Luna de început a toamnei, septembrie, se mai numește popular și „Răpciune”. Acest cuvânt a fost pus în legătură, printre altele, și cu latinescul raptionem, tradus, tot în registrul popular, drept șterpeleală. Cum strugurii sunt prin excelență fructe ale toamnei, această șterpelire s-ar referi la „culesul viei”. N-ar fi, totuși, un neadevăr: toamna șterpelește din lumina și căldura zilelor de vară, din larma ciripitoare sau zumzăitoare, din iureșul zburdălniciei copilărești.
Nu este, însă, doar atât. Molcomul toamnei „nu fură” fără a lăsa ceva în loc, fără a dărui poate mai mult. Toamna aduce cu sine o frescă de culori ce stau sub semnul ocrului, al pământiului, amintind de lutul plăsmuirii noastre, însă acoperit de coloritul cald al frunzelor, galbene și roșii, în care viața mocnește nădejdea Învierii. Lumea întreagă devine culoare și miros. Parfumul gutuilor fragede ori al plăcintei cu mere și scorțișoară ne poartă pașii gândului înapoi „pe ulița” copilăriei, în case și inimi de bunici. De la aroma plăcintei cu dovleac până la gustul dulceag al mustului proaspăt, de la castane și nuci până la merele roșii dulci-acrișoare, coapte, toamna ne răsfață ca pe niște copii, oricât de mari ne-ar fi poverile anilor pe care i-am agonisit. Fructele toamnei sunt tot atâtea ajutoare ce vor pune organismul în lupta împotriva bolilor, pe calea, uneori grea, de a păstra acest dar al Domnului, niciodată prețuit îndeajuns: darul sănătății.
Războitor al bolilor de orice fel este sistemul nostru imunitar, care, odată slăbit, aduce cu sine „capitulări”: predispoziții la infecții, pierderea tonusului, astenie etc., iar deopotrivă cu acestea, întreaga paletă a depresiei și anxietății, boli care istovesc deopotrivă trupul și sufletul.
În continuare vom vorbi despre un aspect concret al îmbolnăvirii în sezonul rece: infecțiile respiratorii, oferind îndrumări despre plante care pot fi de ajutor pentru prevenție și tratament.
Infecțiile respiratorii sunt cele mai frecvente afecțiuni din această perioadă. De obicei, sunt cauzate de virusuri sau bacterii. Acest tip de afecțiuni este cel mai des întâlnit în sezoanele de tranziție, în special în perioada rece a anului. Există două categorii de infecții ale tractului respirator: infecții de tract respirator superior, care afectează nasul, sinusurile și gâtul, respectiv infecții de tract respirator inferior, ce afectează căile respiratorii situate mai jos de coardele vocale și plămâni. Copiii sunt mult mai predispuși la afecțiunile de tract respirator superior în comparație cu adulții deoarece sistemul lor imunitar este insuficient dezvoltat.
Cum se transmit infecțiile respiratorii?
Infecțiile de tract respirator se pot transmite prin mici particule de fluid ce conține agenți patogeni, transmise pe cale aeriană prin tuse sau strănut, sau prin contact indirect – o persoană infectată poate transmite infecția prin secreție oculară sau nazală unei alte persoane care folosește același obiect ulterior (atingerea ochilor sau a nasului înainte de folosirea obiectelor de uz comun – tastatură, clanța unei uși, bara dintr-un mijloc de transport).
Tipuri de infecții ale tractului respirator superior sunt răceala sau guturaiul, amigdalita, sinuzita, laringita și gripa, tusea fiind cel mai frecvent. Alte manifestări posibile sunt congestia nazală, nasul înfundat și rinoreea, durerea în gât sau durerile de cap, strănutul și durerile musculare.
