Astăzi fenomenul numit „oboseală” pare a fi omniprezent în vieţile noastre. Muncim prea mult, dormim prea puţin, mâncăm prea mult şi nesănătos, nu facem mişcare îndeajuns şi suntem împovăraţi de propriile gânduri, de stres și îngrijorare. Cercetările în domeniu sugerează că emoţiile şi gândurile negative, cu care ne înconjurăm, și ele ne obosesc foarte mult. Oboseala fizică, mentală, dar şi cea sufletească cresc vulnerabilitatea la boală, prin reducerea apărării imunologice a organismului. Carenţele nutriţionale, lipsa anumitor vitamine şi minerale sau dezechilibrarea funcțiilor organismului pot constitui tot atâtea cauze ale extenuării noastre. Dacă și analizele medicale ne confirmă acest lucru, avem la îndemână suplimente naturale din plante create în Laboratoarele Nera Plant: siropuri, tincturi, ceaiuri și capsule pentru echilibrarea somnului, pentru revigorarea organismului, pentru întărirea imunității și restabilirea activității normale a funcțiilor vitale.

De unde ne vine oboseala?

Primul răspuns la îndemână ar fi odihna insuficientă. Într-adevăr, starea de oboseală poate fi declanşată de un deficit de somn, cantitativ sau calitativ. În timpul somnului, corpul nostru se regenerează şi îşi recapătă puterile. Dacă, de exemplu, aveţi nevoie de 7 ore de somn pe noapte şi dormiţi doar 6, după o săptămână aţi pierdut echivalentul unei nopți de somn. Corpul nostru contorizează această „datorie”. Cercetările arată că, dacă pierdem chiar şi numai 90 de minute de somn într-o noapte, a doua zi, atenţia şi capacitatea noastră de concentrare vor fi cu 32% mai scăzute. Şi somnul excesiv poate cauza oboseală, deoarece dezechilibrează ritmul circadian al organismului.

Soluţii şi recomandări: E benefic să mergem la culcare înainte de miezul nopții, fiindcă o oră de somn între orele 20 și 24 este egală cu două ore de somn după ora 24. Un pui de somn peste zi (20 – 30 de minute) poate „restarta” organismul, dăruindu-i energie, dar nu înlocuieşte somnul de noapte.

Dacă „băile” de lumină naturală dimineaţa şi pe parcursul zilei ne energizează, seara, sursele artificiale de lumină puternică și, în special, cu lumină albastră (monitoare, smartphones etc.) tulbură formarea melatoninei în creier, care este importantă pentru un somn adânc și odihnitor. De aceea, n-ar trebui să păstrăm în dormitor laptopul, telefoanele mobile sau alte gadgeturi.

Alimentaţia deficitară în nutrienţi şi vitamine este o altă cauză a stării de oboseală generalizată.

Căutaţi surse de calitate (produse naturale) şi alegeţi modalităţi de preparare care să păstreze hrana cu cât mai mulţi nutrienţi.

Soluţii şi recomandări: Alimentaţia sănătoasă şi bine echilibrată pe tot parcursul zilei este o sursă esenţială de energie.

A fost demonstrat că persoanele care nu sar peste micul dejun sunt mult mai active pe parcursul zilei. Iată câteva propuneri:

  • Cereale cu fructe şi iaurt + ceai Nera Plant Aroma-complex
  • Pâine de cereale integrale cu unt de arahide şi Gem Nera Plant (din cele patru sortimente)
  • Pâine de cereale integrale cu brânză şi omletă
  • Ouă fierte cu lipie integrală de grâu sau secară
  • Fulgi de ovăz cu iaurt şi stafide + ceai Nera Plant Imuno-complex
  • Crackers Nera Plant + ceai Nera Plant Pneumo-complex

Pentru masa de prânz, optați pentru mâncăruri gătite din peşte, ouă, boabe, produse lactate şi nelipsita salată de crudităţi şi verdeţuri. Dacă carbohidraţii şi grăsimile din alimente furnizează energie organismului, proteinele ajută la reglarea şi eliberarea acestei „puteri”. Proteinele hrănesc muşchii, transportă vitaminele şi menţin sănătatea celulelor.

