Stilul de viață modern, cu tot iureșul unei societăți ce poartă pecetea vitezei și a goanei, a dus la deprinderi alimentare care ne afectează întregul organism, fie că deja simțim, conștientizăm sau, dimpotrivă, ignorăm semnalele prin care trupul își vădește îmbolnăvirea. Mâncăm pe fugă, mâncăm orice, oricum, mâncăm fără a ne hrăni cu adevărat sau „ne desfătăm” de o hrană care este departe de a fi un răsfăț pentru organismul deja intoxicat și slăbit de toate deșeurile alimentare (junk food) ingerate.

O digestie sănătoasă și un tranzit intestinal normal implică, desigur, mult mai multe aspecte decât un aport alimentar optim (alimentația rațională). Problema majoră a negestionării stresului și cea a sedentarismului, în condițiile în care mișcarea, exercițiul fizic nu mai joacă un rol de seamă în programul zilnic – sau chiar lipsește cu desăvârșire –, accentuează afecțiunile digestive, tulburările gastrointestinale cu care se confruntă astăzi din ce în ce mai multe persoane. Dacă la acestea se mai adaugă și o dietă dezechilibrată, dincolo de alte particularități de fond polipatologic (traumatisme, obstrucții, existența altor afecțiuni – neurologice, metabolice, endocrinologice, oncologice etc.), atunci disfuncțiile sistemului digestiv pot duce la o degradare funcțională a organismului și, în genere, pe termen scurt sau lung, a calității vieții. Dintre multele afecțiuni de natură digestivă, ne vom opri asupra constipației, o problemă actuală și supărătoare pentru cei mai mulți, mici sau mari.

Din dieta omului de astăzi lipsește adesea aportul lichidian, hidratarea – consumul cât mai multor lichide și, în primul rând, consumul de apă. Alimentația cu prea puține lichide și lipsa aportului hidric favorizează apariția constipației. Lipsa mișcării duce, la rândul său, la o „lenevire” a colonului, știut fiind că exercițiile fizice stimulează contracțiile intestinale. Odată ingerate, alimentele tranzitează tractul digestiv, cea mai importantă etapă a digestiei având loc nu în stomac, ci la nivelul intestinului subțire, unde se absorb nutrienții necesari – alimentele se transformă în cadrul procesului de digestie în glucide, acizi grași și aminoacizi – pentru ca mai apoi „deșeurile”, resturile digestive să fie stocate în intestinul gros, în colon, urmând a fi evacuate prin sistemul excretor. Un tranzit intestinal normal, adică întregul parcurs al bolului alimentar în organism, se desfășoară într-un interval de 48 până la 72 de ore. Extremele sunt un tranzit intestinal lent (resturile digestive staționează vreme mai îndelungată în colon, ceea ce implică balonare, scaune dure, defecare dureroasă, hemoroizi, fisuri anale), respectiv un tranzit intestinal accelerat, ce presupune scaune moi, apoase, diaree, crampe musculare, deshidratare.

Reglarea tranzitului intestinal este asigurată de o alimentație bogată în fibre, care se găsesc preponderent în legume, fructe, cereale. Fibrele sunt substanțe nutritive ce asigură funcționarea normală a tractului digestiv. Accelerează metabolismul, împiedicând depunerile de grăsime, și conferă un volum adecvat scaunelor, care devin mai ușor de eliminat. Se recomandă în medie consumul a 25 – 35 g de fibre zilnic. Astăzi predomină, din păcate, dietele bogate în grăsimi (brânză, ouă, carne) în detrimentul dietei mediteraneeene, axate pe legume, fructe, cereale integrale. Un conținut ridicat de fibre solubile au secara, ovăzul, bananele, merele, cartofii, semințele de in, mazărea, fasolea, soia, în vreme ce bogate în fibre insolubile sunt porumbul, orezul, grâul, conopida, cerealele integrale, sfecla, varza, nucile, semințele.

Numeroase fructe și plante medicinale au o acțiune laxativă, fiind remedii cunoscute încă din vechime în cazul unui tranzit intestinal încetinit, ce implică riscul cronicizării constipației. În articolul de față ne vom ocupa punctual de o parte dintre acestea.

Dacă fructele proaspete sunt disponibile numai în sezonul de vară și începutul toamnei, cele deshidratate sunt la îndemână pe tot parcursul anului. În curând, alături de alte produse noi pe care gama de alimente Nera Plant le va include (semințe, nuci, cereale, boabe, făină), maicile Mănăstirii Nera vor pregăti și sortimente de fructe deshidratate, menite să înlesnească o dietă sănătoasă.

