Fructele, aceste daruri minunate ale Domnului, sunt indispensabile unei alimentaţii sănătoase. Uneori, însă, nu le putem integra în alimentaţia zilnică pe toate: fie nu le avem la îndemână, fie nu le putem tolera ca atare, din cauza sensibilitatii digestive. În Laboratoarele Nera Plant, maicile au creat zece sortimente de sucuri ecologice care sunt, în acelaşi timp, şi băutură-aliment, şi medicament. Un prim beneficiu al acestora: întăresc imunitatea și previn afecțiunile specifice sezonului rece. Obţinute din fructe proaspete, presate la rece, atent selecționate din agricultură ecologică, sucurile ecologice Nera Plant păstrează toate vitaminele, mineralele şi nutrienţii din mere, struguri, cătină, afine, aronia, coacăze negre, mure şi zmeură. Acestea sunt fără adaos de îndulcitori și apă.

Doza zilnică recomandată: 250ml/zi, cu excepţia sucului de aronia, care se recomandă câte 100ml/zi.

Aroma îmbietoare a merelor şi strugurilor proaspăt culeşi din livadă sau vie este acum mult mai aproape de  întreaga familie. Alături de acestea, bogate în antioxidanți și nutrienți esențiali, din dărnicia naturii – afinele, aronia, cătina, murele, zmeura şi coacăzele negre –  întregesc „bucuria” care ne revitalizează, umplându-ne de energie în fiecare zi. Un cocktail de vitamine în dulceața aromată a fiecărui pahar! Putem alege, după preferinţă şi nevoi, între cele simple – Sucul de afine, Sucul de aronia, Sucul de mere, Sucul de struguri – sau combinaţii – Sucul de afine și aronia, Sucul de mere cu cătină, Sucul de mere cu afine, Sucul de mere cu aronia, Sucul de struguri cu cătină şi Sucul multivitamin (mere, afine, aronia, coacăze negre, mure şi zmeură).

Beneficiile sucurilor ecologice Nera Plant, consumate regulat:

  • Întăresc imunitatea și previn afecțiunile specifice sezonului rece;
  • Îmbunătățesc sănătatea inimii și scad nivelul colesterolului, datorită potasiului, care este vasodilatator;
  • Ameliorează astmul și previn infecțiile respiratorii;
  • Previn apariția cancerului, datorită flavonoidele și acizilor fenolici din compoziție;
  • Mențin sănătatea sistemului digestiv; tratează constipația;
  • Au rol detoxifiant;
  • Previn osteoporoza, datorită combinației de vitamina C, bor, fier și alte minerale.
  • Mențin și ameliorează sănătatea ochilor.

Vă invităm să facem împreună o călătorie de cunoaştere în lumea minunată a fructelor ecologice:

Merele conţin o bogăție de substanţe active necesare organismului pentru o funcţionare cât mai optimă (proteine solubile, aminoacizi, vitamine, acizi graşi, elemente minerale). Ele stimulează sistemul imunitar, reduc nivelului colesterolului „rău”, fiind o importantă sursă de potasiu. Acest mineral încetinește procesul de sclerozare a vaselor sanguine și conferă țesuturilor elasticitate și suplețe. Conţinutul de vitamina C prezent în mere ajută la asimilarea fierului necesar organismului și previne bolile infecțioase. Merele sunt preferate de mulți dintre noi în rețetele de sucuri naturale, deoarece pot fi folosite în combinație cu multe alte fructe.

Merele stimuleaza şi detoxifierea naturală a organismului, ajută celor care doresc să slăbească şi conţin mulţi antioxidanţi, cei mai mulţi în coajă. Ele îmbunătăţesc rezistenţa organismului împotriva bolilor, consolidând sistemul imunitar. Consumul de mere  favorizeaza tranzitul intestinal.

Strugurii sunt un minunat energizant natural și au efect anti-stres, conținând o cantitate însemnată de fructoză şi glucoză. Ei întăresc sistemul imunitar și protejează ochii. Polifenolii din compoziție pot încetini sau preveni multe tipuri de cancer. Magneziul şi potasiul fortifică pereţii vaselor de sânge şi muşchiul cardiac. Efectul diuretic este mai puternic atunci când sucul de struguri este consumat pe stomacul gol.

Cu efecte pozitive asupra funcționării vaselor de sânge, afinele sunt foarte bogate în antioxidanți, vitamine din complexul B, vitaminele A şi E, seleniu și zinc. În medicina noastră tradiţională, afinele au efecte benefice în enterocolite, infecţii urinare, gută, reumatism, uremie şi chiar în diabet. Afinele reglează tranzitul intestinal, ameliorează fermentaţiile intestinale și inflamaţiile hemoroidale, ajută la eliminarea gazelor.

