Un vechi proverb românesc spune: „În noiembrie și soarele își cumpără cojoc”. Pentru întreaga natură vin vremuri „de restriște” – astăzi, din nefericire, mai mult ca altădată, iar toamna nu mai stă atât sub semnul bogăției și al bucuriei pentru recolta adunată de-a lungul anului, cât mai curând sub semnul grijii de a asigura cele necesare traiului de zi cu zi și de a  întâmpina provocările cu care vine la pachet „greul iernii”.

Pentru obștea – familia noastră – de peste 100 de maici, ne-am preocupat și noi, ca și dumneavoastră, să ne aprovizionăm Cămara de toamnă, în strădania de a păstra peste an provizii de alimente sănătoase: făinuri, nuci, boabe, fructe uscate, semințe, cereale, paste și legume. De bază sunt pentru Cămara noastră alimente precum: fructele, legumele și cerealele, în stare cât mai naturală – deci le preferăm mai ales pe cele integrale – , care pe lângă valoarea nutritivă (au un aport mare de nutrienți, enzime și fibre) prezintă și numeroase alte beneficii pentru sănătate – o bună funcționare a tractului gastrointestinal, risc scăzut de: cancer colorectal, boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și diabet zaharat tip 2.

Uscarea sau deshidratarea a făcut dintotdeauna parte din lupta omului împotriva microorganismelor, enzimelor și a agenților care alterează alimentele. Este un procedeu folosit încă din Antichitate, din vremea vechilor egipteni, care ne permite să conservăm și să consumăm fructe și legume pe toată perioada anului, chiar și în extrasezon, fără a aduce daune sănătății. Astăzi, cu ajutorul tehnologiei, îndepărtarea apei din conținutul fructelor, legumelor și al plantelor se poate realiza prin intermediul deshidratoarelor alimentare, în mod controlat și reproducând condițiile naturale.

 

Mixuri de legume deshidratate

Pentru a pune în acord o dietă cât mai sănătoasă cu timpul limitat de care dispunem prin stilul de viață contemporan, noi, maicile de la Mănăstirea Nera, am preparat pentru Cămara de toamnă un Mix eco de legume pentru supe și un altul pentru zacuscă. Alternativă la supele instant sau la meniul de tip fast food, pe de o parte, un ajutor la îndemână pentru o zacuscă mereu proaspătă, pe de alta, ele sunt ușor de preparat, având trebuință de doar 5 minute de fierbere.

Mixul eco din 7 legume deshidratate pentru supă este un amestec ce conține cartofi, ceapă, morcovi, ardei, roșii, rădăcină de țelină și dovlecei, toate ingredientele provenind din agricultura ecologică. Pentru prepararea supei din legume deshidratate, se adaugă 3 lingurițe de mix de legume (12g) în 250ml de apă clocotită și se lasă la fiert timp de 5 minute. O altă modalitate este de a adăuga 3 lingurițe de mix de legume (12g) cu 200ml de apă clocotită într-un termos și a se păstra închis etanș timp de 1 oră, după care se poate servi. Condimentarea se poate face după gust. Amestecul nu conține sare, ulei, gluten sau aditivi și este un produs de post.

Pentru o zacuscă la îndemână, mai ușoară, am conceput Mixul eco din 5 legume deshidratate pentru zacuscă și l-am preparat din vinete, ardei, ceapă, roșii, morcovi. Poate fi preparat într-un timp foarte scurt: se adaugă 3 linguri de mix de legume (12g) în 200ml de apă clocotită și se lasă la fiert timp de 5 minute.

     

Sosul de roșii – un condiment universal

Tocmai ce am încheiat zilele acestea sezonul de roșii. Solarele sunt curățate și pregătite pentru noua recoltă de salată verde și spanac.

Însă, bogăția de roșii din această vară nu a rămas numai în amintirea noastră, ci ne-a umplut și rafturile Cămării cu Sosul eco de roșii, pe care l-am preparat din roșii proaspete, cu adaos de ulei de măsline extravirgin, ulei de floarea-soarelui și diferite condimente: busuioc, usturoi, boia de ardei, rozmarin, piper, sare. Datorită gustului autentic aromat și a nenumăratelor mirodenii conținute, se poate folosi în rețetele cu paste, legume, peşte sau în supe, ciorbe şi mâncăruri.

