Astăzi, oamenii pendulează între două extreme: epuizarea și plictiseala, cunoscute și cu aceste nume: burnout și boreout. Comune celor două stări sunt sentimentul de extenuare generală și cel al unui mare gol sufletesc, cauzat de ruperea de ceilalți și refugierea în „surogate” ale fericirii. Uităm cuvântul „echilibru”, uităm să fim cu măsură în toate, uităm că Dumnezeu are grijă de noi toți ca un Tată iubitor. Și nu ne amintim să cerem ajutor – și Lui, și semenilor noștri. Însă îmbucurător și dătător de nădejde este faptul că  aceste boli sufletești se pot vindeca. Redăm în continuare câteva lămuriri și recomandări  din partea maicilor Mănăstirii Nera.

Burnout-ul sau sindromul de secătuire este un fenomen tot mai des întâlnit în lumea modernă: epuizare mentală, fizică și emoțională, care apare ca urmare a stresului excesiv acumulat pe termen lung, a expunerii excesive și prelungite la situații stresante. Acest termen a fost menționat pentru prima dată în 1974, de psihologul Herbert Freudenberger, în cartea sa „Burnout: The High Cost of High Achievement”. Iată o diferență: persoana expusă unor factori de stres caută soluții, pe când cineva ajuns în stadiul de burnout abandonează lupta, fiind deprimat și lipsit de motivație. Omul nu se simte în stare să facă anumite schimbări pozitive în viața sa, nu întrezărește nicio soluție.

Studiile spun că burnout-ul sau epuizarea generală apare în special la persoanele a căror profesie implică o responsabilitate deosebită și interacțiuni frecvente cu oamenii. Dar nu este obligatoriu. O mamă de la care se așteaptă să aibă grijă de copii (fie numai doi, fie cinci sau mai mulți),de un părinte bolnav și să se ocupe, în plus, și de activitățile casnice, este în egală măsură expusă riscului de a ajunge la burnout.

Cum ajungem la epuizare generală ?

Sunt mai mulți factori: asumarea unui număr prea mare de responsabilități, fără ajutor din partea celorlalți, nevoia puternică de afirmare, lipsa de comunicare și sprijin, lipsa unor relații apropiate, a unor persoane cu inimă caldă, neglijarea nevoilor personale și familiale, negarea problemelor și amânarea rezolvării conflictelor de acasă sau de la locul de muncă, izolarea de familie și de prieteni, lipsa aprecierii pentru munca depusă, autodevalorizarea, odihna insuficientă, lipsa orelor rezervate pentru familie, sport și recreere, alimentația nesănătoasă.

Așadar, dacă avem dificultăți de concentrare și resimțim o oboseală permanentă, ne lipsesc energia și motivația, avem predispoziția de a ne închide în sine ori accese de furie și agresivitate, momente de sensibilitate exagerată și stări de tristețe accentuată – să știm că este nevoie să luăm măsuri.

La nivel fiziologic, starea de epuizare implică o imunitate scăzută, fapt ce ne face mai vulnerabili la boli. În această situație ne confruntăm adesea cu dureri de cap, tulburări ale somnului și dureri de stomac, tensiune musculară, dureri de spate și tensiune arterială crescută. Pe acest fond pot apărea bolile de inimă, insomniile ș.a.

Suplimente naturale Nera Plant pentru întărirea și echilibrarea organismului

Există mai multe produse din plante create în Laboratoarele Nera Plant care ne pot întări și ajuta să depășim această situație, echilibrând funcțiile organismului, liniștind și detensionând sistemul nervos.

Siropul Calmiplant Plus (acum în varianta îmbunătățită, fără zahăr) și preparatul Calmo-complex  sub formă de ceai, tinctură sau capsule echilibrează starea fizică și mentală în condiții solicitante de viață, fiind recomandate pentru surescitare nervoasă, surmenaj, stres, insomnii și dureri de cap. Acestea conțin busuioc, lavandă, păducel, sunătoare, talpa-gâștei, tei și valeriană.