Prunele

Prunele sunt bogate în vitaminele A, B1, B2, C, în săruri minerale de Na, K, Ca, Fe, Mg, Mn. Au proprietăți depurative, decongestionant-hepatice, laxative. Cresc peristaltismul intestinal și ușurează tranzitul[1]. Potrivit rezultatelor unui studiu clinic randomizat, publicat în Journal of Pharmacology and Therapeutics, aceste fructe și-au dovedit eficacitatea în tratarea constipației, mai mult chiar decât semințele de psyllium, concluzia autorului fiind că ar trebui considerate „de primă linie în terapie”[2] . Responsabile de acțiunea laxativă sunt componentele sorbitol și isatin: „Conțin niveluri ridicate de fibre (6,1 g/100 g), fructoză (fructan) și sorbitol (14,7 g/100 g). Cantități mari de compuși fenolici (184 mg/100 g), în principal sub formă de acizi neoclorogenici și clorogenici, pot ajuta la efectul laxativ”[3]. Fenilstatina din prune stimulează musculatura intestinală și mărește contracțiile colonului.

Prunele sunt întrebuințate, deopotrivă, pentru tratarea obezității și a altor complicații conexe. Pot fi consumate proaspete sau uscate.

Caisele

Caisele au un conținut bogat de vitamine (A, B1, B2, niacină, C), de minerale (săruri de Na, K, Ca, P, F, microelementele Co, Fe, Br, Mg). Sunt fortifiante și tonice, fiind indicate în combaterea anemiei sau ca adjuvante în tratarea asteniei și a nevrozei. Carotenoidele (beta-caroten) prezente în caise reduc riscul degenerescenței maculare, contribuind la păstrarea acuității vederii. Au utilizări terapeutice în litiază renală și vezicală, dispepsie[4]. Sunt, de asemenea, un remediu în tratarea constipației, prin conținutul mare de fibre. Celuloza și pectina pe care le conțin stimulează mișcarea peristaltică la nivelul intestinelor, obținându-se, astfel, un efect laxativ natural.

Smochinele

Fructe exotice, de climat cald, smochinele se consumă mai ales deshidratate și prelucrate. Conțin protide, hidrați de carbon-zahăr invertit, potasiu, sodiu, calciu, fosfor, fier, magneziu, brom, vitaminele A, B1, B2, niacină, vitamina C. Tonifică organismul, fiind recomandate ca aliment îndeosebi sportivilor, copiilor, adolescenților, persoanelor în convalescență, femeilor însărcinate, vârstnicilor. Au utilizări terapeutice adjuvante în tratarea asteniei fizice și nervoase, în stările distonice, în tratarea inflamațiilor aparatului urinar, în bronșite cronice, laringite, traheite, stări febrile, în gastrite, colite, constipație[5].

Smochinele accelerează tranzitul alimentelor prin tractul digestiv, fapt demonstrat și de studiile randomizate: „Un studiu efectuat pe 150 de persoane cu sindrom de colon iritabil cu constipație a constatat că cei care au consumat aproximativ 4 smochine uscate (45 grame) de două ori pe zi au prezentat o reducere semnificativă a simptomelor – inclusiv durere, balonare și constipație – comparativ cu un grup de control. Mai mult, un studiu similar efectuat pe 80 de persoane a constatat că suplimentarea cu aproximativ 300 grame de pastă de fructe de smochin zilnic timp de 8 săptămâni a scăzut semnificativ constipația, comparativ cu un grup de control.”[6] Ficina din compoziția smochinelor este o enzimă ce contribuie la regularizarea scaunului.

Sunt cunoscute diferite rețete de budinci din fructe pentru combaterea constipației, care combină uneori mai multe sortimente de fructe sau semințe. Un exemplu de rețetă: Două smochine se lasă la înmuiat în apă fiartă, de seara până dimineața. Dimineața se adaugă o linguriță de ulei de măsline și 2 linguri de tărâțe de grâu sau psyllium. Se amestecă toate la blender, obținând astfel o budincă, de altfel bună la gust. Se consumă pe stomacul gol.