 

Făinuri sănătoase pentru consum zilnic

După cum mulți dintre dumneavoastră știu, noi ne preparăm singure pâinea. De asemenea, preparăm și biscuiți, foarte sățioși, pentru gustările dintre mesele principale, fie dulci, fie sărați, îmbunătățiți cu fructe deshidratate, respectiv cu semințe.

Astfel, în afara soluțiilor rapide pentru a pregăti supă sau zacuscă, Cămara de toamnă a Nerei cuprinde și o mare varietate de făinuri ecologice, obținute prin măcinarea boabelor de cereale. Clasica făină albă de grâu cunoaște felurite tipuri, potrivit scopului căruia îi este destinată (prepararea aluatului de pâine, a produselor de patiserie etc.), precum și variante mai valoroase din punct de vedere nutritiv, precum făina integrală sau neagră.

Făina albă de grâu ECO tip 000 – este făina de grâu cea mai albă și mai fină, ideală pentru prepararea deserturilor fine și pufoase, precum prăjituri, torturi, creme.

Făina albă de grâu ECO tip 650 – este făina pentru pâine, potrivită pentru diferitele tipuri de aluaturi elastice care necesită dospire, precum pâine, pizza și alte produse de panificație asemănătoare ca textură.

Făina albă de grâu spelta ECO tip 650 și Făina integrală de grâu spelta ECO: sunt obținute din grâul spelta (Triticum spelta). Grâul spelta este strămoșul grâului comun (Triticum aestivum), fiind varianta mai dură, dar și mai nutritivă a lui. Cu un gust deosebit, asemănător cu cel de nucă, este foarte bogat în proteine, minerale (seleniu, fosfor, magneziu, calciu, fier) și vitamine (A, B1, B2, E și PP).

Făina albă superioară de grâu ECO tip 550 – este făina „bună la toate”, ce poate fi folosită atât pentru pâine și pizza, cât și pentru prăjituri, biscuiți, brioșe, aluaturi de tartă, foi de plăcintă, croissante.

Făina integrală de grâu ECO, obținută prin măcinarea bobului întreg de grâu, este cea mai bogată în principii nutritive: fibre, proteine, vitamine, minerale, antioxidanți, calciu, fier, magneziu, fiind și una dintre cele mai sănătoase surse de energie. Poate fi folosită pentru pâine, dar și pentru diferite alte aluaturi.

Făina neagră de grâu ECO, obținută prin măcinarea boabelor de grâu cu tot cu germenii lor și cu 10% tărâțe, are un conținut ridicat de nutrienți. Este folosită în mod deosebit pentru pâinea neagră și pentru specialități, precum chiflele și franzelele.

Făina de secară ECO este cunoscută ca sursă bogată de seleniu și pentru beneficiile aduse sănătății inimii. Secara contribuie la reducerea tensiunii arteriale și previne ateroscleroza. Recomandată persoanelor care suferă de diabet, ea ajută la îmbunătățirea profilului glicemic prin echilibrarea nivelului glucozei din sânge și creșterea sensibilității la insulină.

 

Făinuri fără gluten

Alte făinuri pe care le avem în Cămara Nerei și pe care vi le punem la dispoziție, recomandate și persoanelor cu intoleranță la gluten sau cu sensibilitate non-celiacă la gluten, sunt:

Mălaiul superior ECO – un aliment integral, obținut prin măcinarea bobului întreg de porumb. Bogat în hidrocarburi, amidon, albumine, antioxidanți, vitamine (A, complex B, C, E și K), minerale, proteine și fibre, mălaiul își păstrează peste 60% dintre proprietățile nutritive, inclusiv după fierbere.

Mălaiul grișat ECO, care are nevoie de un timp de fierbere mai mic.

Făina de ovăz ECO, ușor de digerat, reduce riscul bolilor coronariene și scade nivelul colesterolului din sânge, datorită conținutului de beta-glucan, o fibră solubilă care împiedică absorbția de colesterol din alimentație. Foarte bogată în mangan, fosfor, magneziu, cupru, fier, zinc și vitamine din complexul B.