Tipuri de infecții ale tractului respirator inferior sunt gripa (poate afecta atât tractul respirator superior, cât și pe cel inferior), bronșita – infecția căilor respiratorii inferioare, pneumonia (infecție la nivelul plămânilor), bronșiolita (infecția în general virală a căilor respiratorii mici ce afectează frecvent sugarii și copiii sub doi ani), tuberculoza (infecția bacteriană persistentă a plămânilor cauzată de Mycobacterium tuberculosis). Tusea, seacă sau productivă, este unul dintre principalele simptome. Alte manifestări posibile sunt senzația de apăsare la nivelul pieptului, respirația accelerată, dispneea (senzația lipsei de aer), wheezing (zgomot șuierător). Răceala nu este cauzată de frig (chiar dacă numele ei ne duce cu gândul la acest lucru), ci de agenți patogeni numiți virusuri. Oamenii de ştiință au identificat peste două sute de virusuri care declanșează afecțiuni respiratorii mai ales în sezonul rece. În acest sens, organismul nostru poate fi ajutat să-și construiască rezistenţa la boli.
Tratamentul infecțiilor respiratorii
În Laboratorul Mănăstirii Nera, ce îi are ocrotitori pe „Sfinții Doctori fără de arginți”, maicile pregătesc siropuri, tincturi, ceaiuri, capsule și alte preparate din plante, îndeobște cunoscute pentru ajutorul oferit în cazul acestor afecțiuni. Pentru prevenția gripei sau a răcelii, vă recomandăm un extract din muguri de brad, cimbrişor,pătlagină,soc și alte plăntuțe, sub forma SIROPULUI PLUS GRIPINSTOP, care ajută și la ameliorarea simptomelor. Este indicat în cazul bronșitelor, astmului, faringo-amigdalitei și senzației de uscăciune a mucoaselor. Socul, unul dintre ingredientele sale, ajută la scăderea febrei. Cimbrişorul are proprietăţi expectorante; este adjuvant în tratarea tusei convulsive, a tusei astmaticilor, a răguşelii.
Un ajutor pentru refacerea și întărirea imunității este SIROPUL PLUS ECHINOFRUCT FORTE. Dintre ingredientele sale amintim: mugurii de brad, urzica, măceșele, frunzele și fructele de coacăz-negru, echinacea, trei-frați-pătați, afinele, cătina și porumbele. Mugurii de brad stimulează imunitatea, în special la nivel rino-faringian. Fructele de afin reglează procesele imunitare. Trei-frați-pătați fluidifică și elimină secrețiile bronșice. Rezultate deosebite se obțin în cazul persoanelor foarte sensibile la bolile sezonului rece (în special la guturai și bronșită).
SIROPUL PLUS MULTIPLANT este imunostimulator şi antialergic, fiind indicat în faringite, laringite, traheite, bronșite acute și cronice. Între plăntuțele conținute, ciuboţica-cucului are proprietatea de a fluidifica secreţiile bronșice, ajutând, astfel, la eliminarea lor. Păducelul stimulează sistemul nervos central şi respiraţia, fiind un bun bronhodilatator. Podbalul are proprietăţi emoliente și ajută și la ameliorarea congestiei căilor respiratorii. Oregano-ul are acțiune antiseptică. Teiul se recomandă în caz de răceală cu febră, iar turiţa-mare este eficientă pentru durerile în gât.
SIROPUL PLUS PNEUMOVITAL susţine sănătatea plămânilor, fiind potrivit pentru tusea convulsivă, afecțiuni ale sinusurilor, bronșite acute și cronice, amigdalită. Florile de salcâm constituie un antitusiv eficient, ce calmează crizele puternice de tuse convulsivă. Grindelia este o plantă cu proprietăți hidratante, protectoare și emoliente ale căilor respiratorii. Isopul stimulează expectorația, iar menta îmbunătățește respiraţia şi împrospătează aerul inhalat.
Cum se administrează Siropurile Nera Plant?
Doza recomandată este de 3-4 linguriţe pe zi pentru copii şi 3-4 linguri pe zi pentru adulţi, diluate în apă sau ceai, în cure de 4-6 săptămâni.
Pentru stări febrile și inflamatorii vă recomandăm CAPSULELE SALICILO-COMPLEX (aspirina vegetală). Salicilul din scoarța de salcie este un remediu eficient, mai ales în caz de inflamații, dureri sau hipertermie, care poate fi folosit pe perioade lungi de timp. Aspirina vegetală tratează răceli, gripe, migrene, dureri reumatice sau articulare și scade febra. În cazul adulților se recomandă astfel administrarea: 1 capsulă de 3 ori pe zi, cu 200 ml de apă, cu o jumătate de oră înainte sau la jumătate de oră după masă, în cure de 4-8 săptămâni. În doze mai mici (1 capsulă pe zi) poate fi și un remediu și pentru copiii peste 3 ani.
