Acum, când frigul își face tot mai mult simțită prezența, ne întoarcem cu recunoștință la fructele de pădure culese pe timpul verii, bucurându-ne de beneficiile lor pentru sănătatea întregii familii. Zmeura, afinele, coacăzele negre, fructele de aronia, cătina, merișoarele își păstrează gustul proaspăt și proprietățile și în preparatele pe care ni le pregătesc cu mult drag maicile de la Mănăstirea Nera. Știați că fitonutrienții din fructele de pădure previn formarea tumorilor? Sau că afinele şi coacăzele negre conțin resveratrol, considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut până în prezent?

Parfumate și aromate, un adevărat izvor de sănătate pentru organism, fructele de pădure întăresc imunitatea, mențin sănătatea creierului, îmbunătățesc memoria, previn și tămăduiesc problemele ochilor și ne pregătesc pentru a trece cu bine sezonul virozelor. E o mare bucurie, și-n același timp, o mare binecuvântare să cercetezi locurile unde Domnul a orânduit să crească aceste fructe și să le culegi chiar din „casa” lor, din inima naturii, unde acestea se-nfrățesc cu brazii falnici care ating cerul. Aer proaspăt de munte, o liniște odihnitoare și – cât vezi cu ochii – o mare de verde intens, presărat cu bobițe roșii sau liliachii-închis, dulci și parfumate. Sufletul îți șoptește să mulțumești. Și-ți ridici privirea, lăsându-te îmbrățișat, copleșit de seninătatea azurie a cerului. Maicile de la Mănăstirea Nera au fost acolo întreaga vară, sârguindu-se să adune tot ce-i mai bun pentru tămăduirea trupului și a sufletului.

Există mai multe produse în gama Nera Plant care conțin fructe de pădure. Vom începe articolul nostru cu prezentarea a două dintre ele, în care acestea sunt predominante:

Siropul Nera Plant Tonic vitaminizant este preparat exclusiv din afine, aronia, cătină, porumbe, zmeură, coacăze negre și măceșe. El tonifiază organismul în întregime prin mineralizare şi vitaminizare, crescându-i rezistența și capacitatea de autoapărare. Se recomandă atunci când avem imunitatea scăzută, anemie sau traversăm stări de astenie, convalescență, stres.

Siropul Nera Plant Echinofruct forte, o combinație între fructe de pădure și plante, se constituie într-un  tonic general și-un stimulent imunitar. În compoziția sa regăsim măceșe, coacăze negre, afine, cătină și porumbe, dar și frunze și rădăcină de brusture, coada-calului, urzică, muguri de brad, echinacea și trei-frați-pătați. Este recomandat mai ales pentru alergii, în cazul sindromului de oboseală cronică  și în profilaxia infecţiilor virale. Produsul ajută la desensibilizarea alergică și creşte rezistenţa la efort fizic şi psihic.

Zmeura, benefică și în cazul infertilității

Zmeura, de exemplu, are  puține calorii și este sățioasă. Ea se mai regăsește și în Gemul Nera Plant de zmeură și aronia, un deliciu pentru deserturile în familie. Se poate folosi la cornulețe, rulade, croissante sau cozonaci, gogoși, melcișori, plăcinte, clătite, vafe, gofre, budincă cu griș, orez, mei, hrișcă sau paste.

Fructele de zmeur reprezintă o sursă remarcabilă de antioxidanți cu efect anticancerigen și protector împotriva bolilor cronice și degenerative, cum ar fi obezitatea, diabetul zaharat, hipertensiunea, ateroscleroza și afecțiuni ale sistemului osteoarticular și nervos. Consumând zmeură, aducem în organism o paletă largă de compuși antiinflamatori care întăresc imunitatea și redau vitalitatea organismului. În plus, zmeura îmbunătățește memoria, previne bolile de inimă și pe cele de ochi. Totodată, ea este benefică împotriva  inflamațiilor acute sau cronice ale mucoasei intestinale.

