În ultima sută de ani, tot mai mulți specialiști au îmbrățișat teoria potrivit căreia îngrijirea sănătății celulare reprezintă izvorul fundamental al sănătății generale. Sănătatea celulelor este cheia sănătății organismului. Dacă ele sunt sănătoase, vor alcătui țesuturi sănătoase care, la rândul lor, vor forma organe sănătoase și sisteme sănătoase și un tot numit generic organism, la rândul lui sănătos. În planul sufletului, lucrurile pornesc de la aceeași  idee: o fărâmă de gând – luminos sau întunecat – naște și condiționează veșnicia unor fapte mărețe sau malefice, cu toate repercusiunile lor asupra oamenilor și asupra istoriei. Așadar, să facem din inima noastră sălaș acelor gânduri care ne pot lumina viața, căci de această lumină depinde și sănătatea noastră, și bucuria de a trăi. Din această lumină vom dărui și celor din jur, căci ea ni se va întipări pe chip și va mângâia pe cei care ne vor privi.

Întâmpinăm cititorii noștri dragi cu un nou set de ceaiuri din gama Nera Plant. În curând, vom pregăti tincturi și capsule cu pulberi din plante, pentru aceleași afecțiuni, iar în plus – și pentru îmbunătățirea memoriei, și pentru ameliorarea problemelor oftalmologice.

Trifoiul-roşu şi Năpraznicul reglează activitatea hormonală

Plantele care intră în compoziţia ceaiului Nera Plant Endocrino – complex – florile de trifoi-roşu, năpraznicul, coada-calului, coada-şoricelului, lucerna, salvia, seminţele de schinduf și mlădiţele de zmeur – au darul de a regla activitatea hormonilor feminini, de a normaliza secrețiile glandelor reproducătoare, atât la femei, cât şi la bărbaţi, de a preveni apariția tumorilor hormono-dependente și de a ajuta la oxigenarea ţesuturilor organelor genitale. Combinația de plante acționează și asupra simptomelor asociate sindromului premenstrual. Ceaiul mai este recomandat pentru disfuncții ovariene, noduli mamari, tulburări menstruale și infertilitate.

Există niște substanțe în aceste plante – fitohormonii sau hormonii vegetali – care seamănă foarte mult cu hormonii feminini (estrogenul şi progesteronul) din punct de vedere al compoziţiei chimice. Astfel, ei suplinesc deficitele din organismul nostru. În plus, cercetările de laborator au arătat că fitohormonii pot stimula și celulele umane ale sistemului imunitar.

Iată câteva dintre efectele complementare ale acestor „doctorii” ale naturii:

Năpraznicul, prin capacitatea de stimulare a ovulației şi de oxigenare a ţesuturilor organelor genitale, năpraznicul îşi dovedeşte utilitatea în tratarea infertilităţii (atât la femei, cât și la bărbați).

Trifoiul-roşu stimulează apariţia menstruației în caz de amenoree şi reglează ciclurile neregulate şi dureroase. Planta este și un remediu pentru menținerea calciului în organism și pentru prevenirea osteoporozei care se instalează la majoritatea femeilor în primii cinci ani după intrarea la menopauză.

Lucerna are proprietăți antihemoragice şi remineralizante; în plus, ea inhibă cancerul de sân și diminuează tulburările de menopauză (ex: hemoragiile care apar la debutul menopauzei etc.).

Infuzia se prepară astfel: în 250 ml apă clocotită se adaugă 1 lingură de plante; se acoperă timp de 10 minute, apoi se strecoară.

Răchitanul a fost remediul salvator pentru cazuri de dizenterie în epidemiile din timpul celor două războaie mondiale

Fiind un bun protector gastric şi enteral, ceaiul Nera Plant Entero – complex, cu busuioc, mentă, frunze de afin, muşeţel și răchitan, previne și calmează durerile abdominale, detoxifică întreg traseul digestiv și ajută la regenerarea florei intestinale. De aceea, este recomandat pentru enterocolita de fermentație și cea de putrefacție, diaree și dizenterie, stări inflamatorii acute sau cronice ale mucoasei gastrice și sindromul colonului iritabil.

Muşeţelul este indicat în tratamentul stărilor inflamatorii acute sau cronice ale mucoasei gastrice, în caz de digestie leneşă, balonare şi flatulenţă şi ajută la regenerarea florei intestinale. El poate inhiba dezvoltarea ulcerului de stres.

Busuiocul acționează ca antiseptic intestinal, fiind un remediu și pentru balonare.

Despre răchitan știm că are un efect antidiareic foarte puternic și este potrivit inclusiv pentru bebeluși. Astringent, antiinflamator și antiseptic pentru tubul digestiv, planta conține substanțe antibiotice foarte eficiente împotriva bacteriilor Staphylococcus aureus, Proteus mirabilis și Microccocus luteus. Un lucru mai puțin cunoscut: răchitanul și-a căpătat locul binemeritat în arsenalul fitoterapiei prin miile de cazuri vindecate ale epidemiilor de dizenterie din timpul Primului şi celui de-al Doilea Război Mondial.