Făina de hrișcă ECO, înlocuitor pentru făina de grâu, are un conținut bogat de carbohidrați (prezenți sub forma amidonului), minerale (mangan, cupru, magneziu, fier, fosfor), antioxidanți și aminoacizi (în special lizină și arginină).

Făina de soia neprăjită ECO, deosebit de bogată în proteine, fibre, grăsimi nesaturate, vitamine și minerale, este obținută direct din boabele de soia decojite, nestoarse de ulei. Conține izoflavone, fitohormoni importanți care ajută la reglarea nivelului de estrogen la femei și ameliorează simptomele menopauzei.

Făina de cocos ECO, obţinută din pulpa de cocos uscată şi măcinată, păstrează gustul aromat specific care o face potrivită pentru prepararea deserturilor, dar poate fi folosită cu succes și în sosuri, aluatul de pâine sau ca agent de îngroșare pentru supe. Bogată în fibre, proteine și minerale, întărește sistemul imunitar și are proprietăți antivirale și antibacteriene datorită acidului lauric.

Făina de năut ECO este o sursă valoroasă de acid folic, vitamine din complexul B, minerale, proteine şi fibre. Este un aliment hrănitor, cu un număr de calorii încurajator pentru persoanele care doresc să scadă în greutate.

 

Cerealele – sursa de fibre necesare dietei zilnice

Între cerealele din Cămara Nerei se numără hrișca, meiul, felurite sortimente de orez (alb, basmati alb și brun, jasmine roșu, negru), quinoa albă și amarantul.

Orezul basmati ECO, cel „plin de aromă”, așa cum sugerează și numele, este un orez cu bob lung, subțire, ușor ca textură, care nu se lipește atunci când este gătit, ceea ce îl face potrivit pentru salate, pilafuri sau garnituri. Este ușor de digerat, aducând un plus de nutrienți mâncărurilor în care este adăugat: acid folic și alte vitamine din complexul B, seleniu, fier, cupru, zinc, fosfor și magneziu.

Orezul jasmine roșu ECO este un orez integral cu bob lung și ușoară aromă de iasomie, are un conținut ridicat de antocianine și fier, magneziu, zinc, vitamina B6, vitamina E, dar și lignani, polifenoli cu rol în întărirea sistemului imunitar și menținerea echilibrului hormonal, și monacolina K, substanță ce ajută la scăderea nivelului de colesterol. Dă un plus de culoare salatelor și garniturilor, legumele fierte împreună cu el căpătând nuanțe frumoase.

Orezul negru ECO, denumit și „orezul longevității”, este foarte bogat în antocianine, antioxidanți puternici care susțin sănătatea inimii, a creierului, a ficatului, favorizează regenerarea celulară și încetinesc procesul de îmbătrânire. Devenind lipicios prin gătire și datorită aromei specifice, este un orez ideal pentru deserturi, precum budincile dulci, dar poate fi folosit și în terciuri, salate sau ca bază pentru alte mâncăruri.

Quinoa albă ECO este un aliment de o deosebită calitate proteică datorată prezenței în compoziție a tuturor celor nouă aminoacizi esențiali. Este totodată bogată în antioxidanți, precum quercitina și kaempferolul, care îi dau proprietăți antiinflamatoare, antivirale și antitumorale. Acizii grași Omega 3 și Omega 6 întăresc imunitatea și susțin sănătatea creierului și a sistemului cardiovascular.

Amarantul ECO era considerat plantă sacră în antichitate și simbol al nemuririi, de unde și denumirea care în limba greacă înseamnă „cel care nu se veștejește”. Reprezintă o sursă prețioasă de energie și nutrienți. Este bogat în proteine, fibre, vitamine (A, E, B, D), aminoacizi esențiali (printre care se remarcă lizina) și minerale (mangan, calciu, fier, magneziu, zinc, fosfor, cupru).

 

Boabe-leguminoase, indispensabile într-o alimentație echilibrată

Este și ea semnificativ reprezentată în Cămara Nerei, datorită beneficiilor pe care le oferă, prin conținutul de proteine esențiale și de fibre.