S-a dovedit că zmeura are proprietăți de reîntinerire dintre cele mai puternice. Ea are efecte antioxidante de 1,5 ori mai intense decât căpșunile, de 3 ori mai intense decât kiwi și de 10 ori mai intense decât tomatele. Aceasta, pentru că acest fruct conține peste 20 de substanțe cu efect antioxidant, care previn îmbătrânirea țesuturilor, ajută la păstrarea tinereții biologice și a vigorii organismului. Ultimele studii au arătat că, datorită nivelului ridicat de vitamina C, dar și de magneziu, fructele de zmeur sunt benefice și în cazul infertilității, atât la femei, cât și la bărbați.

Afinele, garanția unei vederi bune

La umbra brazilor și în vecinătatea lor se-ntinde afinișul, asemenea unui covor. Datorită mirtilinei, afinul (atât frunzele, cât și fructele) poate fi considerat o sursă excepțională de insulină vegetală. Fructele de afin oferă, de asemenea, protecție vasculară, în special retiniană, favorizând acuitatea vizuală şi adaptabilitatea la întuneric. Antocianozida din afin estet ingredientul principal al preparatelor pentru tratarea afecțiunilor oculare.

Teoriile moderne referitoare la vedere afirmă că acuitatea vizuală și capacitatea ochilor de adaptare la lumina difuză sunt direct legate de cantitatea de rodopsină (purpur retinian) din retină. Atunci când ochii noștri sunt nevoiți să se adapteze la lumină sau anumite activități ne cer să-i ținem încordați, rezerva de rodopsină scade. Această rezervă descrește constant pe măsură ce înaintăm în vârstă, ceea ce duce la slăbirea vederii. Ingredientul activ din afine – antocianozida – stimulează producerea de rodopsină în ochi.

Potrivit unui raport publicat în Buletinul Societății de Oftalmologie din Egipt, în doar 10 zile antocianozida îmbunătățeste acuitatea vizuală și vederea nocturnă slabă la toți pacienții miopi studiați. Și asta pentru că extractul de afine are și darul de a opri apariția miopiei și chiar de a reduce miopia mai gravă.

Afinele se regăsesc și în tinctura și capsulele Nera Plant Oftalmo-complex. O cură cu acestea păstrează sănătatea și funcția ochilor și contribuie la îmbunătățirea vederii. Totodată, ameliorează senzația de usturime și lăcrimarea ochilor (din cauza vântului, oboselii cauzate de concentrarea prelungită a privirii), fiind utile și pentru persoanele care au ochii uscați sau dificultăți în adaptarea vizuală la lumină sau întuneric.

Afinele reglează totodată și tranzitul intestinal, fac să înceteze fermentaţiile intestinale, ajută la eliminarea gazelor şi ameliorează inflamaţiile hemoroidale. Sunt recunoscute ca foarte eficiente în tratamentul diareei şi dizenteriei. Alţi fitocomplecşi din fructele de afin au acţiune antioxidantă şi antimutagenă, prevenind formarea tumorilor, iar un consum semnificativ de afine va avea beneficii neașteptate și asupra sănătății cardiovasculare.

Fructele de aronia susțin memoria și ajută la concentrare

În tinctura și capsulele Memo-complex regăsim fructele de aronia. Acestea au proprietăți anticancerigene și detoxifiante și cresc vitalitatea organismului datorită bogăției și concentrației mari de vitamine și substanțe nutritive pe care le conțin. Ultimele studii au dovedit că aronia contribuie la menţinerea sănătăţii creierului, îmbunătăţeşte funcţiile cerebrale, previne pierderile de memorie, pierderea echilibrului și a coordonării. Preparatele Nera Plant amintite stimulează activitatea cerebrală, susțin memoria și performanțele creierului, ajută la concentrare și constituie un sprijin în perioadele de tensiune mentală și nervoasă. De aceea, ele sunt recomandate în caz de surmenaj fizic şi intelectual, slăbirea treptată a memoriei, instabilitate emoţională, stări de nervozitate, angoase, insomnii,tulburări de memorie post-traumatice și cele produse de problemele vasculare cerebrale.

Fructele de aronia întăresc sistemul imunitar, echilibrează metabolismul și scad nivelul hormonilor de stres. Ele inhibă dezvoltarea cheagurilor de sânge şi ateroscleroza, putând preveni chiar și Alzheimer-ul.