Ceaiul se prepară astfel: în 300 ml de apă clocotită se adaugă 1 lingură de plante; se lasă la fiert 3 minute, apoi se acoperă timp de 10-15 minute, după care se strecoară.

Leurda îndepărtează eficient paraziţii intestinali

Cimbrişorul, leurda, pelinul și rădăcina de iarbă-mare (inula) se regăsesc în ceaiul Nera Plant Helmi – complex care ajută la eliminarea paraziților intestinali (ascarizi, oxiuri, giardia). Ele inhibă înmulțirea lor și reduc riscul de contaminare bacteriană a tractului digestiv.

Leurda are proprietăţi curative foarte puternice și igienizează rapid traseul digestiv de prezenţa paraziţilor intestinali.

Pe timpul nopţii, paraziţii migrează şi ies din anus, formând colonii în jurul acestuia, formaţiuni a căror prezenţă se face remarcată prin apariţia pruritului în zona respectivă. Pe lângă consumul regulat de ceai, crema Nera Plant cu pelin, prin aplicare locală, eficientizează tratamentul și dezinfectează.  Pelinul conține substanțe care distrug paraziții intestinali, fiind potrivit și pentru tratarea hemoroizilor și a furunculozei.

Plămânărica – „doctorul plămânilor” – tratează bronșitele cronice și tusea

Ceaiul Nera Plant Pneumo – complex este recomandat pentru afecțiunile căilor respiratorii superioare și inferioare. Combinația între mugurii de brad, plămânărică, trei-fraţi-pătaţi, mentă, grindelia și alte câteva plante de leac liniștește și tratează tusea şi durerile în piept care o însoţesc. Ceaiul calmează senzaţia de apăsare la nivelul pieptului, respiraţia accelerată, dificultăţile de respiraţie, wheezing-ul (hârâitul) – simptome ale astmului bronşic; el previne și ameliorează pneumonia, pleurezia și tuberculoza.

La mijlocul secolului al XIIIV-lea, medicii prescriau decoctul din frunze de plămânărică pentru tuse, dificultăţi de respiraţie şi toate bolile plămânilor. Gmelin, medic şi naturalist german din aceeași perioadă, o recomanda pentru tuberculoză. Și azi, plămânărica e utilizată în tratamentul bronșitelor cronice și contra tusei, în tratamentul inflamațiilor gâtului, a febrei și pentru persoanele aflate în convalescență.

Trei-fraţi-pătaţi mențin plămânii sănătoși și curăță sângele. Studii recente îi recomandă în tratarea tusei și a bronșitei (de tip alergic, tabagic sau infecțios). Proprietățile vindecătoare ale plantei se datorează unui fitocomplex format din acidul salicilic și derivații săi – flavonoide, saponine și mucilagii.

Grindelia calmează durerile în piept cauzate de tusea uscată și acţionează în sens reglator asupra circulaţiei pulmonare (utilă, așadar, în caz de tuse cu expectoraţie abundentă).

Infuzia se prepară astfel: lingură de plante la 300 ml apă clocotită; se infuzează 10-15 minute.

Rădăcina de dud ajută la eliminarea calculilor renali

Ceaiul Nera Plant Renalo – complex se îngrijește de buna funcţionare a aparatului urinar. Această combinaţie de plante dezinfectează căile urinare și ameliorează afecţiunile rinichilor, prin stimularea diurezei: litiaza renală (pietre la rinichi), incontinența urinară nocturnă, infecțiile reno-urinare cronicizate și infecţiile tractului uro-genital (hipertrofia de prostată, cistite, pielite, prostatită și hematurie (urinarea cu sânge). Între plantele care îl alcătuiesc, amintim: rădăcina de dud, frunzele de merişor și cele de mesteacăn, busuiocul și urzica.

Rădăcina de dud are efect diuretic și, în același timp, este un decongestiv renal. Clinic s-a constatat că ajută la eliminarea calculilor renali.

Merişorul este un antiinflamator folosit cu rezultate bune în infecţiile tractului uro-genital. Foarte bogate în tanini și flavonoide, frunzele acestei plante sunt utile în tratarea tuturor formelor de infecții reno-urinare, reduc riscul de apariție a diferitelor tipuri de litiază renală și au efecte benefice în hipertrofia de prostată, în cistite, pielite, prostatită și hematurie (urinarea cu sânge). Flavonoidele și saponinele conținute de merișor au o puternică acțiune diuretică, curățând rinichii de microlitiază și fiind un bun ajutor pentru eliminarea calculilor. Studii de specialitate demonstrează că extractele din fructele, frunzele şi mugurii merişorului sunt cele mai importante remedii pentru dizolvarea uraţilor, substanţe din care se formează pietrele la rinichi.