BITTERUL NERA PLANT, obținut din douăzeci de plante aromatice și medicinale, armonizează funcțiile vitale (de respiraţie, de circulaţie, digestivă, renală) şi ajută la echilibrarea psiho-emoţională. Se poate folosi atât intern, cât și extern.
Prin însuşirile sale antiseptice şi cicatrizante, MIEREA NERA PLANT CU TINCTURĂ DE PROPOLIS se foloseşte ca adjuvant în diferite afecţiuni.
Numit și „medicamentul vieții” sau „medicamentul absolut”, mierea naturală de albine conține peste patru sute de substanțe organice, dintre care minerale, vitamine și enzime care fac din ea cel mai rapid și cel mai puternic energizant natural. În plus, mierea acționează asupra principalelor sisteme și aparate din organism, de la tubul digestiv și căile respiratorii, până la nivelul pielii și al mucoaselor. Acest produs al stupului este un puternic stimulent al digestiei și al metabolismului, favorizând tranzitul intestinal.
Propolisul este o substanță rășinoasă aromată produsă de albine, compusă în special din rășini (50%), ceară (30%), uleiuri esențiale (10%), polen (5%) și alți compuși organici (5%). Are un conținut important de vitamine, precum vitaminele: B1, B2, B6, C, E, dar și minerale: magneziu, calciu, potasiu, sodiu, cupru, zinc, mangan și fier. Proprietățile terapeutice ale propolisului sunt cunoscute încă din Antichitate, iar studiile mai recente au evidențiat efectul antibacterian, antifungic, antiinflamator, antioxidant și antitumoral, care îi conferă utilitate într-o multitudine de afecțiuni.
Cum se utilizează produsul? Intern: câte 3-4 lingurițe pe zi pentru copii și câte 3-4 linguri pe zi pentru adulți, în cure de minimum 3-4 săptămâni.
Tinctura de propolis este o soluţie hidro-alcoolică ce asigură o extracţie eficientă şi cât mai completă a substanţelor active. TINCTURA NERA PLANT DE PROPOLIS este benefică în cazul bolilor infecto-contagioase cu stări febrile, a rino-faringo-laringo-traheitelor, a amigdalitei, bronşitei, pneumoniei sau a tuberculozei pulmonare. Se administrează intern, câte 30 de picături de 3 ori pe zi, încorporate în miere de albine sau diluate în 50 ml de lichid călduț (apă sau lapte), timp de 4-6 săptămâni.
Multe dintre infecțiile respiratorii sunt de cauză virală și nu necesită tratament antibiotic, ci doar simptomatic: Paracetamol, Ibuprofen, hidratare corespunzătoare și repaus. Se recomandă, totodată, apifitoterapia (tinctură de propolis, miere de salcâm, de pin, de brad, aerosoli cu aer de stup). Se vor consuma și ceaiuri calde cu lămâie pentru un plus de vitamina C. Nu se recomandă ceaiurile fierbinți, care pot agresa suplimentar mucoasa orofaringiană. Simptomele afecțiunilor respiratorii dispar, de obicei, în una-două săptămâni.
De asemenea, tot în Laboratoarele Nera Plant, maicile au creat și zece sortimente de sucuri ecologice care sunt, în acelaşi timp, băutură-aliment şi medicament. Obţinute din fructe proaspete, atent selecționate din agricultură ecologică și presate la rece fără adaos de zahăr (sau alți îndulcitori) și apă. SUCURILE ECOLOGICE NERA PLANT păstrează vitaminele, mineralele şi nutrienţii din fructe, „împuternicind” organismul în lupta sa cu boala.
–Sucurile sunt simple: Sucul de afine, Sucul de aronia, Sucul de mere, Sucul de struguri, sau combinate:Sucul de afine și aronia, Sucul de mere cu cătină, Sucul de mere cu afine, Sucul de mere cu aronia, Sucul de struguri cu cătină şi Sucul Multivitamin (mere, afine, aronia, coacăze negre, mure şi zmeură), alcătuind, astfel, o gamă largă de arome – ale toamnei (merele și strugurii proaspăt culeși), dar și ale verii tocmai încheiate, cu dărnicia fructelor de pădure și nu numai.
