Ori de câte ori omul, aflat la răscrucea dintre două lumi – cea materială, prin trup, și cea înțelegătoare, dincolo de realitatea văzută – prin suflet, își îngustează existența, exacerbând doar una dintre cele două componente, ajunge să experieze boala, ca ruptură, în primul rând, lăuntrică, iar apoi și somatică. O viață dedicată în întregime trupului duce, în cele din urmă la o îngroșare a minții, care în locul vederii (vederea-de-Dumnezeu) alege orbirea, cufundându-se în întunericul lipsei de sens și al neînțelegerii scopului vieții. Pe de altă parte, desconsiderarea trupului și punerea lui sub incidența unui „rău” necesar, duce în plan duhovnicesc la erezie (dihotomia trup-suflet), condamnată de Sfinții Părinți ai Bisericii, iar în cotidian, la neglijarea unor nevoi pe care omul este chemat să le împlinească prin grija cea bună față de trup, nu ca temniță a sufletului, ci ca templu al Duhului Sfânt. În afara acestui echilibru psihosomatic, se ajunge, așa cum se întâmplă oriunde în natură, la o pervertire a existenței – prilej de cădere în păcat și boală.

Întunecarea minții-nous, care a ajuns să se confunde, în starea căzută a omului, cu rațiunea, a dus, mai cu seamă în vremurile noastre, la o supremație a logicii în detrimentul vederii duhovnicești, omul devenind un captiv al propriilor gânduri și al vieții biologice trăite fără orizontul veșniciei. Sub jugul rațiunii căzute, omul a ajuns într-un impas, neputând să afle ieșire din robia gândurilor, care îl macină și îi zădărnicesc bucuria vieții.  În acest sens, sunt pline de adevăr cuvintele Starețului Tadei de la Vitovniţa: „Cum îți sunt gândurile, așa îți este și viața”.

Preocupările omului modern, lipsit de comuniunea cu Dumnezeu – prin ateism, indiferentism religios sau prin complacerea în confortul lumesc, de a afla soluții în vederea îmbunătățirii calității vieții sale desacralizate, au dus în planul psihologiei la apartiția unor termeni și teorii noi, despre care auzim vorbindu-se din ce în ce mai mult, precum: wellness (bunăstarea personală pe toate planurile: mintal, fizic, social etc.), mindfulness (starea de prezență prin conștientizarea cu atenție a gândurilor, a emoțiilor etc.), dezvoltare personală (cultivarea talentelor și a abilităților personale, în vederea atingerii unor scopuri și aspirații), programare neurolingvistică (învățarea unor modele comportamentale noi, programate prin limbaj) ș.a.

Această stare de prezență, de observație interioară și de prospectare a lumii exterioare prin concentrare sau, în genere, prin antrenament mintal, sunt instrumente prin care lumea modernă încearcă să redobândească sau să redefinească, în contextul unei ruperi sau chiar a unei deziceri de cultura și spiritualitatea ortodoxă, „trezvia”, concept patristic predanisit de întreaga știință filocalică a Sfinților Părinți. Așa cum s-a punctat adeseori, vorbim și despre o psihoterapie ortodoxă, fundamentată patristic și validată de practica ascetică și isihastă de veacuri a Părinților, buni cunoscători ai sufletului omenesc. Însă, deși ambele concepte (atenția în practica psihologiei seculare vs. trezvie în arealul patristicii) presupun o stare de atenție, mijloacele folosite în fiecare caz sunt diferite, întrucât trezvia înseamnă, în primul rând, o starea de rugăciune continuă, de trăire conștientă înaintea Domnului. De asemenea, în locul diferitelor tehnici de dezvoltare personală, creștinii ancorați în viață duhovnicească au lucrarea pocăinței – metanoia. Pocăința presupune schimbarea minții și, implicit, a vieții, fiind o împreună-lucrare a omului cu Dumnezeu.