Coacăzele negre tratează peste 50 de boli și tulburări

Știați că 100 de grame de coacăze negre furnizează 300% din necesarul zilnic de vitamina C pentru un adult?  Aceste fructe conţin un număr foarte mare de minerale şi vitamine, inclusiv vitamina C într-o formă care se dovedeşte a fi cea mai stabilă dintre toate fructele, rezistând la căldură şi oxidare. În plus, sâmburii de coacăze conţin un ulei care produce icosanoide, substanţe esenţiale în funcţionarea sistemului imunitar.

Coacăzele negre revitalizează rapid organismul, ajută la reechilibrarea metabolismului, normalizează activitatea nervoasă, măresc acuitatea vizuală, elimină anemia şi favorizează procesele de creştere şi refacere. Dintre vitaminele și mineralele sale, potasiul stabilizează presiunea sanguină, vitamina B6  este necesară pentru regenerarea celulelor cutanate, magneziul participă direct la transmiterea impulsurilor nervoase și la producția de energie, fierul este esențial pentru formarea celulelor roșii, iar calciul este important pentru oase și dinți puternici. Fructele negre şi aromate de coacăz-negru conţin şi o doză mare de vitamina C (de circa 5 ori mai multă vitamina C decât portocalele), având puternice proprietăţi antioxidante şi antiinflamatoare.

În tratatul său despre coacăzul-negru, francezul Beaumont scria în anul 1757: ,,Cu dificultate se pot găsi alte remedii, cu efecte atât de marcante și pentru un număr atât de mare de boli, precum coacăzele negre”. Tratează peste 50 de boli și tulburări. Este indicat să se consume în anotimpul rece, pentru că au efect de protecţie pentru aparatul respirator, refac sistemul nervos şi „repară” ţesuturile.

Siropul Nera Plant de coacăze negre cu lămâie este un excelent vitaminizant, remineralizant și un bun tonic general și nervos. Cu puternice proprietăţi antioxidante şi antiinflamatoare, preparatul este în același timp detoxifiant, laxativ, hemostatic și antiseptic. Produsul întărește sistemul imunitar, stimulează capacitatea intelectuală, vitaminizează și mineralizează întregul organism. La copii, el stimulează creşterea şi consolidarea oaselor. Este recomandat totodată și celor care fac eforturi intelectuale mari, atunci când apar stările specifice de amețeală, somnolență, incapacitate de concentrare, specifice acestor perioade. Și-a dovedit eficiența și în cazul oboselii vizuale și miopiei progresive.

Siropul de coacăze negre cu lămâie s-a dovedit a fi un elixir de sănătate pentru căile respiratorii superioare, un remediu eficient pentru dureri de gât, tuse, răguşeală și amigdalită. Administrarea lui are dublu efect: pe de o parte, acționează direct asupra agenților microbieni, distrugându-i și reparând țesuturile lezate, iar pe de altă parte, mărește, pe termen lung, imunitatea locală, împiedicând îmbolnăvirea ulterioară. În plus, coacăzele negre protejează împotriva agentului patogen ce provoacă pneumonia. Coacăzele negre sunt benefice în afecțiunile febrile și îmbunătățesc foarte mult și sănătatea intestinală.

Și deliciosul gem Nera Plant de coacăze negre însumează o parte din beneficiile pe care le-am amintit.

Remedii cu fructe de pădure pentru imunitate și alergii

Capsulele, ceaiul și tinctura Imuno-complex sunt recomandate la începutul sezonului rece, dar și oricând simțim nevoia de întărire și refacere a imunității. Ele conțin cătină, coacăze negre, măceșe și porumbe, dar și plante care stimulează imunitatea: echinacea, crețușcă și urzică.

Regăsim măceșele – aceste puternice „antibiotice” naturale în Oțetul Nera Plant de mere cu măceșe. Foarte bogate în vitamina C, ele vindecă virozele respiratorii, calmează tusea și revigorează organismul în caz de febră. S-a dovedit că măceșele sunt mai eficiente decât analgezicele în reducerea durerii cauzate de osteoartrită. Efecte antiinflamatorii pot avea şi 50-100 de grame de fructe, consumate sub formă de piure sau ceai. Măceșele au de 100 de ori mai mai multă vitamina C decât portocalele și sunt recomandate ca un revigorant în sezonul virozelor.

