Condimentate cu dragoste din belşug şi acoperite cu rugăciune fierbinte, plantele ajunse în Laboratoarele Nera Plant ale Mănăstirii Nera îşi sporesc, prin harul Domnului, puterea de tămăduire. Aici, în toiul verii, e un du-te-vino. Curcubee de culori şi miresme fine îţi inundă simţurile de pretutindeni. Maicile „roiesc” precum albinele: unele mărunţesc sunătoarea pentru uleiul deja pregătit în recipiente de sticlă, altele pun la uscat  şovârvul, codiţa-şoricelului şi ţintaura, culese chiar astăzi din Munţii Aninei. Acestea sunt doar câteva din „ingredientele” produselor naturiste destinate ficatului, pe care dorim să vi le prezentăm în acest articol.  

Ficatul, uzina corpului nostru, are o mulțime de responsabilități: detoxifică întregul organism, separând substanţele nutritive de cele toxice, sintetizează proteinele din sânge, se îngrijește de buna funcționare a metabolismului și a sistemului imunitar şi tot el secretă și bila.

Funcția hepatică este însă îngreuiată de mediul toxic în care trăim, fără voia noastră, de regimul alimentar dezechilibrat, cu  produse pline de aditivi, de consumul de alcool, dar și de lipsa de somn suficient.

Știați că ficatul poate pierde 75% din țesutul său, (din cauza bolii sau a unei intervenții chirurgicale), fără să înceteze să funcționeze? Acest remarcabil organ este singurul capabil să se regenereze. În momentul în care o secțiune este lezată, o alta va îi va prelua funcția. Este bine de știut că ficatul are activitatea maximă între orele 1:00 și  3:00, iar  munca desfășurată în perioada nopții e foarte nocivă pentru cei care au probleme.

Tratamentul cu plante este un ajutor la îndemână şi recomandat atât pentru prevenţia, cât şi pentru tratarea afecţiunilor hepatice. Create după reţete proprii, cu rădăcini în vechile leacuri mănăstireşti, produsele Nera Plant  au o concentrație maximă de principii active, la care se adaugă dragostea din belşug şi rugăciunea fierbinte a măicuţelor.

De pildă, oțetul Nera Plant Hepatodren a fost special conceput pentru afecțiunile hepatice și biliare. El întărește funcția antitoxică a ficatului, favorizând eliminarea toxinelor din organism și digestia grăsimilor. Frunzele de anghinare, sunătoarea, șovârvul, gălbenelele, sulfina, păpădia, țintaura și semințele de armurariu sunt ingredientele sale. Armurariul este indicat în tratamentul afecţiunilor inflamatorii ale ficatului, hepatitelor acute sau cronice, etilismului, cirozei hepatice şi în diverse intoxicaţii ale acestuia.  Anghinarea protejează celulele hepatice şi le ajută să se regenereze.

Cătina şi măceşele sunt şi ele ajutoare de nădejde. Astfel, oţetul Nera Plant de mere cu cătină protejează ficatul, fiind recomandat şi pentru afecţiuni hepatice, gastrointestinale și renale, iar cel cu măceșe are efecte benefice pentru cei cu afecţiuni hepatice sau dischinezie biliară. Vom aminti şi oțetul Nera Plant de mere și miere – detoxifiant și reglator al colesterolului.

Cum se consumă?  Oţeturile se diluează în apă, ceaiuri sau sucuri naturale, câte o linguriţă (copii) sau câte o lingură (adulţi) de 3 ori pe zi, după mese. Cura durează 4-6 săptămâni şi poate fi reluată după 10 zile.

Tinctura Nera Plant Hepato-complex este un bun detoxifiant al ficatului. Ea susține funcţionarea normală a acestuia  și a vezicii biliare, fiind potrivită pentru dischinezie biliară, colecistită, steatoză hepatică („ficatul gras”) și hepatită. Conține frunze de anghinare, cicoare, coada-șoricelului, gălbenele, isop, sulfină, sunătoare și țintaură.

Un ajutor al său e tinctura Nera Plant Detoxi-complex, din soc, urzică, coada-calului, coada -șoricelului, frunze de mesteacăn, sânziene, flori de gălbenele, frunze de leurdă, merișor, păpădie și țintaură. Ea elimină substanţele toxice din organism. Cum se consumă? Se diluează câte o linguriță  în 50 ml de apă sau ceai, de 3-4 ori pe zi, în cure de 6 săptămâni.