Foarte folositoare pentru sănătatea ochilor, aceste fructe mici cresc și capacitatea de memorare și învățare. Consumul de afine crește acuitatea vizuală şi adaptabilitatea la întuneric. Antocianozidele de afin sunt ingredientul principal al multor medicamente fără rețetă pentru afecțiuni ale ochilor. Extractul de afin ajută la calmarea ochilor obosiți – o problemă pentru cei care lucrează timp îndelungat la computer, citesc mult, conduc pe distanțe lungi noaptea sau au dificultăți în adaptarea la lumină sau întuneric. Acuitatea vizuală și capacitatea ochilor de adaptare la lumină difuză sunt direct legate de cantitatea de rodopsină (purpur retinian) din retină. Rezerva de rodopsină scade atunci când ne încordăm ochii sau când ochii noștri sunt nevoiți să se adapteze la lumină. De asemenea, rezerva de rodopsină descrește constant pe măsură ce înaintăm în vârstă, ceea ce duce la slăbirea vederii. Ingredientul activ din afine – antocianozida – stimulează producerea de rodopsină în ochi. Experimentele au arătat că, în doar 10 zile, antocianozida îmbunătățeste acuitatea vizuală și vederea nocturnă slabă la toți pacienții miopi studiați. Și asta pentru că extractul de afine poate opri apariția miopiei și chiar să reducă miopia deja instalată.

Anticancerigene și detoxifiante, fructele de aronia sporesc vitalitatea organismului datorită bogăției și concentrației mari de vitamine și substanțe nutritive pe care le conțin. Studiile recente au dovedit că acest fruct contribuie la menţinerea sănătăţii creierului, îmbunătăţeşte funcţiile cerebrale, previne pierderile de memorie, pierderea echilibrului și a coordonării. În plus, întărește sistemul imunitar, echilibrează metabolismul și scade nivelul hormonilor de stres. Aronia inhibă dezvoltarea cheagurilor de sânge şi aterosclerozei, poate preveni chiar și Alzheimer-ul. În plus, fructele de aronia sunt hipotensive și, datorită inulinei prezente în compoziția lor, sunt indicate pentru diabetici, dar și femeilor însărcinate, fiindcă au și o cantitate însemnată de acid folic.

Fructele de Cătină au o concentraţie mare de vitamina C și conţin în cantităţi mari vitamina A şi vitamina E, beta-caroten, iar în doze variabile – vitaminele complexului B, vitaminele K şi PP. Fructele de cătină sunt bune energizante, mărind rezistenţa organismului împotriva bolilor și având un rol însemnat în reglarea proceselor din organism. Se recomandă o cură cu suc sau fructe de cătină anual, pentru a oferi organismului necesarul de vitamine şi oligoelemente. Cătina este renumită pentru efectele de regenerare şi reglare imunitară, care o recomandă ca adjuvant într-o gamă largă de tulburări: de la infecţii repetate la alergii, de la îmbătrânire prematură – la cancer.

Coacăzele negre conțin un număr impresionant de minerale și vitamine, între care vitamina C într-o formă care se dovedește a fi cea mai stabilă dintre toate fructele, rezistând la căldură și oxidare. Fructele conțin aproximativ 150 mg% vitamina C, vitamine din complexul B: B₃, B₅, B₆, B₉, acizi organici (citric, malic), pectine, zaharuri, antociani, ulei gras, terpene, flavonoide, calciu, mangan, magneziu, minerale, fier, potasiu, fosfor, vitamina PP și fibre.

Potasiul stabilizează presiunea sanguină, fibrele previn constipația, vitamina C întărește sistemul imunitar, vitamina B₆ este necesară pentru regenerarea celulelor cutanate, magneziul participă direct la transmiterea impulsurilor nervoase și la producția de energie, fierul este esențial pentru formarea celulelor roșii, iar calciul este important pentru oase și dinți puternici.

Studiile științifice au demonstrat rolul deosebit de benefic al coacăzelor negre în afecțiunile cardiace, în prevenirea accidentelor vasculare cerebrale, în afecțiunile hepatobiliare şi renale. Sinergismul dintre vitamina C şi antocianozidele pe care acestea le conțin le comunică proprietatea de a preveni accidentele vasculare şi a mări acuitatea vizuală. Fructele consumate în stare crudă sau sub formă de suc sau extract au efecte benefice în anemie, surmenaj, insuficienţă cardiacă şi respiratorie, pneumonie, gastrită, hipertensiune arterială, ulcer, colită, diaree cronică, dizenterie, boli reumatice, pielonefrite, celulită, ateroscleroză, obezitate, tulburări circulatorii, boli oculare, insomnii şi afecțiuni ale sistemului nervos. Cura cu fructe proaspete sau sucul obținut din acestea este recomandat și persoanelor care suferă de diabet, artrită și reumatism. Acestea scad glicemia și stimulează funcționarea pancreasului.