Valeriana îmbunătățește calitatea somnului și stimulează producția de acid aminobutiric, responsabil pentru reglarea activității celulelor nervoase și reducerea anxietății. În plus, rădăcina de valeriană conține izovaleriamidă, o substanță care reduce hipertensiunea arterială. Principiile active din busuioc ajută la o mai bună oxigenare celulară la nivel cerebral. Busuiocul tonifică sistemul nervos, are acțiune antidepresivă și ajută la relaxarea și  refacerea rapidă din punct de vedere psiho-emoțional Lavanda este un sedativ natural, iar păducelul are proprietăți tămăduitoare în menținerea și susținerea funcțiilor mentale, creșterea capacității cardiace la efort și în prevenirea depresiei.

Complexul Cardio (ceai, tinctură, capsule) menține tensiunea arterială în limite normale, fiind adjuvant în obţinerea stării de bine mental. Traista-ciobanului, una dintre plantele componente,are efect de stimulare a musculaturii netede, a creşterii fluxului sanguin în vasele coronariene și de dilatare a acestor vase. Turiţa-mare menţine sub control hipertensiunea arterială.

Pentru cei care au probleme cu memoria recomandăm preparatul Memo-complex (ceai, tinctură sau capsule). Acesta stimulează circulaţia cerebrală (oxigenarea normală a creierului), microcirculaţia și metabolismul neuronal și ajută la concentrare. Dintre plantele componente amintim: roinița – un excelent calmant nervos, recomandată pentru durerile de cap  pe fond de stres și  suprasolicitare, pentru insomnie, tulburările digestive care apar pe fond nervos, tulburările de memorie post-traumatice, precum și pentru tulburările de memorie cauzate de problemele vasculare cerebrale. Saschiul îndepărtează durerile de cap, stimulează efortul intelectual, combate amețelile în convalescențe și anemii sau în cazul pierderii memoriei. Ventrilica este de mare ajutor în combaterea nervozității care provine din suprasolicitare intelectuală.

Sucurile ecologice Nera Plant revitalizează și mențin sănătatea sistemului digestiv

Pentru întărirea imunității, vă recomandăm Mierea cu tinctură de propolis, Sucurile ecologice Nera Plant și Capsulele Vitam-C :

Cu pulbere din fructe de cătină și măceșe, Capsulele Vitam-C fortifică sistemul imunitar. Fructele de cătină sunt renumite pentru efectele de regenerare şi reglare imunitară care le recomandă ca adjuvante într-o gamă largă de tulburări: de la infecţii repetate la alergii, de la îmbătrânire prematură la boala canceroasă. Măceşele reprezintă un puternic antibiotic natural. Datorită concentraţiei mari de vitamine, aceste fructe sporesc imunitatea organismului şi menţin sănătatea ţesuturilor şi a organelor interne. Au efect antiinflamator, antioxidant, gastroprotector și antidiareic.

Consumate regulat, cele zece sortimente de Sucuri ecologice Nera Plant întăresc imunitatea, îmbunătățesc sănătatea inimii, au rol detoxifiant și mențin sănătatea sistemului digestiv.  În plus, ele ne revitalizează, umplându-ne de energie în fiecare zi. Obţinute prin presarea la rece a fructelor proaspete și sănătoase, atent selecționate, fără adaos de apă sau îndulcitori, acestea păstrează toate vitaminele, antioxidanţii şi mineralele fructelor (mere, afine, aronia, cătină, mure, zmeură, coacăze negre și struguri).

Mierea cu tinctură de propolis este și ea un bun tonic imunitar. Crește rezistența organismului, ajută la eliminarea substanțelor toxice și susține buna funcționare a aparatului digestiv. Numită și „medicamentul vieții” sau „medicamentul absolut”, mierea naturală de albine conține peste 400 de substanțe organice, dintre care minerale, vitamine și enzime care fac din ea cel mai rapid și cel mai puternic energizant natural. Propolisul reprezintă o substanţă bioactivă deosebit de valoroasă, cu rol biostimulator şi bioregulator, acţionând în special la nivelul nucleilor hipotalamici. Și-a demonstrat eficienţa în peste 200 de afecţiuni.