Doza zilnică recomandată: 250ml/zi. În cazul sucului de aronia, consumul recomandat este mai mic, de 100ml/zi. Se bea încet, cu înghițituri mici.
Cum ne dăm seama că imunitatea e scăzută și ce anume ne-o slăbește?
Ne confruntăm cu infecţii repetate (infecţii urinare, răceli frecvente, episoade frecvente de herpes) care răspund greu la tratament? Ne simțim mai tot timpul obosiți, apatici? Rănile ni se vindecă mai lent? Toate acestea sunt indicii că am avea nevoie de produse care contribuie la întărirea imunității. Stresul, sedentarismul, alimentaţia extra procesată, plină de aditivi, dulciurile şi băuturile răcoritoare cu conţinut crescut de zahăr, folosirea excesivă a antibioticelor şi a altor medicamente, pesticidele și substanţele de curăţenie din gospodărie sunt factori nocivi, pe care ar trebui să-i eliminăm din viața noastră.
Gama IMUNO-COMPLEX NERA PLANT, sub formă de tincturi, capsule, ceaiuri, conține: crețușcă, urzică,echinacea, cătină, coacăze negre, măceșe,porumbe și alte plante benefice pentru refacerea imunității. Crețușca susține sănătatea aparatului respirator și a articulațiilor. Bogată în minerale, uleiuri esențiale și acid salicilic, ea are efect antiinflamator și analgezic. Echinacea este indicată în special la debutul simptomelor respiratorii. Urzica are proprietăţi antianemice, energizante, vitaminizante, mineralizante, antireumatismale, hepatoprotectoare, antimicrobiene. Un energizant de excepție, cătina mărește rezistenţa organismului în faţa bolilor. Coacăzele negre ajută îndeosebi în cazul insuficienței respiratorii, al afecțiunilor febrile, tusei, oboselii generale și surmenajului, îmbunătăţind şi performanţele cerebrale. Măceşele sunt recomandate ca revigorant în sezonul virozelor, iar porumbelele conțin un antioxidant puternic (taninul) care acționează imediat asupra imunității organismului. Preparatul IMUNO-COMPLEX NERA PLANT, obţinut din plante și fructe bogate în antioxidanți, tonifică și revitalizează întregul organism. Ameliorează stările de convalescență și anemie. Este recomandat pentru sindromul oboselii cronice; previne şi tratează, totodată, infecțiile virale și crește rezistența la efort fizic şi psihic.
TINCTURA IMUNO-COMPLEX se poate administra atât adulţilor, cât şi copiilor. Doza recomandată este, în cazul adulților, de 1 linguriță de 3-4 ori pe zi, diluată în 50 ml de apă sau ceai, în cure de 4-8 săptămâni. Pentru copii între 1-3 ani:un sfert de linguriță, de 2 ori pe zi, iar pentru copiii peste 3 ani – o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
CAPSULELE IMUNO-COMPLEX au efect rapid și sunt dedicate în special persoanelor cărora li s-a recomandat să evite consumul de alcool. Se administrează astfel: copiii peste 3 ani – 1 capsulă /zi, iar adulții – 3 capsule pe zi, cu 200 ml de apă, cu jumătate de oră înainte sau jumătate de oră după masă.
Infuzia din CEAIUL IMUNO-COMPLEX se prepară cu 1 lingură de plante la 250 ml apă clocotită. Se acoperă 7 minute, apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi, în cure de 6-12 săptămâni.
Este cunoscut faptul că în cazul tratamentelor cu plante medicinale, curele urmate ar trebui să fie mai lungi, în medie de 3 luni, cu pauze de câte 10 zile după fiecare lună de administrare a unui supliment. În acest fel, organismul răspunde mai bine la substanțele active din plantele conținute, iar rezultatele sunt mai temeinice.