Cu fructe de coacăz-negru și porumbar, tinctura, capsulele și ceaiul Alergo-complex sunt un sprijin pentru oamenii care suferă din pricina alergiilor. Cercetătorii au arătat că și deficitul de vitamina D poate fi o cauză a alergiilor, iar igiena excesivă poate creşte frecvenţa acestora. Studiile confirmă că această vitamină luptă împotriva infecţiilor şi anihilează substanţele alergice.

Merită menționat resveratrolul, un principiu activ prezent în coacăzele negre și în afine, dar și în celelalte fructe de culoare închisă. Cu proprietăți antitumorale, această substanță încetinește cu până 50% înmulțirea celulelor cancerigene și stimulează înmulțirea celulelor sănătoase și capacitatea lor de regenerare. De altfel, resveratrolul contribuie și la fluidizarea sângelui, îmbunătățind astfel circulația sa la toate nivelele și reglând nivelul colesterolului.

Supranumită și „ginsengul românesc”, cătina conţine cantităţi mari de vitamina A şi  E, beta-caroten, iar în doze variabile, vitaminele complexului B, F, PP și vitamina K. Este un excelent imunostimulator, cicatrizant, antiinflamator, anticancerigen, astringent și antibiotic. Datorită conținutului bogat în vitamine, fructele de cătină sunt bune energizante, mărind rezistenţa organismului în faţa bolilor și jucând un rol însemnat în reglarea proceselor din organism. Sunt renumite pentru efectele de regenerare care le recomandă ca adjuvante într-o gamă largă de tulburări: de la infecţii repetate la alergii, până la boala canceroasă.

Regăsim cătina atât în siropurile, tincturile, capsulele și ceaiurile amintite, cât și în Oțetul Nera Plant de mere cu cătină.

Soluții pentru o imunitate de fier

Pentru întărirea sistemului imunitar, să fim mai cu grijă la trei aspecte: starea sufletului,  alimentația și exercițiile fizice. La acestea se adaugă hidratarea cu apă, odihna suficientă și la ore rezonabile și aportul de vitamina C și D.

Vitamina C îndeplinește două mari funcții: întărește imunitatea și echilibrează psihicul, fiind cunoscută ca cel mai redutabil inamic al tuturor bolilor. O găsim din abundență în măceșe, cătină, coacăze negre, în roșii, pepene, struguri, varză, sfeclă roșie, pătrunjel verde, morcov, ardei gras roșu, dar și în borșul proaspăt, preparat în casă, în zeama de varză murată și în iaurt.

Consumați dimineața, pe stomacul gol, suc proaspăt din morcovi, sfeclă roșie, țelină, mere sau de grapefruit și portocale, la care adăugați puțin ulei de măsline extravirgin sau ulei de in. Motivul: cercetătorii au aflat că, pentru o bună optimizare a efectului acestora, avem nevoie și de prezența unei lipide.

Nevoia de dulce o putem acoperi cu fructe uscate sau miere naturală. Mierea poate fi considerată în același timp un desert și-un medicament. Iar dacă o vom combina cu scorțișoară, ne vom întări eficient sistemul imunitar.

Știați că scorțișoara este un condiment utilizat împotriva frigului, a crampelor musculare și a durerilor cauzate de răceală și gripă? Ea ajută la crearea unei senzații de căldură în tot corpul, mai ales în zona rinichilor și a ficatului.

Vă mai recomandăm și consumul de mure și pe cel de merișoare, fructe extraordinar de bogate în antioxidanţi. Murele sunt şi o sursă naturală de acid salicilic, substanţa activă regăsită în aspirină.

*****

Numeroase studii au arătat că tristețea, depresia și furia afectează foarte mult sistemul imunitar. Pe cât ne stă în putință și cu toate mijloacele pe care le avem la îndemână, să ne păstrăm echilibrul interior! Și, prin grija și dragostea noastră, să-i ajutăm și pe cei din jurul nostru să și-l păstreze sau să îl redobândească. Cultivați și împărtășiți gânduri bune și frumoase, bucurați-vă în rugăciune și dați mulțumire pentru toate. Lucrați binele cu toată puterea și astfel floarea sufletului va fi dătătoare de mireasmă și aici, și în veșnicie.