Cu o paletă bogată de beneficii, tinctura Nera Plant de propolis este  recomandată şi în inflamaţii ale ficatului. În plus, ea detoxifică organismul, oferă protecție în radioterapie și chimioterapie şi  are grijă de colesterol. Se administrează câte 30 de picături de 3 ori/zi, încorporate în miere de albine sau diluate în 50 ml de apă sau lapte. Cura durează 4-6 săptămâni şi este contraindicată copiilor mici și femeilor însărcinate.

Uleiul Nera Plant de sunătoare susține funcționarea  normală a sistemului hepato-biliar, stimulând funcția hepatică. El este, totodată, şi un bun antidepresiv. Se consumă înaintea meselor principale, câte o linguriță, de 3 ori pe zi. Pentru un plus de savoare, îl punem şi în salate, în mâncăruri și produse de panificaţie.

Ceaiurile sunt un ajutor nepreţuit pentru afecţiunile hepatice, dar mai ales pentru prevenirea lor. De pildă, pentru protecția ficatului, se pot combina anghinare, gălbenele, salcâm, isop, sunătoare, sulfină și salvie. Din acestea se face o infuzie (două lingurițe de plantă se adaugă în 250 ml de apă clocotită și se lasă 15 minute) din care se bea din  2-3 căni pe zi,  înainte de mese. Acest tip de ceai poate fi găsit la pangarul-farmacie al Mănăstirii Nera. O altă cale de tratament: o linguriță din acest amestec de plante, râșnițat, se ține sub limbă 10-15 minute, după care se înghite cu apă (de 3-4 ori pe zi).

Maicile mai recomandă:

  • sucul făcut din sfeclă roşie, morcov, rădăcină de pătrunjel, ridiche neagră, ţelină şi mere (250 ml în fiecare zi). Protejează ficatul şi ajută la detoxifiere;
  • sucul de spanac şi morcov, în special pentru persoanele care suferă de ciroză;
  • frunzele de păpădie, consumate în salate, au rol în metabolizarea grăsimilor şi detoxifiere;
  • semințele de in, consumate cu iaurt sau presărate în salate, ajută la menținerea sănătății ficatului;
  • cel puţin 15 minute de exerciţii fizice în aer curat.

*****

Observăm cum, pe zi ce trece, boala își face, tăcut, tot mai mult loc în viața noastră. Presiuni și tensiuni par se ne copleșească din toate părțile. Stilul de viață galopant, mâncarea procesată, lipsa mișcării, dar mai ales lipsa căldurii dragostei dintre noi – toate acestea fac ca durerea să fie soră multora dintre semenii noștri. Suferim pentru că nu iubim. Suferim pentru că nu ne smerim. Iar suferinţa ni se acutizează pentru că nu avem răbdare – nici cu noi, nici cu ceilalţi. Să ne amintim mai des ce ne-a spus Hristos: „Tot ceea ce ați făcut oamenilor, Mie mi-ați făcut”. Să încrustăm aceste cuvinte cu litere de aur în inimilor noastre și să le citim în fiecare zi.

Dacă v-aș spune că, pe lângă aceste minunate leacuri din plante şi daruri ale Domnului, există un medicament la îndemâna oricui, capabil să tămăduiască toate bolile trupului și ale sufletului, ce ați face ca să-l dobândiți? Dacă v-aș aminti că Însuși Domnul caută cu multă gingășie la fiecare suspin al nostru, așteptând să-L chemăm, să-L facem părtași durerii noastre, oare ați mai zăbovi în singurătate, în înstrăinare? El Însuși este „Medicamentul” și ni se dăruiește de fiecare dată când ne împărtășim cu Sfântul Lui Trup și Sânge, „… spre tămăduire și curățire, spre luminare și pază, spre îndreptarea și întărirea vieții, ca merinde pentru viața de veci și spre răspuns bineprimit la înfricoșătorul Său tron de judecată”.

„Cel ce mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu întru Mine rămâne și Eu întru dânsul”.Să ne pregătim mai des pentru sfânta împărtășire, cu pocăință fiebinte și dorință de îndreptare. Căci știm că nu este niciun păcat care să biruiască iubirea Sa de oameni, de Îl vom ruga: „Primește-mă și pe mine, cel ce peste măsură Ți-am greșit, căci nu vin la Tine ca un nepăsător, Hristoase Dumnezeule”. Vindecarea adevărată este reconectarea la Viața care este Domnul și trăirea în ea. Iar această Viață este Binele, Binele după care tânjim cu toții. Să ne ajute Dumnezeu să-l dobândim!

*****

Dăruiți produsele Nera Plant și celor  care știți că au nevoie. Căci bucuria se înmulțește doar atunci când o împarți. Bucurați-vă de natură, bucuraţi-vă de Domnul și pentru toate mulțumiți-I!