Sănătatea mintală, despre care se vorbește curent în zilele noastre, este un factor hotărâtor pentru evitarea sau întreținerea unor suferințe trupești, știut fiind faptul că stresul, de pildă, atât de prezent în viața omului modern, aduce cu sine slăbirea sistemului imunitar.

Suplimentele alimentare pentru întărirea și echilibrarea organismului create în Laboratoarele Nera Plant, certificate ecologic, sunt manufacturate cu suflet de măicuțele Mănăstirii Nera, care prepară din plante recunoscute pentru valențele lor terapeutice siropuri, tincturi, ceaiuri și capsule. Pentru liniștirea și detensionarea sistemului nervos a fost creat produsul Calmo-complex, sub formă de tinctură, capsule sau ceai, respectiv siropul Calmiplant, acum în varianta îmbunătățită, fără zahăr. Site-ul neraplant.ro oferă informații cu privire la compoziția preparatelor și la proprietățile plantelor din rețetare, fiind menționate în fiecare caz simptomele și afecțiunile pentru care acestea sunt recomandate.

Cum acţionează?

Echilibrează starea fizică și mentală (Sunătoare, Valeriană) în condiții solicitante de viață (Tei) și în situații de stres (Valeriană);

Ajută la menținerea stării de calm și relaxare (Valeriană, Sunătoare, Tei, Păducel);

Susțin echilibrul emoțional (Sunătoare);

Ajută la diminuarea stărilor de hiperexcitabilitate nervoasă (Talpa-gâștei, Tei, Valeriană)

Pentru ce se recomandă?

Surescitare nervoasă

Stres

Surmenaj

Insomnie

Dureri de cap

Valeriana are efecte benefice asupra sistemului nervos central. Conține numeroși compusi care ajută la diminuarea anxietății și a insomniei: acid valeric, acid isovaleric și diverși antioxidanți, precum hesperidina, cu efect sedativ. Valeriana este folosită pentru acțiunea sa sedativă de cel puțin 2500 ani. Prima sa menționare istorică a fost descoperită în lucrările de medicină ale lui Hippocrate.

Cercetătorii au descoperit că valeriana stimulează producția de acid aminobutiric, responsabil pentru reglarea activității celulelor nervoase și reducerea anxietății. Mai mult, acidul valerianic și valerenolul din rădăcinile plantei au proprietăți anxiolitice. Rădăcina de valeriană conține izovaleriamidă, o substanță care reduce hipertensiunea arterială.

Busuiocul energizează şi vitaminizează prin conţinutul bogat în vitaminele A şi C, în minerale – calciu şi fier –, având, totodată, un efect antimicrobian. Datorită uleiurilor esențiale, busuiocul ameliorează modificările biochimice și histologice induse de stresul cronic la nivelul sistemului nervos central.

Lavanda este un sedativ natural, fiind recomandată în tratamentul depresiei, al atacurilor de panică și al anxietății.

Păducelul stimulează sistemul nervos central şi respiraţia, protejând organismul împotriva stresului, prin efectul său antioxidant, neuroprotector și antialgic.

Eficientă în insomnie, talpa-gâștei are acţiune sedativă, calmantă asupra sistemului nervos central şi vegetativ.

Uleiul volatil din tei are efect sedativ şi antispastic, iar principiile active conţinute de mucilagii reduc inflamaţiile căilor respiratorii, ceea ce recomandă extractul din florile de tei ca sedativ nervos în insomnii şi ca expectorant în bronşite.

Roinița, unul dintre ingredientele siropului Calmiplant, are deopotrivă efect anxiolitic si sedativ, fiind potrivită și pentru bolnavii de Alzheimer, întrucât reduce starea de agitație și îmbunătățește memoria.

Sunătoarea este cel mai puternic antidot natural pentru tristețea și melancolia care apar odată cu scăderea intensității luminii, răcirea vremii și apropiata venire a iernii. Acţiunea antidepresivă a complexului din sunătoare este pe deplin confirmată, uleiul esențial având efect tranchilizant, iar flavonoidele influenţând nivelul de serotonină.

