Verdele viu al naturii ne inundă de pretutindeni, mângâiat de lumina caldă a soarelui de primăvară. Gingașe, dar curajoase, plantele noastre tămăduitoare, iubite și așteptate, ne îmbie să le culegem. Avem urzică din belșug pe valea Nerei, iar păpădia e la tot pasul, așternându-ne potecile cu un covor de flori galbene și frumoase. În această ambianță ne răzbate un dor: de a face și lăuntrul nostru casă a luminii, printr-o curățenie generală – trupească și sufletească. Omul modern a numit această necesitate stringentă  „detoxifiere”. Ea nu presupune diete-șoc de zile sau săptămâni, ci schimbarea stilului de viață: cumpătare în toate și mai multă mișcare.

În plus, Dumnezeu ne-a dăruit o mulțime de plante care purifică organismul de toxine.  În Laboratoarele Nera Plant, maicile le-au cercetat, îmbinat, dozat și preparat cu mult drag și rugăciune. Iar osteneala lor, pe zi ce trece mai intensă, e izvorâtoare de bucurie și de nădejde.

Nu oferim soluţii iluzorii de sănătate veşnică și tinereţe fără bătrâneţe, nici nu eliberăm pașapoarte spre nemurire oamenilor care nu-și impun niciun fel de restricţii, ci îndemnăm, cu dragoste și grijă, la mai multă responsabilitate întru cunoștință și la prețuirea acestui dar de mare preţ numit sănătate.

Când avem nevoie acută de detoxifiere?

Curăţirea generală a organismului este indicată după perioade în care am făcut excese alimentare, după care de obicei manifestăm simptome precum: stare de oboseală fizică și psihică, irascibilitate, insomnii, dificultăți de concentrare, migrene frecvente, disfuncţii la nivelul rinichilor, ficatului şi colecistului, creştere în greutate, disconfort gastric, tulburări ale tranzitului intestinal, dureri musculare și articulare fără o cauză anume, miros corporal neplăcut (al respirației, al transpirației), afecţiuni al pielii (acnee, urticarie, psoriazis). Majoritatea bolilor sunt o revanşă a organismului faţă de lipsa de respect pe care i-o acordăm.

Organismul uman a fost înzestrat de Dumnezeu cu un mecanism de detoxifiere foarte complex: de filtrare, neutralizare și eliminare, în mare parte, a toxinelor introduse în corp odată cu hrana, cu apa, dar și cu aerul inspirat. Iar pentru îndeplinirea acestei sarcini extrem de dificile și de necesare există mai mulți responsabili: sistemul digestiv, rinichii, ficatul, plămânii, pielea și sistemul limfatic. Este esențial să percepem în ce măsură reușesc aceste organe să-și îndeplinească rolul și cum anume le putem ajuta din exterior.

Să cugetăm un pic: Statisticile spun că, pe parcursul vieții, corpul uman procesează aproximativ 100 de tone de mâncare și 40.000 de litri de fluide. Astăzi, la excesele și neorânduiala meselor zilnice se adaugă poluarea din aer, apă și alimente, iar lipsa de efort fizic și stresul sau grija de multe sunt cele care întregesc peisajul unui ritm cotidian nu tocmai fericit. De aceea, organismul nostru nu reușește să ţină pasul cu acest ritm.

Capsule, tincturi, ceaiuri și oțet de mere pentru detoxifierea organismului

Natura ne pune la îndemână darurile cu care a înzestrat-o Dumnezeu. Plantele cu proprietăți depurative, atent culese de către maicile de la Mănăstirea Nera, sunt preparate potrivit nevoilor omului de azi, cel mai adesea presat de timp, copleșit de obligații, asaltat de nenumărate vicii cu care societatea vine peste noi.

Produsele Nera Plant pentru detoxifiere poate fi administrate sub trei forme: capsule, tinctură și ceai. La acestea se poate adăuga și consumul constant de oțeturi Nera Plant de mere cu miere, mai ales în această perioadă – plin sezon al salatelor.

Complexul Detoxi este util celor care suferă de afecțiuni ale aparatului digestiv, hepato-biliare, circulatorii sau renale (infecții urinare), constituindu-se într-un suport pentru eliminarea substanţelor toxice din organism. Din compoziția sa amintim:

Florile de soc – de mare ajutor îndeosebi persoanelor sedentare, cu probleme de digestie. Planta este recomandată în constipaţiile de natură nervoasă și pentru tratarea obezității. Urzica și gălbenele – suport în prevenirea şi ameliorarea gastritelor hiperacide, hepatitelor, indigestiilor, litiazei biliare. Cu o însemnată cantitate de vitamina C (de 200 de ori mai mult decât în mere), precum şi alte vitamine și minerale vitale, urzica înnoiește sângele.

Coada-calului – una dintre cele mai diuretice plante. Aceasta înseamnă că are o mare capacitate de a elimina apa din corp, conducând la o creştere a urinării cu până la 30%. Cercetările recente din Rusia au demonstrat că această plantă este eficientă în eliminarea acumulărilor de plumb din organism.

Coada-șoricelului – remediu pentru bolile aparatului urinar.

Frunzele de mesteacăn – recomandate şi ele în curele de detoxifiere, deoarece au efect diuretic, hipocolesterolemiant, antiinflamator şi antiseptic.

Ţintaura – unul din cei mai eficienţi „detergenţi” naturali pentru otrăvurile organism.

Leurda – cu o puternică acțiune depurativă și diuretică, aceasta fiind cea mai mare calitate a sa. Preparatele din această plantă curăță sângele, ficatul, stomacul, intestinele, rinichii.