Metode de prevenție a infecțiilor și virozelor respiratorii
Cel mai eficient mijloc de prevenție,la îndemâna oricui, rămâne igiena personală, precum spălarea mâinilor cu săpun și apă din abundență. Un alt produs ideal pentru utilizări zilnice frecvente pe care îl puteți folosi pentru igienizarea pielii este APA FLORALĂ IGIENIZANTĂ NERA PLANT. Practic și ușor de folosit, protejează sănătatea familiei, asigurând o bună igienizare a pielii. Alcoolul etilic din compoziția produsului are excelente proprietăţi antivirale, antiseptice, bactericide și fungicide, asigurând igienizarea eficientă a epidermei, iar uleiurile esențiale și apele florale potențează proprietățile sale antimicrobiene. Glicerina asigură echilibrul lipidic al epidermei, rehidratează și catifelează pielea. Ea împiedică procesul de uscare a pielii, care poate fi cauzat de utilizarea frecventă a alcoolului.
Cum acționează?
Are acțiune antivirală, antiseptică, bactericidă și fungicidă. Protejează sănătatea pielii, asigurând o curățare delicată și rapidă.. Are o formulă cu uscare rapidă, ce păstrează, însă, prospeţimea după utilizare. Nu necesită clătire.
Alte recomandări:
– folosirea unui şervețel de unică folosință în cazul strănutului, astfel putându-se preveni răspândirea infecției;
– se va evita atingerea feței, în special a ochilor și a gurii, pentru a preveni introducerea germenilor în organism;
– evitarea spațiilor închise supraaglomerate;
– creșterea aportului de vitamine în alimentație, în special a vitaminei C – necesară fortificării sistemului imunitar.
Întrucât schimbările de sezon ne pot afecta negativ starea sufletească, bucuria verii scăldate de soare dând loc acum mohorârii tomnatice, ce adeseori, în zilele ploioase, este resimțită ca „de plumb”, este important să fim atenți și la un alt factor al oboselii sufletești: gândurile. Cercetările în domeniu au demonstrat că emoțiile și gândurile negative cu care ne înconjurăm, stresul care ne macină lăuntric, depresia, devenită și ea o boală a secolului, slăbesc imunitatea și cresc vulnerabilitatea organismului la boală.
Practicarea sportului îmbunătățește starea fizică și mentală
Exercițiile fizice regulate ajută la menținerea sănătății organismului, făcându-l mai rezistent în fața agresiunilor venite din partea mediului. De asemenea, un stil de viață activ este asociat cu un risc scăzut de cancer, prin prisma mai multor mecanisme: nivelul mai mic al unor factori de creștere asociați cu dezvoltarea cancerului, reducerea inflamației, îmbunătățirea răspunsului imun, stimularea tranzitul intestinal, reducând astfel timpul de expunere a mucoasei digestive la potențiali carcinogeni alimentari, prevenirea obezității, care este asociată cu mai multe tipuri de cancer. Viteza de circulaţie a sângelui se poate mări în timpul şi după eforturile intense de aproximativ 3 ori și astfel, cantitatea de hemoglobină creşte în urma golirii rezervoarelor sanguine, care au un conţinut mai bogat în hematii decât cel al sângelui circulant. Activitatea ficatului în timpul şi după efortul fizic se acccentuează. Efortul fizic produce contracţii însemnate ale splinei, urmate de eliberarea unor mari cantităţi de sânge în circuitul general. Potrivit unui studiu, 150 minute de sport pe săptămână sunt suficiente pentru a crește și calitatea somnului cu până la 65%.
Minte sănătoasă, într-un corp sănătos… și un suflet plin de Har!
Omul nu este alcătuit numai din trup, ci şi din suflet, iar sufletul are nevoie de Dumnezeu, tot aşa cum trupul are nevoie de apă şi de aer.. Credința întrupată în rugăciune reînnoiește un organism slăbit de boală, însă, mai presus de orice vindecare pe care o cerem ca ajutor pe calea mântuirii, îmbogățește și întărește sufletul. Un om credincios biruiește prin credință nu numai boala, ci și moartea. Dacă medicina prelungește viața biologică, credința ne face părtași întâlnirii cu Însăși Viața noastră, cu Hristos Domnul, Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre, Care în această lume a morții ne-a lăsat darul cel mai de preț: „leacul nemuririi” – împărtășirea cu Sfântul și Preacuratul Său Trup și cu Cinstitul Său Sânge. Să ne înnoim viața prin lucrarea Harului care tămăduiește răni și dăruiește puterea de a ne duce lupta vieții către sfârșitul cel bun, către Viața cea fără de sfârșit.
Comenteaza