Anghinarea are un puternic efect diuretic, fiind foarte utilă în curele de detoxifiere, deoarece curăță sângele, ficatul și rinichii de toxine. Consumul de anghinare stimulează apetitul şi digestia, elimină apa și scade nivelul de colesterol.
Cicoarea este folosită ca tonic amar şi colagog. Principiile active, inulina și cicorina, colina, taninul, acidul cicoric, protide, minerale şi vitamine – se găsesc în concentraţii mari mai ales în rădăcină. Cercetările arată că inulina din Cicoare reduce mult riscul de apariţie al cancerului intestinal. Inulina și cicorina sporesc secreţia de bilă şi de sucuri gastrice, îmbunătăţind digestia şi eliminând probleme cum ar fi balonarea, inapetenţa, atonia gastrică. Taninul are proprietăţi astringente, dezinfectante, detoxifiante şi uşor antibiotice. Cicoarea stimulează, de asemenea, funcţia hepatică şi ajută la absorbţia calciului şi a altor minerale în organism. Datorită tuturor acestor efecte, Cicoarea este indicată în afecţiuni precum: hepatite, septicemii, enterocolite, paraziţi intestinali sau hemoroizi.
Coada-şoricelului este una din plantele medicinale cu spectru foarte larg de acţiune. Având acţiune antiseptică, tonic-aperitivă, coleretică-colagogă, antispastică, astringentă, antiinflamatoare şi cicatrizantă, se recomandă în afecţiuni hepato-biliare (măreşte secreţia biliară şi calmează spasmele), precum hepatite, dischinezii biliare și colecistite, dar și în diferite afecţiuni ale stomacului şi intestinelor, ca enterocolite şi gastrite (calmează colicile, ajută la eliminarea gazelor şi restabileşte pofta de mâncare). Principiile active din coada-șoricelului au efecte coleretice (favorizează evacuarea bilei) foarte intense. Ele sunt de trei ori mai puternice decât anghinarea, care era până nu demult considerată liderul în această afecțiune. Uleiul volatil conținut în florile de Coada-șoricelului are efecte antiinflamatoare și calmante asupra vezicii biliare.
Florile de Gălbenele reglează funcția biliară, prin principiile amare având o acțiune hipolipemiantă, coleretică. Se recomandă în tratamentul colecistitelor, dischineziei biliare atone și hipotone, precum și în creșterea secreției de bilă a celulelor hepatice.
De origine mediteraneeană, Isopul era cunoscut încă din vechime ca fiind o plantă cu virtuți tămăduitoare și sacre, numele de hyssopus, în greacă, sau hesob, în ebraică, însemnând „plantă sfântă". Medicinal, isopul este un expectorant eficient, popularitatea plantei datorându-se în bună parte acestei proprietăți a sa. Dar prin bogatul conținut în principii active, isopul se utilizează și în tratamentul bolilor de ficat, a reumatismului cronic, precum și ca adjuvant în boala canceroasă și în ciroza hepatică.
Sulfina este un vasodilatator care măreşte permeabilitatea vasculară, scade tensiunea arterială şi un regenerator al celulei hepatice.
Sunătoarea, datorită uleiului volatil, a hipericinei şi a taninului, are proprietăţi antiseptice, astringente şi cicatrizante. Reduce procesele inflamatorii hepatice cronice şi tulburările motilităţii căilor biliare. Intern se recomandă în colite şi colecistopatii.
Ţintaura este socotită unul din cei mai puternici „detergenţi” naturali pentru toxinele din organism. Are un gust amar accentuat, pe bună dreptate fiind cunoscută şi sub denumirea de Fierea pământului. Preparatele din Ţintaură ajută organismul să elimine toxinele prin scaun, urină şi transpiraţie. Cel mai important efect în aceste cazuri este cel drenor şi protector hepatic, ţintaura ajutând ficatul – cel mai solicitat organ în cazul intoxicaţiilor – să îşi exercite funcţia de „filtru al otrăvurilor” care intră în organism, stimulând ulterior procesul de regenerare a celulelor hepatice. Are un puternic efect stimulent asupra musculaturii netede de la nivelul veziculei biliare, favorizând vărsarea bilei în colecist. Este foarte eficientă şi în prevenirea colecistitei şi mai ales a litiazei biliare.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.