Rucodelia maicilor de la Nera este realizarea produselor pe bază de plante, așa cum auzim în înțelepciunea grăită de Scripturi că Domnul a dat oamenilor ştiinţă, ca să Se mărească întru leacurile Sale cele minunate; cu acestea tămăduieşte şi ridică durerea (Ecclesiastul 38:6-7). Dar, asemenea cu mireasma care se distinge în mai multe mirosuri, de la plantă la plantă, de la ingredient la ingredient, și rucodelia maicilor se distinge într-o întreagă înșiruire de ascultări care, înlănțuite, formează un proces minuțios, dar nu și obositor, căci rugăciunea rămâne deopotrivă miezul căutărilor, tânjirilor oricărui monah, precum și izvorul păcii, al odihnei și binecuvântării. Știința plantelor de leac stăruie nu doar în îmbinarea ingredientelor ci, mai ales, în alegerea și procurarea lor.
Crema de Gălbenele (Calendula Officinalis) sau Filimică este îndeobște cea mai cunoscută ca bogată în beneficii, de la cei bătrâni ai noștri care pregăteau alifii din plantă proaspătă mărunțită și topită în osânză înfierbântată. Maicile Nerei nu folosesc grăsimi de proveniență animală ci doar uleiuri vegetale, care au proprietatea de a catifela pielea și conțin vitamine, calciu și fier. Produsele apicole, ca ceara și mierea de albine, cu proprietăți regenerative, conferă produsului consistență și stabilitate și înglobează un set complex de minerale (magneziu, potasiu, calciu, sodiu, clor, sulf, fier, cupru, zinc) și vitamine (B1, B2, B3 şi B5). Un alt ingredient folosit în laboratorul mănăstirii este uleiul volatil de lavandă, cu efect cicatrizant și antiinflamator. Cu toate acestea, taina și meșteșugul maicilor cu privire la această cremă consta în îmbinarea extractului din Gălbenele (Calendula Officinalis) cu cel din Sânziene (Galium Verum).
Gălbenelele au un rol deosebit în menținerea tinereții și frumuseții tenului, sunt de ajutor major în tratarea alergiilor, eczemelor, acneei, urticariei, regenerează pielea afectată de arsuri şi degerături, accelerează cicatrizarea rănilor, sunt adjuvant în furunculoză, negi, scabie, dermatită seboreică, sunt recunoscute pentru efectul lor în următoarele afecțiuni: ganglioni măriți, hemoroizi externi, ulcere varicoase, flebite, călcâie crăpate, vânătăi, ulcerații pe sân (maligne sau benigne) și răni produse de cancerul pielii, infecții fungice în zona genitală și perianală. Sânzienele sau Drăgaica ameliorează inflamațiile și cicatricele în afecţiuni cutanate (răni, ulceraţii, furuncule, pecingine, erizipel, eczeme, scabie, acnee, psoriazis), precum și în boli dermatice canceroase (plăgi maligne pe limbă, laringe și piele). Planta cu numele Sfântului Ioan Botezătorul (Sân-Zian, Sânt-Ioan,Floarea lui Sântion) calmează durerile reumatice și estompează varicele, iar în cosmetică este indicată în menținerea elasticității pielii și în atenuarea ridurilor fine. Această îmbinare de proprietăți aduce un plus cremei Nera Plant conferindu-i simultan efecte în regenerarea și tonifierea pielii, precum și în dezinfectarea și cicatrizarea leziunilor de tot soiul.
O ascultare din buchetul de rucodelii al maicilor de la Nera este procurarea plantelor medicinale. Diferențiat, unele cresc în grădina de plante medicinale a Mănăstirii, iar altele în flora spontană, pe câmp, în poieni sau la munte. Pentru Crema Nera Plant cu Gălbenele și Sânziene plantele provin din ambele surse.
Semănate primăvara devreme, în Postul Mare, în perioada Penticostarului apărând primii bumbi și apoi inflorescența, filimicile pot începe a fi recoltate. Culesul se face o dată la două zile, de obște, pe timp însorit. Se aleg florile bine deschise (doar acestea stocând maximum de proprietăți), apoi se întind în strat subțire pe sitele pregătite de măicuțe din plasă, cu cadru de lemn, stivuite în poduri bine aerisite. În interval de aproximativ trei săptămâni inflorescențele bine uscate sunt mutate pe hârtie, în grămezi, iar apoi, sunt depozitate în cutii de carton, captușite cu hârtie, pentru a păstra culoarea, mirosul și proprietățile.
Dacă grădina este roditoare prin mila Domnului, dar și prin grija măicuțelor, de plantele din flora spontană se îngrijește în mod direct Domnul, prin mila Sa. În fiecare an, cu precizia experiențelor din anii anteriori, respectând deja un calendar al culesurilor de plante, obștea iese în căutarea Sânzienelor în jurul Praznicului Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul (24 iunie). Locul de recoltare sunt împrejurimile puțin mai îndepărtate, Munții Aninei – făcând parte tot din Munții joși ai Banatului. Dis-de-dimineață maicile purced la cules, alegând cu atenție părțile aeriene ale plantei: inflorescența galbenă și 5-8 cm din tulpină. Uscarea se face de asemenea, în poduri aerisite, pe paturi de plasă, în strat subțire. Depozitarea se face, după câteva săptămâni, în saci de hârtie.
După uscare, dintr-un kilogram de plantă proaspătă, fie în cazul Gălbenelelor, fie al Sânzienelor, măicuțele valorifică aproximativ 300 gr de plantă uscată care, pentru a fi utilizată la fabricarea cremelor, este macerată în ulei de floarea-soarelui.
O vecina de a mea a folosit aceasta crema pentru tratarea hemoroizilor extern si a fost foarte multumita de produs. Dupa ceteva aplicari si-a facut efectul.
Noi o folosim la bebe împotriva iritatiei de scutec. Până la 5 luni nu am avut nici o problemă în acest sens.