Nutriţioniştiine spun că unele alimente conţin substanţe care ne pot provoca oboseală şi somnolenţă. Mezelurile şi mâncărurile fast-food, alimentele prăjite şi carnea grasă ne obosesc, fiindcă organismul consumă mult timp și energie pentru a le digera. Produsele obținute din făină albă pot amplifica starea de oboseală. Dulciurile, de asemenea. Chiar dacă ele ne cresc rapid nivelul de zahăr în sânge şi ne „înviorează” pe moment, acest nivel scade rapid, după care vom resimţi puternic oboseala. Ne putem menţine glicemia constantă consumând cereale integrale, fructe, câte o linguriță de Miere Nera Plant cu tinctură de propolis, de trei ori pe zi.

Excesul de cafea şi energizante ne deshidratează

Deshidratarea organismului poate fi o cauză a oboselii. Nu doar lipsa apei, ci şi excesul de cafea şi energizante deshidratează. Când organismul este însetat, volumul sanguin se reduce, sângele devine mai gros, iar acest fapt face inima să pompeze mai puţin eficient, reducând viteza cu care oxigenul şi substanţele nutritive ajung la mușchi şi la organe. Astfel că vom resimţi oboseală fizică şi psihică accentuată, iritabilitate, ameţeală.

Soluţii şi recomandări: Apa este un ingredient esenţial în producerea moleculelor de energie. Să încercăm să bem cel puţin două căni de apă într-o oră, iar înainte de a începe o activitate ce presupune un efort fizic intens, chiar mai multă apă. Să eliminăm din obiceiuri cafeaua, tutunul, alcoolul. În loc de cafea, ne putem înviora cu ceaiul de cătină şi măceşe (macerate la rece), ceaiul verde, ceaiul de cimbru, limonada cu miere, laptele de caju sau de nuci, înmuiate de cu seara în apă și îndulcite cu miere, sau sucul proaspăt stors din sfeclă roşie, ţelină, morcov și mere.

Siropul Calmiplant și complexul Calmo, eficiente pentru echilibrarea somnului

Unele boli sunt şi ele surse permanente de oboseală. Diabetul, hipotiroidismul, infecţiile urinare nedescoperite, insuficienţa cardiacă şi bolile pulmonare pot reprezenta cauzele unei stări de permanentă oboseală. Şi în perioada de convalescenţă după o boală infecţioasă sau după o intervenţie chirurgicală, organismul resimte starea de slăbiciune. Recuperearea poate fi „accelerată” prin scurte plimbări în aer liber şi respectarea unei diete bogate în nutrienţi.

O altă cauză a stării de oboseală poate fi apneea obstructivă de somn, o tulburare a respiraţiei în timpul somnului, cauzată de ocluzii ale căilor respiratorii superioare. Acestea determină pauze în respiraţie şi sforăit zgomotos, ce pot afecta calitatea somnului.

Atunci când corpul este privat în mod repetat de somn, se dezvoltă sindromul de oboseală cronică (encefalomielită mialgică), care poate dura şi şase luni. Acesta se manifestă prin creşterea sensibilităţii la durere, probleme de concentrare, schimbări bruşte de dispoziție, senzaţia de ochi iritaţi şi uneori foame accentuată, în măsura în care corpul încearcă să găsească o cale de a obţine energie.

Pentru echilibrarea somnului, maicile de la Mănăstirea Nera recomandă Siropul Calmiplant. Mixul de lavandă, păducel, roiniță și talpa-gâștei acționează ca un sedativ asupra fiecărui organ în parte, reechilibrându-l, reducându-i starea de încordare, de excitaţie nervoasă. Eficient în insomnie, are acţiune calmantă asupra sistemului nervos central şi vegetativ. Cu proprietăți identice sunt Capsulele și Ceaiul Calmo-complex.

Complexul Femina, complexul Endocrino și Miera cu inula reduc starea de oboseală

Pentru femei, anemia este una dintre cauzele principale ale instalării oboselii. Pierderea de sânge din timpul menstruaţiei (abundentă uneori) conduce către pierderi semnificative de fier din organism, iar globulele roşii din sânge sunt extrem de necesare pentru a asigura transportarea oxigenului către ţesuturi şi organe. E recomandat să combinăm alimentele bogate în fier (peşte, ouă, lapte, cereale integrale şi leguminoase) cu cele bogate în vitamina C. Atunci când cantitatea de vitamina C din corp este suficientă, fierul consumat este mult mai bine asimilat.