Pentru cei care vor să beneficieze numai de proprietățile sunătoarei, în gama Uleiurilor Nera Plant se regăsește Uleiul de floarea-soarelui cu sunătoare, un produs certificat ecologic, cu efect antidepresiv şi relaxant.

Sunătoarea poate avea interacțiuni medicamentoase, motiv pentru care se recomandă precauție si sfat medical în prealabil, pentru a stabili dacă aceasta interferează cu o eventuală medicație de fond.  Poate da reacții de fotosensibilitate, motiv pentru care se recomandă evitarea expunerii la soare în timpul tratamentului.

Tot din gama Uleiurilor Nera Plant, un produs cu efect asupra memoriei și a funcțiilor cognitive, ce combate oboseala și epuizarea psihică este Uleiul de măsline cu salvie. Datorită compoziţiei chimice complexe a uleiului esenţial şi a celorlalte substanţe active din frunze, extractul de salvie are, între altele, proprietăți antioxidante, antialgice, antiseptice și metabolice.

Un stimulator al activității cerebrale este și suplimentul Nera Plant Memo-complex, sub formă de tinctură, capsule sau ceai.

Cum acţionează?

Ajută la menținerea unei bune stări cognitive (Busuioc, Roiniță);

Contribuie la relaxare optimă (Roiniță, Ventrilică) și la menținerea unui somn sănătos (Roiniță, Ventrilică);

Suport în perioadele de tensiune nervoasă (Roiniță, Ventrilică);

Susține funcționarea normală a creierului (Saschiu), asigurând o bună circulație a sângelui la nivel cerebral (Busuioc, Roiniță).

Pentru ce se recomandă?

Probleme de concentrare și de memorare;

Tulburările de memorie post-traumatice și produse de problemele vasculare cerebrale;

Stări de nervozitate, angoase, insomnii, migrene;

Surmenaj fizic şi intelectual, slăbirea treptată a memoriei, instabilitate emoţională.

La asigurarea unei diete sănătoase, bogată în vitamine și minerale, contribuie și sucurile de fructe. Gama de sucuri ecologice Nera Plant, obținute prin presarea la rece a fructelor, fără adaos de apă, zahăr sau alți îndulcitori, cuprinde zece sortimente: sucuri simple – Sucul de afineSucul de aroniaSucul de mereSucul de struguri, respectiv combinate – Sucul de afine și aroniaSucul de mere cu cătinăSucul de mere cu afineSucul de mere cu aroniaSucul de struguri cu cătină şi Sucul Multivitamin (obţinut din mere, afine, aronia, coacăze negre, mure şi zmeură). Dincolo de aportul lor nutritiv, sucurile păstrează gustul natural al fructelor, fiind recomandate deopotrivă celor mici și celor mari.

Consumate regulat, sucurile ecologice au numeroase beneficii:

Întăresc sistemul imunitar și previn afecțiunile virale mai des întâlnite în sezonul rece;

Ajută la absorbția fierului, datorită conținutului de vitamina C;

Îmbunătățesc metabolismul lipidic si ameliorează afecțiunile cardiace datorită conținutului în potasiu, cu rol vasodilatator;

Au efect antiinflamator;

Previn apariția cancerului, datorită flavonoidelor și acizilor fenolici din compoziție.

Merele conţin bogate substanţe active necesare organismului pentru o funcţionare optimă (proteine solubile, aminoacizi, vitamine, acizi graşi, elemente minerale). Unele cercetări au evidențiat faptul că anumiți compuși din mere sunt implicați în procesul de memorare-învățare, prin neurogeneză (generarea de neuroni noi).

Fitocomplecşii din fructele de afin au acţiune antioxidantă şi antimutagenă, prevenind formarea tumorilor.