Murele sunt bogate în cel mai puternic antioxidant, resveratrolul, cel care le conferă și culoarea. Gustoase, revigorante și tonifiante, ideale pentru persoanele care se simt slăbite, murele conțin vitaminele A, B1, B2, C, E, minerale precum potasiu, fosfor, fier, sodiu, magneziu, mangan, seleniu, zinc, cupru și calciu și bioflavonoide, benefice pentru sănătatea ochilor. Taninul care se regăseşte printre nutrienţii murelor previne anumite afecţiuni virotice sau bacteriene.

Zmeura conține o diversitate de antioxidanți remarcabilă și unică printre fructe. Acești antioxidanți au efect anticancerigen și protector împotriva bolilor cronice și degenerative, cum ar fi obezitatea, diabetul zaharat, hipertensiunea, ateroscleroza și afecțiuni ale sistemului osteoarticular și nervos. Consumând zmeură, aducem în organism o paletă largă de compuși antiinflamatori care întăresc imunitatea, redau vitalitatea organismului și încetinesc procesele de îmbătrânire. În plus, ea îmbunătățește memoria, întârzie îmbătrânirea cognitivă, reduce nivelul de zahăr din sânge, previne bolile de inimă și pe cele de ochi.

Zmeura este, probabil, fructul cu proprietățile reîntineritoare cele mai puternice. Are efecte antioxidante de 1,5 ori mai intense decât căpșunile, de 3 ori mai intense decât kiwi și de 10 ori mai intense decât tomatele. Căci zmeura conține peste 20 de substanțe cu efect antioxidant care previn îmbătrânirea țesuturilor, ajută la păstrarea tinereții biologice și a vigorii organismului. Studiile recente au arătat că fructele de zmeur sunt benefice și în cazul infertilității, atât la femei, cât și la bărbați – datorită nivelului ridicat de vitamina C, dar și de magneziu.

*****

În programul nostru de nutriţie sănătoasă  pot fi incluse şi celelalte produse alimentare manufacturate de maicile de la Mănăstirea Nera: crackers, gemuri, condimente, pesto de leurdă, dar şi darurile de pe tărâm grecesc: măslinele şi uleiul de măsline extravirgin de la Mănăstirea Ormylia.

Cu ingrediente eco 100%, cele patru sortimente de Crackers Eco Nera Plant sunt potrivite pentru orice răgaz care cere o mică porție de energie – oriunde – acasă, la școală, la birou sau în călătorie. Crackerşii cu semințe (susan, dovleac, floarea-soarelui şi in), cu măsline și roșii, cu pesto de leurdă sau cei cu brânză și verdeață sunt mini-biscuiți crocanți, hrănitori și sănătoși care pot fi folosiți și ca înlocuitor pentru pâine, simpli sau în combinație cu diverse paste tartinabile și supe-cremă.

Pentru mesele în familie, gemurile Nera Plant de coacăze negre, de zmeură și aronia, de aronia cu portocală, de afine sunt cele care dau gust, savoare și vitamine delicioaselor deserturi  preparate în casă, de la clătite, cornulețe, prăjituri și tarte – până la clasicele budinci cu griș, orez, mei, hrișcă. Ele sunt ideale şi pentru micul dejun, pe pâine.

Dacă obișnuiți să beți ceai la masă, vă recomandăm ceaiurile Aroma-complex (pentru orice moment al zilei), Digesto-complex (pentru a facilita digestia), Hepato-complex sau Detoxi-complex (dacă alimentele pe care le-am consumat au fost mai grase și mai multe decât de obicei), Calmo-complex (după cină, pentru un somn liniștit).

Pe lângă proprietățile lor terapeutice, plantele aromatice dau gust și savoare deosebite preparatelor culinare. Condimentul Eco Nera Plant cu busuioc, oregano şi cimbrișor are un gust proaspăt, intens și ușor picant, fiind potrivit pentru mâncărurile de pește, broccoli, conopidă, cartofi şi în sosurile pentru paste. Condimentul Eco Nera Plant cu salvie, mentă şi chimen e intens și mentolat. El aromatizează preparatele din carne roșie (vită, porc, vânat) sau albă, dar și pește. Combinația dă o aromă deosebită și sosurilor pentru paste, preparatelor din cartofi și salatelor de legume. Iar Condimentul Eco Nera Plant cu roiniță, tarhon şi mărar e răcoritor și dulce piperat, special creat pentru cei care nu pot consuma sare.  Se folosește pentru aromatizarea salatelor vegane, a ciorbelor și supelor de legume, în prepararea mâncărurilor cu cartofi, a brânzeturilor din soia, a omletelor, a droburilor din soia, linte sau năut, în preparatele pe bază de pește, pui, cartofi, mazăre.