Pentru ameliorarea tulburărilor de ciclu menstrual, maicile recomandă călduros complexul Femina, complexul Endocrino (capsule, ceai și tinctură) și Miera cu inula. Numeroase sunt mărturiile că acest tratament a dat rezultate îmbucurătoare și în cazul infertilității.

De asemenea, pentru ameliorarea anemiei, Siropul Tonic vitaminizantși Siropul de coacăze negre cu lămâiesunt un neprețuit ajutor.

Carenţa de magneziul, potasiul, vitamina D şi B12 pot explica, de asemenea, starea de oboseală sau astenie musculară, deoarece aceste elemente participă la activitatea celulară, inclusiv a celulei musculare. Spre exemplu, magneziul este folosit de organism în peste 300 de reacţii chimice, inclusiv cea care transformă glucoza în energie. Nu uitați că îl regăsim în nuci, alune, migdale, cereale integrale şi peşte.

Sportul, o redutabilă armă împotriva stării generale de extenuare

Mișcarea fizică regulată crește imunitatea! Ea ne dă forţă şi rezistenţă, combate oboseala şi depresia. Sportul reprezintă atât un medicament, cât şi o metodă de prevenţie pentru nenumărate afecţiuni din sfera cardiacă, digestivă sau chiar neurologică.

Specialiştii recomandă între 30 şi 60 de minute de activitate fizică pe zi. Fie că e vorba de plimbări regulate sau de alergat, înot sau antrenamente la sală, activitatea fizică are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Stimulează vasodilataţia, care va asigura un aport sanguin corespunzător pentru creier şi inimă. Creierul este cel mai mare consumator de glucoză, dar şi de oxigen. O persoană care efectuează mişcări fizice constant va reduce semnificativ riscul de boli psihice şi îşi va îmbunătăţi memoria. Persoanele care se antrenează în mod regulat se simt mai energizate şi se bucură, în general, de un somn mai bun, chiar dacă numărul de ore de somn pentru odihnă rămâne același. Putem învinge oboseala cu activităţi fizice care presupun ieşirea din casă: plimbări în parc, mers pe bicicletă, fotbal, tenis, înot, schi etc.

Începeţi cu o plimbare după fiecare masă, în pas lejer, apoi alert. Alegeți mișcarea în aer liber (la pădure sau în parc, pe litoral sau la munte).

Atunci când veți luați hotărârea să începeți un program activ, zilnic, Siropurile Nera Plant și Mierea cu tinctură de propolis vă vor fi de folos, dăruindu-vă energie și însuflețire, atât de necesare unui nou început.