Scoarța de scumpie  ameliorează problemele digestive

Pentru ameliorarea durerilor de stomac și a altor probleme digestive, vă recomandăm complexurile Gastro, Entero și Digesto:

Suplimentul alimentar Gastro-complex (ceai, tinctură, capsule) reduce disconfortul gastric și asigură protecția mucoasei gastrice, fiind recomandat pentru gastrită (hiperacidă), colon iritabil, pirozis (arsuri la stomac), indigestie, crampe abdominale.  Ingredientul principal al acestuia este  scoarța de scumpie, care ameliorează problemele digestive, combate diareea, senzaţia de vomă, gastrita, enterocolita și stimulează pofta de mâncare. Florile de salcâm au efect sedativ asupra sistemului nervos central, ajutând la rezolvarea tulburărilor gastrice pe fond emoțional, de stres sau surmenaj psihic. Florile de gălbenele au proprietăţi cicatrizante şi calmante, antibacteriane și antiinflamatoare. S-a demonstrat că substanțele active din gălbenele inhibă spasmele tubului digestiv, refac epiteliile digestive lezate de afecțiuni cum ar fi colita de fermentație sau colita de putrefacție și reduc iritabilitatea colonului.

Digesto – complex este indicat pentru digestie lentă, balonări, flatulență, enterocolită.

Entero-complex este un amestec de plăntuțe  cu acțiune în prevenirea și tratarea infecțiilor tractului gastro-intestinal (antiseptic intestinal), fiind indicat pentru enterocolita de fermentație și enterocolita de putrefacție, hemoragii gastrointestinale, sindromul colonului iritabil și diaree.

Benefice pentru înviorarea organismului sunt deopotrivă Uleiurile și Oțeturile Nera Plant. Ele pot fi folosite atât în alimentația zilnică, cât și ca tratament. Vi le reamintim: Uleiul cu busuioc, Uleiul cu salvie, Uleiul cu cimbrișor și oregano și Uleiul cu sunătoare ; Otețul de mere, Oțetul de mere cu afine, oțetul de mere cu măceșe, Oțetul de mere cu cătină, Oțetul Adipstop (pentru slăbit) și Oțetul Hepatodren (pentru afecțiunile hepatice).

Cum să ne păzim de epuizarea generală?

  • Să stabilim care sunt lucrurile cu adevărat importante, atât la locul de muncă, cât și în viața de zi cu zi și să ne problematizăm, căutând să răspundem la aceste întrebări: În ce merită să-mi investesc timpul? Așteptările pe care le am de la mine însumi sunt realiste? Care sunt lucrurile pe care le fac din toată inima?

  • Să evităm suprasolicitarea, structurându-ne activitatea cât mai bine, cu pauze la intervale regulate. Creierul uman nu se poate concetra continuu pe o perioadă de 8 ore, astfel că pauzele de 10 minute, luate la intervale de 50 de minute, sunt cele mai indicate. Și, ori de câte ori avem nevoie, să cerem ajutorul; așa ne vom exersa smerenia și vom gusta, deopotrivă, din bucuria comuniunii.

  • Să ne facem timp pentru activități creative și recreative diverse (ieșiri în natură, pelerinaje, voluntariat etc.). Creativitatea este un antidot puternic pentru burnout, epuizarea resimțită sufletește și trupește.

  • Să ne oferim odihnă suficientă, mișcare fizică în aer curat, o alimentație sănătoasă, hidratare suficientă cu apă, mișcare fizică în fiecare zi și o cură de întărire cu suplimente alimentare. Prin toate acestea ne vom reface energia fizică și energia fizică și resursele noastre sufletești.

  • Să luăm zilnic o pauză de la interacțiunea cu tehnologia pentru a ne conecta cu Domnul, cu noi înșine și ceilalți. Să investim mai mult timp și suflet în relațiile cu familia și prietenii.

  • Să ne începem fiecare zi cu multă recunoștință și cu rugăciune.

  • Să ne spovedim mai des și să ne împărtășim cu Trupul și Sângele Domnului pentru a ne întări și sufletul. Numai uniți cu Domnul Iisus Hristos, prin împărtășirea cu El vom putea înțelege mai bine și mai adânc adevăratul rost al vieții noastre pământești și cerești.