Fie că postim, fie că urmăm un regim alimentar vegetarian, următoarele sortimente ar trebui să constituie baza alimentației noastre zilnice: soia eco (boabe, texturată fină sau mare), boabe de năut eco, diferite sortimente de linte eco (galbenă, maro, roșie, verde), mazăre verde eco uscată, fasole eco (albă, pestriță, mung, neagră, roșie).

Sursă importantă de proteine, soia susține producția de celule musculare. Bogată în grăsimi nesaturate, reduce colesterolul și previne afecțiunile cardiovasculare. Conținutul de izoflavone ajută la reglarea nivelului de estrogen și ameliorează simptomele menopauzei. Calciul și magneziul stimulează dezvoltarea oaselor și combat osteoporoza. Din boabele de soia se poate prepara brânza tofu – un substitut bun pentru carne.

Năutul este valoros pentru persoanele cu intoleranță la gluten și nu numai. Conținutul de triptofan și serotonină contribuie la obținerea unui somn liniștit și odihnitor, în timp ce colina susține activitatea cerebrală, îmbunătățind performanțele cognitive. Poate fi folosită la prepararea humusului – un preparat de origine orientală, devenit popular în întreaga lume, deseori consumat și de noi în zilele de post.

Lintea este bogată în proteine, fibre, minerale (fier, magneziu, zinc, potasiu), vitamine din complexul B (în special acid folic) și antioxidanți. Printre tipurile de linte cu cel mai scurt timp de fierbere, lintea galbenă și lintea roșie își pierd mai ușor forma în timpul gătirii, ceea ce le face potrivite pentru supe pasate și piureuri. Lintea verde și lintea maro, rezistente la fierbere, își păstrează forma în timpul gătirii, ceea ce le recomandă în tocănițe, supe sau salate.

Săracă în grăsimi, fasolea contribuie la scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului, prevenind apariția bolilor cardiovasculare. Indicele glicemic scăzut preîntâmpină diabetul. Una dintre cele mai concentrate surse alimentare de molibden, mineral cu rol detoxifiant, este, totodată, bogată și în acid folic, potasiu, magneziu și fier.

Dincolo de cunoscuta fasole albă sau pestriță, fasolea mung reprezintă o sursă importantă de antioxidanți cu rol în prevenirea dezvoltării celulelor canceroase, conține de asemenea cantități însemnate de acid folic, magneziu, vitamina C și fitonutrienți necesari pentru a stimula imunitatea și a combate bacteriile, virușii sau răcelile. Tipul de fasole cel mai ușor de digerat, este, totodată, și singurul care poate fi consumat și sub formă de germeni.

Din ce în ce mai populară în bucătărie, fasolea neagră îşi datorează culoarea antocianinei, antioxidant care se regăsește și în afine, coacăze sau varză roşie, şi care reduce riscul apariţiei cancerului. Conținutul de seleniu are rol detoxifiant și ajută la menținerea sănătății ficatului. Magneziul, vitamina B6 și acidul folic susțin sistemul nervos și aduc beneficii femeilor însărcinate.

Fasolea roșie, bogată în fibre, proteine, minerale și vitamine, se remarcă între celelalte tipuri de fasole prin plusul de antioxidanți pe care îl aduce, antioxidanți care îi și dau culoarea, precum și prin aportul semnificativ de vitamina B1, cu rol în susținerea activității cerebrale și în întârzierea declinului cognitiv.

Înrudită cu fasolea, lintea, soia sau năutul este și mazărea, ce are, la rândul ei, un conținut mare de fibre și este săracă în grăsimi. Este o sursă bogată de proteine, minerale, precum fier sau mangan, și vitamine, între care un loc de seamă îl ocupă vitamina K. În Cămara Nerei o veți găsi sub formă uscată, astfel încât, înainte de a fi preparată, este indicat să fie înmuiată în apă, la temperatura camerei, timp de aproximativ 5 ore.

Vom continua în numărul următor cu prezentarea celorlalte categorii de produse alimentare pe care le puteți găsi în Cămara Nerei, toate certificate ecologic, nemodificate genetic şi neiradiate.