Curmalele

Bogate în nutrienți, minerale și vitamine, curmalele, prin conținutul mare de fibre, ajută la reglarea tranzitului intestinal și prevenirea constipației. Consumul regulat de curmale menține o floră intestinală normală. Curmalele absorb aciditatea, fiind un bun remediu în cazul arsurilor gastrice. Au proprietăți antioxidante, prin conținutul mare de seleniu, și ajută la funcționarea normală a sistemului muscular și osos prin conținutul de magneziu, un mineral esențial pentru organism, cu acțiune antiinflamatoare.

Stafidele

Obținute prin deshidratarea strugurilor, stafidele sunt fructe dulci, cu un conținut de 70% fructoză pură. Sunt bogate în vitaminele A, C, conțin K, Fe, Mg, fitonutrienți fenolici, cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. Au efect laxativ, reglând tranzitul intestinal, și combat balonarea.

Sucul de mere eco Nera Plant

Este cunoscut faptul că sucurile naturale din fructe mențin sănătatea sistemului digestiv și tratează constipația. Sucul de mere este adesea recomandat și pentru tratarea constipației la copii. Merele sunt bogate în pectină, o fibră solubilă ce asigură o excretare mai ușoară, precum și în sorbitol natural, cu efect laxativ. Sucurile asigură hidratarea și lubrifierea intestinului subțire și a colonului. Alte sucuri cu efect laxativ sunt sucul de prune, de pere, de smochine, de portocale, de kiwi sau diferite combinații de fructe, semințe (chia, in) și legume (țelină, varză, sfeclă roșie, cartofi).

Sucul de mere cu cătină eco Nera Plant

Fructele de cătină au o concentraţie mare de vitamina C, aproape de zece ori mai mare decât o au citricele. De asemenea, conţin în cantităţi mari vitamina A şi vitamina E, beta-caroten, iar în doze variabile – vitaminele complexului B, vitamina K, F, PP. Fructele de cătină sunt bune energizante, mărind rezistenţa organismului împotriva bolilor și având un rol însemnat în reglarea proceselor din organism. Se recomandă o cură cu suc sau fructe de cătină, anual, pentru a oferi organismului necesarul de vitamine şi oligoelemente.

În afara proprietăților antioxidante și tonice, cătina asigură și o funcționare normală a tractului gastrointestinal, prin conținutul mare de acizi grași, fibre și vitamina C. Este folosită ca adjuvant în tratarea gastritei, ulcerului sau constipației.

În funcție de preferințe, sucurile se pot consuma reci sau călduțe. Doza zilnică este de 250 ml sau mai mult, potrivit afecțiunilor vizate. Sucurile Nera Plant pregătite de maici în Laboratoarele Mănăstirii Nera nu conțin apă sau îndulcitori, fiind obținute prin presarea fructelor la rece.

Oțetul  Plus de mere eco Nera Plant

Oțetul de mere favorizează digestia și reglează aciditatea gastrică, stimulând, totodată, scăderea greutății corporale. Oțetul Plus de mere Nera Plant conține apă, 20% suc de mere (Malus sp.) și drojdie uscată (Saccharomyces cerevisiae). Merele conţin substanţe active necesare organismului pentru o funcţionare normală (proteine solubile, aminoacizi, vitamine, acizi graşi, elemente minerale). Merele sunt şi o importantă sursă de potasiu, care încetinește procesul de sclerozare a vaselor sanguine și conferă țesuturilor elasticitate și suplețe. Conţinutul de vitamina C ajută la asimilarea fierului necesar organismului și previne bolile infecțioase. Drojdia de bere mărește rezistenţa la oboseală, favorizând travaliul muscular, şi ușurează eliminarea de toxine şi deșeuri metabolice. În procesul obţinerii oţetului de mere, este elementul care favorizează fermentaţia.

Consumat cu regularitate, oțetul din cidru de mere asigură o digestie sănătoasă și diminuează arsurile gastrice. Calmează tractul gastrointestinal, prevenind crampele, balonarea sau flatulența. În cazul constipațiilor tranzitorii are un efect laxativ blând. Se recomandă consumul diluat (o lingură de oțet diluată într-un pahar cu apă, ceai sau un suc natural, de 3 ori pe zi, în cure de 4-6 săptămâni, care pot fi reluate după o pauză de 10 zile), înainte de masă pentru a stimula sucurile gastrice.

Alături de oțetul simplu, obținut din suc de mere, gama Nera Plant include și Oțetul plus de mere cu cătină eco,  ce are în compoziție și suc de cătină. Oțeturile nu conțin zahăr. Se pot consuma, deopotrivă, în salate și mâncăruri, după gust.