Ceaiul se prepară astfel: în 300 ml apă clocotită se adaugă 1 lingură de plante, se lasă la fiert 3 minute, apoi se acoperă timp de 15 minute, după care se strecoară.

Rădăcina de păpădie purifică spațiul intercelular și distruge celulele canceroase

Ceaiul Nera Plant Vito-complex susține sănătatea și vitalitatea celulelor organismului prin proprietățile tămăduitoare ale acestor plante: crețușca, leurda, menta, năpraznicul, coaja de salcie, urzica, coada-calului, coada-șoricelului și o cantitate însemnată de rădăcină de păpădie. Ele vindecă și hrănesc celulele, purificând spațiul intercelular, iar rădăcina de păpădie are un deosebit efect depurativ și antioxidant. Această plantă conţine substanţe curative foarte importante pentru înlăturarea tulburărilor de metabolism.

Să facem un mic exercițiu de imaginație pentru a înțelege ce se întâmplă în interiorul corpului nostru. Organismul e precum un acvariu. Fluidele lui (între care și sângele) reprezintă apa acvariului, iar celulele reprezintă peștii din acvariu. Aceste lichide transportă în același timp și hrana, și reziduurile funcționale ale celulelor (peștilor), deoarece la nivel celular se află stația terminus a sistemului circulator. Spațiul intercelular are o însemnătate aparte, medicii numindu-l „spațiul Pischinger”, după numele celui căruia i-a studiat rolul. „Spaţiul Pischinger” este cămara din care celulele se alimentează, dar şi magazia de gunoi, unde ele îşi aruncă toxinele, căci și ele, fiind vii, au nevoie să mănânce și să respire.

Când „gunoiul” intercelular se adună în cantitate mare, apar problemele de sănătate

Există mai multe teorii care afirmă că boala canceroasă și aproape toate celelalte boli încep în acest spațiu intercelular, poluat de noi cu toxine din alimentația extra-procesată și în exces, cu alcool și medicamente luate haotic. Pe lângă acestea, și stresul este responsabil de toate îmbolnăvirile noastre.

Despre rădăcina de păpădie cercetătorii de la Universitatea Windsor din Canada au afirmat că este foarte eficientă în vindecarea şi prevenirea cancerului, putând să dezintegreze celulele canceroase în 48 de ore; ei au subliniat și faptul că ar avea un efect chiar mai puternic decât chimioterapia.

Să nu uităm: pentru recuperarea și păstrarea sănătății și vitalității celulelor, hrana vie are un rol esențial. În tot ceea ce mâncăm, ar trebui să existe acel echilibru acido-bazic, atât de des invocat în literatura de specialitate. (găsiți detalii în articolul „Oțeturile Nera Plant, echilibru în alimentație și sănătate” din nr. 14/feb – april. 2017)

Ceaiul Nera Plant Vito-complex se prepară astfel: în 300 ml apă clocotită se adaugă 1 lingură de plante, se lasă la fiert 3 minute, apoi se acoperă timp de 10-15 minute, după care se strecoară.

Din toate ceaiurile amintite, adulții pot consuma 2-3 căni pe zi, iar copiii – 1/2 de cană, de 2 ori pe zi, în cure de 6 săptămâni.

*****

Dacă atunci când ni se îmbolnăvește trupul căutăm imediat leacuri și tratamente, să fim atenți și la durerile sufletului și să căutăm alinare și vindecare la duhovnic. Postul Mare ce se apropie ne amintește de aceste două „medicamente” veșnice, atât de importante: spovedania și împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului Iisus Hristos. Atât de accesibile oricui, efectele lor se răsfrâng asupra omului întreg, trup și suflet.

Înaintea lui Dumnezeu, fiecare dintre noi suntem de mare valoare și, de dragul Lui, pentru dragostea ce ne-o poartă, trebuie, cu orice jertfă, să devenim mai buni. Ce înseamnă a ne purta sarcinile unii altora? Înseamnă a pricepe că nu suntem singuri pe pământ și că nu suntem noi cei care avem cele mai mari probleme, cele mai mari greutăți. O sarcină poate să fie o boală a cuiva, o neputință, o problemă, o durere sufletească, chiar un păcat, o patimă pe care eu sunt rugat să o port, precum și alții, și Domnul – mi le poartă pe ale mele. Chiar dacă pe de-o parte vine osteneala, pe cealaltă ne zdrobește boala și ni se pare că facem mai nimic, noi ne luptăm. Iar această jertfă continuă ne dă bucurie și mulțumire căci, în sfârșit, ne străduim să-L iubim pe Hristos. N-am izbândit-o, dar o dorim.

Așa ne dovedim iubirea, care preschimbă totul. Preabunul Dumnezeu să ne-o dăruiască, pecetluind-o cu dumnezeiescul Său har!