Sănătos și hrănitor, Pesto de leurdă și nucă este recomandat mâncărurilor care cer usturoi, leurda fiind mult mai bine tolerată de organism decât acesta. În frunzele și în bulbii de leurdă s-a descoperit o mare cantitate de vitamina C – de trei ori mai multă decât în lămâi și portocale (700mg la 100g de leurdă). În plus, leurda conține germaniu și seleniu în formă organică, două substanțe rar întâlnite în natură, cu efecte antitumorale de excepție. Compuşii antibacterieni şi antifungici regăsiţi în leurdă pot ajuta la reechilibrarea florei bacteriene din intestin, ameliorând balonările, crampele abdominale, constipaţia şi alte stări de disconfort ale sistemului digestiv.

Iubitorii de măsline autentice pot găsi pe site-ul neraplant.ro varietăți de măsline de la Mănăstirea Ormylia din Grecia: măsline verzi bio, măsline Kalamon cu oregano și oțet, măsline verzi cu oregano și oțet, măsline verzi cu oregano și lămâie, măsline verzi condimentate şi măsline negre Throumba.

Culese și selecționate cu grijă din culturile ecologice aflate în proprietatea și grija maicilor de la această mănăstire, metoc al Mănăstirii Simonos Petras din Sfântul Munte Athos, măslinele sunt preparate după rețete tradiționale, păstrându-și astfel gustul deosebit și proprietățile terapeutice. Tot ca produs mănăstiresc tradițional grecesc de la Ormylia este și uleiul de măsline extravirgin presat la rece, obținut din cultura ecologică a așezământului monahal. Acesta este apreciat pentru gustul său natural și bogatele valențe curative și este disponibil la un litru, respectiv 500ml și 250ml.

******

E adevărat că trăim într-o epocă de abundenţă alimentară şi avem uneori tendința de a mânca în exces. Nutriționiștii numesc aceasta hiperfagie şi ne spun că ea este cauzată de deficitul de micronutrienți (vitamine, minerale, enzime). Deci o cantitate mare de mâncare nu ne hrăneşte neapărat! Alimentele supra-procesate păstrează foarte puțin din principiile active şi doar par că ne astâmpără foamea. În schimb, o alimentație variată, neprelucrată, bogată în produse proaspete, care nu au călătorit prea mult şi nu au stat vreme îndelungată pe rafturile magazinelor creează cele mai bune condiții pentru împlinirea stării naturale de sațietate.

De exemplu, proteinele extra se găsesc în peşte, linte, ciuperci. Lipidele de cea mai bună calitate se găsesc în uleiul presat la rece – de măsline, dovleac, susan, etc. şi în fructele oleaginoase. Glucidele extra se găsesc în fructe și miere. Cerealele integrale sunt cea mai bună sursă de fibre. Dulciurile rafinate pot fi înlocuite cu fructe uscate (smochine, stafide curmale, prune, caise) sau fructe foarte dulci: mango, piersici, banane. Mierea şi sucurile proaspăt stoarse din fructe dulci sunt o altă variantă. Cine simte nevoia unor alimente grase poate include în meniu pasta de susan sau din alte semințe.

Chiar dacă nu ne numărăm printre persoanele „plinuţe”, e bine să ştim că nutriția sănătoasă este astăzi un exercițiu de înfrânare și voință, căci multe boli ale acestui veac sunt provocate de pofta nestăvilită. Un prim pas ar fi să ne propunem porții mai mici în farfurii şi să nu uităm că obiceiurile impuse sau tolerate în copilărie sunt foarte greu de modificat la vârsta adultă. Avem nevoie şi de o mai bună ritmare a zilelor: trezirea regulată de dimineață, la aceeași oră, un somn de noapte liniștit, ore fixe de masă, pentru plimbări, pentru anumite activități, mişcare în aer curat.

*****

În cele din urmă, Dumnezeu vrea de la noi să avem simțul măsurii, al cumpătării în toate; El doreşte să fim bucuroşi, mulţumitori şi cu dragoste, atenţie şi grijă faţă de fiecare suflet care ne este în preajmă oriunde, oricând. Şi dacă o porţie de mâncare bucură nespus un flămând, cu cât mai mult nu vor bucura un cuvânt bun, o privire caldă sau o îmbrăţişare pe flămânzii de iubire ai acestor timpuri?Oare nu suntem şi noi printre ei? Dăruind, vom dobândi.