Preparatul Nera Plant Laxo-complex: ceai, tinctură, capsule

Produsul Laxo-complex, sub formă de ceai, tinctură sau capsule, destinat accelerării tranzitului intestinal, conține plante cu efect laxativ: șovârv (Origanum vulgare), cicoare (Cichorium intybus), flori de soc (Sambucus nigra), turiță-mare (Agrimonia eupatoria), părți aeriene și rădăcină (părți egale) de Păpădie (Taraxacum officinale).

            Șovârvul, plantă medicinală de largă răspândire și întrebuințare  în țara noastră, este cunoscută pentru acțiunea sa terapeutică în gastrite hipoacide, colici gastrice, atonie intestinală[7] ș.a.

Prin conținutul bogat în principii active, în special cicorina si colina, cicoarea stimulează secreţia de bilă şi de sucuri gastrice, îmbunătăţind digestia şi eliminând probleme cum ar fi balonarea, inapetenţa, atonia gastrica. Cercetările arată că inulina din cicoare reduce mult riscul de apariţie al cancerului intestinal. Taninul are proprietăţi astringente, dezinfectante, detoxifiante şi uşor antibiotice. Cicoarea stimulează, de asemenea, funcţia hepatică şi ajută la absorbţia calciului şi a altor minerale în organism. Datorită tuturor acestor efecte, cicoarea este indicată în afecţiuni precum: hepatite, septicemii, enterocolite, paraziţi intestinali sau hemoroizi. Cicoarea s-a dovedit a avea un rol eficient, prin proprietăţile sale diuretice şi depurative, în constipaţie – zaharurile nedigerabile din rădăcina de cicoare stimulează formarea de bacterii ”bune” de tip bifidus în colon, creşte biomasa fecalelor şi conţinutul lor de apă și stimulează peristaltismul intestinal. Prin faptul că sunt anorexigene (inhibă pofta de mâncare atunci când se administrează în timpul mesei) şi laxative, rădăcinile de cicoare sunt indicate în obezitate.

          Socul este apreciat ca remediu natural eficient datorită proprietăţilor terapeutice ale tuturor părţilor componente ale acestui arbust: frunzele (acţiune laxativă), florile (diuretice, sudorifice), fructele (vitaminizante, antinevralgice), scoarţa (foarte bogata în substanțe diuretice). Având proprietăţi laxative şi ajutând la eliminarea apei din ţesuturi, inhibând apetitul alimentar (pe termen lung), se foloseşte ca medicament natural în obezitate. Pentru aceleaşi motive se recomandă în constipaţiile de natură nervoasă.

            Proprietățile sale astringente și tonice fac din turița-mare un remediu excelent pentru sistemul digestiv. Este indicată și în lipsa poftei de mâncare. În plus, ea dezintegrează calculii biliari și stimulează contracţiile vezicii biliare (combate constipaţia survenită în urma unor disfuncţii hepatice).

Având un puternic efect alcalinizator, păpădia este una din cele mai importante plante medicinale din natură. În medicina tradiţională românească are multiple recomandări: tonic amar şi general, diuretic depurativ, tonic pentru ficat şi colecist, susţine funcţia pancreatică, tonic şi purificator al rinichilor şi vezicii urinare (cu eliminare masivă de colesterol), hipocolesterolemiant și decongestiv. Se utilizează ca adjuvant în boli ce implică un dezechilibru glandular: obezitate, afecţiuni hepato-biliare (măreşte secreţia biliară, combate constipaţia survenită în urma unor disfuncţii hepatice). Majoritatea forurilor ştiinţifice de fitoterapie recomandă extractele pe bază de păpădie în restabilirea funcţiilor hepato-biliare, în dispepsii, în afecţiuni gastro-intestinale, în balonări, flatulenţă şi stimularea diurezei.

 Ceaiul Laxo-complex se prepară sub formă de infuzie – în 250 ml apă clocotită se adaugă 1 lingură de plante, se acoperă timp de 3-5 minute, apoi se strecoară. Pentru adulți se recomandă consumul a 2-3 căni pe zi (1 cană dimineața, pe stomacul gol, 1 cană seara, înainte de culcare), în cure de 6-12 săptămâni, care pot fi reluate după o pauză de 10 zile. În cazul copiilor, dozele vor fi mai mici, ajustate categoriei de vârstă. Pentru adulți, tinctura Laxo-complex se administrează câte 1 linguriță diluată în 50 ml de apă sau ceai, de 3-4 ori pe zi, în cure de 4-8 săptămâni, care pot fi reluate după o pauză de 10 zile. În cazul capsulelor, doza de adult este de 1 capsulă de 3 ori pe zi, cu 200 ml de apă, cu o jumătate de oră înainte sau la jumătate de ora după masă, în cure de minimum 3-4 săptămâni.