Fructele de aronia contribuie la menţinerea sănătăţii creierului, îmbunătăţesc funcţiile cerebrale, previn pierderile de memorie, de echilibru și de coordonare. În plus, întăresc sistemul imunitar, echilibrează metabolismul și scad nivelul hormonilor de stres. Aronia inhibă dezvoltarea cheagurilor de sânge şi a aterosclerozei, ajutând chiar în prevenția Alzheimer-ului. Potrivit unor teste realizate în SUA, fructul de Aronia se situează pe locul 1 din punct de vedere al valorilor antioxidante, având cea mai mare valoare ORAC (Capacitatea de Absorbție a Radicalilor de Oxigen – un parametru care indică puterea unui antioxidant de neutralizare a radicalilor liberi).

Strugurii reprezintă un minunat energizant natural, conținând o cantitate însemnată de fructoză şi glucoză. Ei întăresc sistemul imunitar și au efect benefic asupra vederii. Polifenolii din compoziție pot încetini sau preveni dezvoltarea anumitor tipuri de cancer. Magneziul şi potasiul ajută la o bună funcționare a sistemului circulator.

Fructele de cătină au o concentraţie mare de vitamina C, aproape de zece ori mai mare decât citricele. De asemenea, conţin în cantităţi mari vitamina A şi vitamina E, beta-caroten, iar în doze variabile vitaminele complexului B, vitamina K, F. Se recomandă o cură cu suc sau fructe de cătină, anual, pentru a oferi organismului necesarul de vitamine şi oligoelemente. Sunt renumite pentru efectele de regenerare şi reglare imunitară, care le recomandă ca adjuvante într-o gamă largă de tulburări: de la infecţii repetate la alergii, de la îmbătrânire prematură la boala canceroasă.

Așa cum fructele reprezintă o sursă de nutrienți pentru întregul organism, tot astfel, hrană pentru suflet sunt și „vitaminele” duhovnicești – gândurile bune, pe care chiar Părinți și Sfinți contemporani ne îndeamnă să le cultivăm, „să facem şi noi din mintea noastră fabrică de gânduri sfinte”, după cum ne sfătuiește Sfântul Paisie Aghioritul. Îndreptarea vieții noastre pe un făgaș bun presupune, în primul rând, curățirea minții de tot balastul gândurilor, de patimi, și încrederea în ajutorul lui Dumnezeu. Curățirea minții și a inimii, prin cercetare lăuntrică, Spovedanie și Împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului, este prima treaptă a urcușului duhovnicesc, ce înaintează apoi către luminare și îndumnezeire. În acest Post al Nașterii Domnului, ne amintim mai mult decât oricând de faptul că Dumnezeu S-a făcut Om ca pe om să-l facă dumnezeu (Sfântul Atanasie cel Mare).

Trebuie să avem smerenia să recunoaștem dacă nu suntem pe calea cea bună și curajul să facem schimbările necesare pentru a redobândi pacea și sănătatea pierdute, indiferent cât de dureroasă ar putea fi renunțarea la investițiile greșite de timp, energie și resurse sufletești pe care le-am făcut de-a lungul vieții.

Să învățăm să mulțumim Domnului, în fiecare zi, pentru multele daruri primite, daruri pe care, cel mai adesea, nu le prețuim la adevărată lor valoare: părinți iubitori, copii ascultători și sănătoși, un prieten drag sau marea binecuvântare de a vedea, de a merge, de a putea simți o strângere de mână, de a respira și de a trăi, întrucât mulți semeni de-ai noștri nu se pot bucura nici de atât.

Bucuria nu este numai un țel de seamă al omului, ci poruncă dumnezeiască, după cuvântul Sfântului Apostol Pavel: „Bucuraţi-vă pururea. Rugaţi-vă neîncetat. Daţi mulţumire pentru toate, căci aceasta este voia lui Dumnezeu, întru Hristos Iisus, pentru voi” (1 Tesaloniceni 5, 16-18). În acest îndemn găsim si calea către bucurie, ca rod vădit al sănătății duhovnicești: rugăciunea şi recunoștința către Dumnezeu, Dăruitorul și Izvorul Bucuriei.