Sulfina, sunătoarea și gălbenele regenerează celula hepatică

Când vine vorba de eliminarea toxinelor, ficatul este „comandantul”.  El are rolul de procesare a nutrienților, de metabolizare și anulare a substanțelor dăunătoare, precum şi de preluare din sânge a toxinelor şi de eliminare a lor.

Cu sulfină, sunătoare, gălbenele, turiță-mare, țintaură și anghinare, complexul Hepato susţine funcţionarea normală a ficatului și a vezicii biliare. Plantele enumerate regenerează celula hepatică și susţin drenajul biliar. În plus, Gălbenele au acțiune antitumorală foarte puternică. Anghinarea normalizează tranzitul intestinal. Principiile active din sunătoare reduc numărul de bacterii de fermentație din intestin şi refac flora intestinală.

Toxinele din colon neeliminate la timp pot irita intestinele și prezintă riscul de a fi reabsorbite. Acest proces se numește autointoxicare și are ca prim efect obosirea ficatului prin încărcarea sa peste măsură cu toxine. Urmează scăderea imunității și instalarea diferitelor afecțiuni cronice sau acute. De aceea, și complexul Laxo este indicat în cura de detoxifiere: stimulează peristaltismul intestinal și soluționează constipația de orice natură.

Năpraznicul previne și tratează afecțiunile declanşate de radiații

Frunzele proaspete de primăvară ale păpădiei sunt remineralizante şi detoxifiante, folosindu-se nu doar în preparate terapeutice, ci și  în salate sau mâncăruri. Rădăcinile consumate în stare crudă, precum și cele uscate care se regăsesc în compoziția ceaiului, a tincturii și a capsulelor Nera Plant din complexul Vito au efect de stimulare a digestiei și de fluidificare a sângelui îngroșat. Păpădia conține substanţe curative şi de sinteză foarte importante pentru înlăturarea tulburărilor de metabolism. Detoxifică ficatul gras, înlătură senzația de oboseală, precum și icterul, specific suferinzilor de hepatită. Alături de păpădie, plantele care alcătuiesc complexul Vito purifică spațiul intercelular, vindecă și hrănesc celulele organismului uman. Ele înviorează funcțiile organelor vitale, accelerează regenerarea celulară a țesuturilor și organelor afectate de vârstă, boli și diverse leziuni și stimulează și sistemul imunitar. Complexul Vito este astfel un vital aliat în prevenirea cancerului. Printre ingredientele sale se numără şi năpraznicul  – una dintre cele mai rezistente plante din lume la acțiunea radiațiilor, fie că este vorba de ultraviolete, de undele electromagnetice emise de liniile de înaltă tensiune, de stațiile de transformare sau chiar de ucigătoarele radiații provenite din deșeurile de uraniu. De aceea, mulți cercetători o consideră un mijloc excelent de prevenire a unor afecțiuni produse de aceste radiații, cum ar fi: erupțiile cutanate, migrenele, tulburările nervoase, bolile care apar pe fondul stresului psihic accentuat și al surmenajului, diferite forme de cancer.

Cimbrișorul, leurda, pelinul și iarba-mare se regăsesc împreună în gama complexului Helmi. Acestea ajută la eliminarea paraziților intestinali (ascarizi, oxiuri, giardia) și inhibă înmulțirea lor, detoxifiind organismul. Printre multele sale beneficii, cimbrișorul are și acțiune vermifugă datorită cantităților însemnate de uleiuri volatile pe care le conține, iar leurda curăţă rapid traseul digestiv de prezenţa viermilor intestinali. Studiile recente arată că ea previne cancerul, protejând celulele organismului de îmbolnăvire.

În funcție de problemele cu care vă confruntați, e recomandat să alegeți unul din aceste complexuri, cel mult două simultan – pentru o cură de 6-9 săptămâni. Ceaiurile au calitatea de a putea fi combinate fie cu tincturile, fie cu capsulele, potenţând efectul terapeutic dorit şi asigurând un aport important de lichide.

*****

Cum ne putem curăța organismul și cum îl putem menține în stare optimă?

  • Să consumăm cât mai mult hrană vie: salate proaspete din verdeţuri, legume şi fructe – de preferat a nu se combina între ele. Pătrunjelul şi coriandrul, de exemplu, sunt un ajutor foarte puternic pentru eliminarea metalelor grele din organism.
  • Să ne hidratăm cât mai bine: minimum 1,5 litri de apă pe zi (în funcţie de greutatea corporală) şi alte lichide (ceaiuri, sucuri de fructe). Ceaiurile medicinale sunt esențiale, căci îmbunătăţesc digestia, stimulează secreţia bilei și elimină toxinele acumulate în exces în ţesuturi.
  • Să nu facem excese de niciun fel. De exemplu, și ceaiul verde, consumat mai mult de 4 căni pe zi, stopează asimilarea fierului în organism.
  • Să ne obișnuim să facem cât mai multă mişcare, zilnic, în aer liber.
  • Să ținem zilele de post rânduite de Biserică, căci rostul lor cu înțelepciune a fost statornicit. Ce înseamnă cu adevărat o zi de post? Nu sandvișuri preparate cu margarină, şniţele de soia și brânză vegetală, ci un răstimp în care mâncăm mai puțin decât aveam nevoie (și sănătos), tocmai pentru a ne simți mai eliberaţi de robia trupului și mai dornici de a ne hrăni cu rugăciunea. Așadar, două-trei zile pe săptămână am putea servi doar produse alimentare vegetale de două ori în zi, iar între ele să consumăm doar apă.
  • Să ne spovedim și să ne împărtășim mai des. Sfintele Taine ale Bisericii purifică și însănătoșesc atât sufletul, cât și trupul.