În cadrul unei cure cu produsul Laxo-complex, se pot administra concomitent tinctura și ceaiul Laxo-complex, diluând doza de tinctură în ceai. Astfel, substanțele active conținute vor fi absorbite rapid în organism.

 

Creme eco Nera Plant

Crema eco cu tătăneasă

Tătăneasa are proprietăţi antiinflamatoare şi este un bun cicatrizant al escarelor, al ulcerelor varicoase, al rănilor greu vindecabile. Tratează furuncule, înţepături de insecte, tumori canceroase ale pielii. Este utilă în contuzii, hematoame, traumatisme provocate în accidente sau în competiţii sportive, reumatism, afecţiuni articulare. Este, totodată, recomandată pentru aplicare locală în cazul hemoroizilor. Crema Nera Plant cu tătăneasă conține și extracte de alte plante cunoscute pentru proprietățile lor antiinflamatoare: Coroniţa are proprietăţi antiinflamatorii. Este folosită în tratamentul hemoroizilor. Coada-şoricelului – preparatele din coada-șoricelului sunt deosebit de valoroase în vindecarea plăgilor, inclusiv a arsurilor. Planta este recomandată pentru eczeme, alergii cutanate, hemoroizi. Untul-pământului are proprietăţi antireumatice, antiinflamatoare.

În cazul fistulelor, a fisurilor anale, ce pot apărea în constipație, provocând dureri acute, sângerări, mâncărimi sau arsuri, o cremă cu efect cicatrizant preparată de maicile Mănăstirii Nera este crema eco Cicatris. Aplicată local, ajută la refacerea mucoasei care căptușește rectul inferior (anus).

Crema eco cu propolis

Propolisul stimulează producţia de colagen şi elastine şi reface ţesuturile afectate de răni, fiind un bun cicatrizant. Este indicat în infecţii şi arsuri, bătături şi cheratite, răni vechi, micoze, negi şi aluniţe. Propolisul are proprietăţi dezinfectante, antiinflamatoare, antiacneice, antioxidante. În cazul hemoroizilor, are o acțiune antiseptică, hemostatică și vulnerară.

Cremele se aplică local, de 2-3 ori pe zi, în strat subţire, şi se masează uşor, până la absorbția completă.

Tranzitorie sau cronică, constipația aduce cu sine mai mult decât un disconfort ocazional, în măsura în care poate predispune la afecțiuni mai grave și mai greu de gestionat. Adeseori un stil de viață greșit are repercusiuni asupra întregului organism, favorizând apariția unor boli, precum, cancerul – în cazul de față, de colon –, ce zdruncină cu atât mai mult resursele trupești și sufletești ale omului. „Paza bună trece primejdia rea” spune înțelepciunea populară. Primejdia rea a bolilor pentru care ne facem direct răspunzători prin neglijența și nepăsarea noastră poate fi trecută prin paza cea bună a unei vieți trăite cu responsabilitate, cu mulțumire pentru darul sănătății dat nouă de Domnul, cu grija de a nu batjocori însuși darul vieții ce ni s-a încredințat.

 

[1] Prof. dr. Constantin Pârvu, Universul plantelor, Ed. ASAB, București, 2006, p. 668.

[2] Randomised clinical trial: dried plums (prunes) vs. psyllium for constipation. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21323688

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4291444/

[4] Prof. dr. Constantin Pârvu, Universul plantelor, op. cit., p. 102

[5] Ibidem, p. 764.

[6] https://doc.ro/dieta-si-sport/smochine-5-beneficii-pentru-organism: v. studiul Comparison and Assessment of Flixweed and Fig Effects on Irritable Bowel Syndrome with Predominant Constipation: A Single-Blind Randomized Clinical Trial”, apărut în Explore (NY). May-Jun 2019;15(3):198-205. doi: 10.1016/j.explore.2018.09.003. Epub 2018 Sep 11, autori: Makan Pourmasoumi et al. V.

[7] Prof. univ. dr. Constantin Milică, Flora medicinală a României, Ed. Doxologia, Iași, 2012, p. 369.