Lipsa unei activități și plictiseala ne pot îmbolnăvi

În antiteză cu burnout, sindromul boreout (concept apărut într-un studiu din 2007) se bazează pe sentimentul de plictiseală, monotonie și dezinteres, cauzat de lipsa împlinirii așteptărilor legate de locul de muncă sau în viața personală. Cum se manifestă ? Nu ne mai simțim utili, nu avem interes pentru vreo activitate, voința ne este paralizată, avem o stimă de sine scăzută și suntem la un pas de depresie. Persoanele cu sindromul boreout pot suferi de aceleași simptome care apar în cazul burnout: insomnii, dureri de cap, probleme de memorie, anxietate și depresie, subapreciere. Medicii ne atenționează că lipsa unei activități și plictiseala ne pot îmbolnăvi pe termen lung.

Chinul omului este egoismul, iubirea de sine. Sfântul Paisie Aghioritul spunea: „Există astăzi niște copii parcă fierți în apă. Judecă una, se plictisesc de alta… Să se facă monahi, li se pare greu. Să se căsătorească, se tem. Vin la mine plictisiți și mă întreabă: «Ce să fac, Părinte? Cum să-mi petec timpul? Mă cuprinde plictiseala. »/ «Să găsești ceva de lucru, măi copile. »/«Am bani, ce să fac cu serviciul? », îmi răspunde. Dar Sfântul Apostol Pavel spune: Cine nu vrea să lucreze, nici să nu mănânce. Trebuie să lucrezi ca să mănânci, deși ai bani. Munca îl ajută foarte mult pe om. Ea creează, dă bucurie și ia neliniștea și plictiseala.”

Strădania noastră să fie aceea de a căpăta bune deprinderi

Ce putem face ? Majoritatea recomandărilor pentru burnout sunt valabile și în cazul acestui sindrom al plictiselii, boreout. În plus, să începem câte puțin să lucrăm cu voința noastră, alegând activități pe care să le ducem la bun sfârșit.

Strădania noastră de toate zilele ar trebui să fie aceea de a căpăta bune deprinderi: de a ne ruga, a face binele, a iubi. Și, foarte important, devine deprindere ceea ce este lucrat foarte serios, cu sârguință, cu seriozitate, cu osteneală! Avem nevoie de ajutorul celor de lângă noi, dar noi înșine suntem cei care trebuie să facem ceva. De exemplu, a iubi înseamnă a ne asuma responsabil existența celuilalt și grija pentru el. Adevărate minuni se săvârșesc când ne facem părtași durerii celuilalt!

Cuviosul Paisie Aghioritul ne spune că în viața duhovnicească toată esența constă în duhul jertfei: „Dacă ai ști ce bucurie simte omul atunci când se jerfește! Nu-și poate exprima bucuria ce o simte. Din jertfă iese bucuria cea mai înaltă. Numai  când omul se jerfește, se înrudește cu Hristos, pentru că Hristos este Jertfă. Această bucurie a jertfei astăzi oamenii n-o gustă. De aceea sunt chinuiți. Nu au idealuri în ei înșiși, se îngreuiază să trăiască. Noblețea duhovnicească, lepădarea de sine sunt puterea care îl pune în mișcare pe om.” Sfântul Paisie ne mai îndeamnă să nu ne dăm inima lucrurilor materiale. „Să folosim mâinile și picioarele la muncă, dar să nu lăsăm mintea și inima să se depărteze de Dumnezeu. Când inima e la Hristos, atunci și treburile se sfințesc, există și o continuă odihnă sufletească lăuntrică, iar un astfel de om simte adevărata bucurie”.

****

Știați că un gând de recunoștință este o adevărată pilulă de sănătate? Cum ar fi să ne propunem ca primul nostru gând, când ne trezim, să fie îndreptat spre Dumnezeu? Un gând de mulțumire că ne-a dăruit o nouă zi de viață și o nouă șansă  de a ne agonisi veșnicia. Recunoștința are un efect benefic asupra sănătății noastre fizice și psihice, asupra calității întregii noastre vieți. Oamenii recunoscători sunt mai empatici și mai optimiști. Sunt studii care arată că oamenii recunoscători resimt mai puțină durere decât cei nemulțumitori. Recunoștința este un fapt esențial în reducerea stresului și în depășirea traumei. Să folosim cât mai mult acest dar și să-i îndemnăm și pe semenii noștri să se bucure de el !