Beneficii medicale ale sportului regulat, potrivit cercetărilor

  • Stimulează răspunsul sistemului imunitar. Exercițiile fizice regulate cresc imunitatea organismului prin două modalități: eliminarea bacteriilor care ar putea duce la apariția răcelilor (și slăbirea sistemului imunitar) și stimularea producției mai multor anticorpi care să lupte împotriva infecțiilor. Exercițiile fizice regulate sunt asociate chiar și unui risc mai mic de cancer, potrivit studiilor. Doctorii afirmă că circa 20% dintre cancerele diagnosticate apar ca urmare a unei diete deficitare sau din cauza lipsei activității fizice. Spre exemplu, femeile care fac sport regulat au cu 40% mai puţine şanse să dezvolte un cancer mamar şi cu 20% mai puţine şanse să dezvolte unul la colon.
  • Reduce inflamațiile. Ameliorarea inflamațiilor este unul dintre cele mai importante beneficii ale sportului deoarece inflamațiile reprezintă un factor pentru apariția unor boli cronice precum diabetul, afecțiunile sistemului imunitar, bolile sistemului cardiac.
  • Reduce cu aproximativ 40% predispoziţia genetică pentru obezitate. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici de la Universitatea Cambridge, exerciţiile fizice „repară” senzitivitatea neuronilor implicaţi în controlul saţietăţii, cei care ne transmit creierului informaţia: gata cu mâncatul.
  • Reglează tranzitul intestinal. Sportul e recomandat mai cu seamă persoanelor care suferă de constipaţie sau au un tranzit accelerat.
  • Menține glicemia în limite normale prin consumul surplusului de glucoză din sânge. De asemenea, exercițiile fizice scad riscul de boli cardiovasculare care pot apărea în cazul pacienților cu diabet.
  • Ţine sub control presiunea oculară, care, odată dezechilibrată, poate cauza maladii din cele mai grave. Alergatul, de exemplu, reduce riscul de cataractă şi degenerare maculară.
  • Susține somnul odihnitor. Potrivit unui studiu, 150 minute de sport pe săptămână sunt suficiente pentru a crește calitatea somnului cu până la 65%. Exercițiile fizice calmează simptomele celor care suferă de sindromul de oboseală cronică mult mai eficient decât terapiile prin relaxare.
  • Leac pentru artrită. Cercetările arată că la persoanele care suferă de artrită şi fac mişcare se ameliorează durerea şi starea de oboseală şi se îmbunătăţesc funcţiile extremităţilor. Chiar şi o banală plimbare de 10 minute de 3 ori pe zi poate reduce impactul artritei asupra activităţilor zilnice şi scade dependenţa de medicamente. Sportul stimulează mineralizarea oaselor în cazul tinerilor și previne apariția osteoporozei odată cu trecerea anilor.
  • Medicament pentru persoanele pesimiste sau depresive. Sportul regulat creşte plasticitatea neuronală și stimulează impulsurile nervoase, prevenind astfel Alzheimer-ul. În general, oamenii care fac exerciţii fizice de cinci ori pe săptămână se îmbolnăvesc mai rar, chiar şi în perioadele cu epidemii gripale, şi trec mai uşor şi mai repede peste aceste îmbolnăviri.
  • Sursă de energie. Sportul poate oferi energie atât persoanelor sănătoase, cât și bolnavilor cronici. Vom avea o rezistență fizică mult mai bună dacă facem mișcare în fiecare zi. Este important să combinăm exercițiile aerobice, cum ar fi alergatul, mersul sau înotul, cu antrenamente de forță, cum ar fi ridicarea greutăților. Viteza de circulaţie a sângelui poate să crească în timpul şi după eforturile intense de aproximativ 3 ori. Dacă în repaus un circuit sanguin complet se realizează în medie în 21 de secunde, în timpul unui efort intes se reduce la 7 secunde. Şi astfel, cantitatea de hemoglobină creşte în urma golirii rezervoarelor sanguine, care au un conţinut mai bogat în hematii decât cel al sângelui circulant.

Activitatea ficatului în timpul şi după efortul fizic se acccentuează. Efortul fizic produce contracţii însemnate ale splinei, urmate de eliberarea unor mari cantităţi de sânge în circulaţia generală. Acest sânge este mai bogat în hematii, conţinând cu circa 40% mai multă hemoglobină decât sângele circulant. Spre deosebire de respiraţie şi circulaţie, activitatea digestivă în timpul efortului este inhibată.

Nu toți avem posibilitatea să mergem la sală pentru a face exerciții fizice. Dar putem opta pentru un stil de viață mai activ: să alegem folosirea scărilor în locul liftului, să facem plimbări mai lungi pe jos. Să ne găsim un loc pentru jogging, pentru a merge cu bicicleta, pentru a face înot. Să ne facem în propria casă un loc de gimnastică, de exerciţii fizice; fiecare, după posibilităţi. Important este să fim consecvenţi, să stăruim. Vom dobândi repede ceea ce se cheamă „antrenament”, trecând peste febra musculară a începutului, și, cel mai important, ne vom simți plini de energie și vitalitate.

Metaniile sunt un medicament atât pentru suflet, cât și pentru trup

În Tratatul de medicină şi terapeutică recuperatorie a bolnavilor bronhopulmonarii există o metodă de gimnastică respiratorie foarte asemănătoare cu mişcarea pe care o facem la metanii.

„Gimnastica sufletului”, cum o numesc Sfinții Părinți, acest mijloc de a comunica cu Dumnezeu prin smerirea trupului –  metaniile – sunt un medicament atât pentru suflet, cât și pentru trup. Ne însemnăm cu semnul Sfintei Cruci, rostind rugăciunea, îngenunchiem, lipindu-ne fruntea de pământ, apoi ne ridicăm cu voiciune, sprijinindu-ne în palme – iată mişcarea completă. Ştiaţi că metaniile sunt şi o bună gimnastică pentru aparatul digestiv, cavitatea toracică, inimă, coloană vertebrală? Atunci când facem metanii, corpul se încălzeşte uşor, creierul se oxigenează şi muşchii picioarelor, spatelui, braţelor şi abdomenului se fortifică. Practicate cu regularitate, metaniile pot deveni un instrument terapeutic de mare valoare. Numite şi „rugăciunea trupească”, ele sunt calea spre smerenie şi pocăinţă. Avva Dorotei spunea: „Metania smereşte trupul, iar trupul, smerindu-se, se smereşte împreună cu el şi sufletul. Atunci când facem metanii, inima intră într-o stare de zdrobire; astfel, ne vom ruga cu mai multă osârdie, căldură şi atenţie.”

*****

Şi delicatele vieţuitoarele ne învaţă că, prin perseverenţă, oboseala poate fi învinsă. Pescărelul din Pacific face probabil cel mai lung zbor non-stop cunoscut, mergând din Insulele Aleutine până în Insula Wake (3900 km). Pitulicea parcurge 2600 km, tot fără escală, din Noua Anglie până în America Centrală. În lumea peştilor, somonul realizează performanţe dintre cele mai uluitoare: migraţii de luni de zile, în condiţii de post alimentar total; este capabil să traverseze mai mult de 1000 km în absenţa oricărui aport nutritiv.

*****

O minte aşezată în Domnul, prin rugăciune, înseamnă un trup odihnit. Omul care are mintea în Dumnezeu poate discerne tot ce face şi se află în calea de mijloc în tot ce face. Și astfel, nici trupul, nici sufletul nu şi le epuizează peste măsură şi nici nu şi le odihneşte peste măsură.

*****

Preocupaţi să obţinem ceva de la viaţă, să realizăm din ce în ce mai mult (nu neapărat în ordinea celor materiale), nu ne înţelegem nici pe noi înşine, căutăm mereu ceva care să ne umple, obosim şi nu ştim de ce obosim, ne doare şi nu ştim ce ne doare, încheiem ziua vlăguiţi pentru ca a doua zi să o luăm exact de la capăt.

*****

Ne-am învăţat să ne culcăm târziu şi să ne trezim târziu, să trăim în oraşe, în spaţii închise, să nu mai simţim nevoia unei plimbări în aer curat, să fim sedentari şi să rezolvăm aproape orice cu un click electronic. Copiii noștri cresc în era tehnologiei „smart, având contact încă de la cele mai fragede vârste cu o lume virtuală ce îi atrage mai mult decât joaca în aer liber.

Credem că, venind obosiţi de la serviciu, ne relaxăm aşezându-ne în faţa televizorului sau a calculatorului, dar în realitate, orele petrecute în astfel de relaxare ne storc de energie şi ne obosesc mai mult decât o zi întreagă de lucru.

*****

Suntem obosiți din pricina deznădejdii şi a necredinţei; de la purtarea atât a necazurilor şi a suferinţelor, cât şi a bucuriilor şi mângâierilor de unul singur, fără a le vedea sensul, fără a le vedea ca un dialog personal cu Dumnezeu, ca purtarea Lui de grijă pentru noi. Obosim de la grăirea în deşert, de la nemulţumire, nerecunoştinţă faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele, prin care El lucrează.

*****

Suntem obosiţi, fiindcă ne obosim unii pe alţii. Uităm de celălalt, nu-l mai vedem, călcăm peste el, chiar fără să vrem şi fără să o ştim, în goana de a ne atinge ţintele noastre. Adesea, nu doar egoismele vădite, ci şi intenţiile bune se ciocnesc între ele, lăsându-ne fiecăruia un gust amar. A învăţa să-l odihnim mai întâi pe celălalt, pe cel de aproape, oare nu aceasta ar fi calea de a ne dobândi şi propria odihnă?

*****

Suntem obosiți de la lipsa vieţii în natură, lipsa mişcării fizice; și din pricina excesului de calculator, telefon și televizor. Și zgomotul ne obosește, şi mâncarea extra procesată, și medicamente luate la întâmplare – cocoloşire care duce la decălire şi moleșeală. Obosim de la orice exces – în hrană, îmbrăcăminte, obiecte, muncă, relaţii. Să nu ne lăcomim – nu doar la hrană şi obiecte, dar nici la activităţi care ajung să ne sufoce viaţa.

E nevoie de un program echilibrat: ore fixe de masă și odihnă.

Munca la calculator, la birou, să fie întreruptă la fiecare oră de 5 minute de metanii sau exerciţii fizice. Aşa lucrând, ziua de lucru va fi mult mai plină de roade.

Cei care au ochii obosiţi de la calculator, la fiecare 30 minute să-și ia răgazul pentru a privi la alte distanţă; îi vor descoperi astfel și pe cei din jurul lor.

*****

Gândurile ne conduc viaţa şi ele îşi spun cuvântul şi în cazul oboselii. Orice gând păcătos aduce după sine oboseală, epuizare, chiar dacă repercusiunile se văd, în unele cazuri, după mult timp.

Gândurile slavei deşarte şi ale mândriei îl ghidează pe om spre o muncă care îl consumă, pentru a se afişa, a se etala, pentru a ieşi în evidenţă.

Soluţia este să ne luăm energia de la Sursa veşnică prin rugăciune şi gânduri bune, căci ele sunt „transformatorul” care schimbă o mâncare de cartofi într-un dar de la Dumnezeu, o întâlnire într-o bucurie, un străin într-un prieten. Rugăciunea şi gândurile bune sunt manifestări şi instrumente prin care iubirea lucrează, iar iubirea adevărată vine de la Dumnezeu. Cine iubeşte, nu oboseşte.

*****

Obosim pentru că nu avem dispoziția de a ierta şi de a primi. Obosim pentru că păcătuim fără să ne și pocăim. Nemulţumirea devenită stare îl face pe om obosit; îl demotivează, îl dezarmează. Egoismul oboseşte!

*****

Performerii, sportivii care şi-au aţintit mintea către ţeluri mai înalte decât condiţia lor iniţială și-au antrenat mintea şi trupul. Ei sunt cei care îşi conduc viaţa folosindu-se de darurile dumnezeieşti pe care le au: raţiune, voinţă, libertatea de a alege, învăţând să progreseze, să-şi depăşească limitele. Asemenea Sfinţii! Alergarea lor este în osteneli, pătimiri, răbdare şi luptă pentru dobândirea harului Duhului Sfânt. Harul acesta este odihnă, bucurie, pace, linişte, însuflare, entuziasm, dăruire, putere, energie, viaţă.

*****

Suntem obosiţi pentru că nu mai trăim firesc… Nu mai avem o legătură strânsă cu ceea ce facem. Totul vine de-a valma. Vă amintiți că, la capătul unei zile, bunicii mei aveau chipuri trudite…, dar nu obosite? Ei lucrau pământul, făceau tâmplărie sau treburi gospodăreşti, meşteşuguri. Lucrau cu mâinile, dar mintea le era liberă să se roage, să mediteze la un anume subiect, să cânte sau chiar să compună poezii.

*****

Noi vrem să ne odihnim trupul, dar sufletul are şi el nevoie de odihnă, de comuniune cu Cel care l-a creat, de linişte, de rugăciune, de a împlini poruncile Domnului. Nu-ţi poţi judeca aproapele sau să-l osândeşti şi să fii odihnit. Te mistuie patima pe care o ai, te consumă şi te stăpâneşte. Iar singura formă de echilibrare este de a-L ruga pe Domnul să te ajute să ieşi din cercul vicios, să te străduieşti să-ţi schimbi viaţa şi să îţi recapeţi puterile sufletului prin Spovedanie sinceră.

*****

„Singura sursă a tihnei noastre, a liniştii, a bucuriei, a păcii şi odihnei noastre pe pământ este Domnul – pe Care noi L-am îngropat cu grijile şi zbuciumul lumii acesteia. El este în inima noastră, indiferent dacă Îl cinstim sau nu. El nu se îndepărtează de noi nicio clipă, căci este Dătătorul de viaţă al tuturor făpturilor. Pentru aceea, se cuvine a cădea către Domnul: avem nevoie de pocăinţă! (…) Vedem că fiecare suflet ce se uneşte cu El răspândește pace şi bucurie. Pacea şi bucuria dumnezeiască ce izvorăsc din suflete ca acestea ne fac să ne simţim atât de bine în tovărășia lor!”, ne spune Starețul Tadei de la Vitovnița.