Fie că suntem mai mult sau mai puțin pregătiți – trupește și sufletește – iarna ne-aduce, pe lângă albul curat al zăpezii, și câteva ,,teste de rezistență”. E vorba de acele răceli, viroze, guturaiuri, dureri de cap și de sinusuri, tuse, rinoree, oboseală și toate celelalte componente ale unei gripe serioase. Răceala nu este cauzată de frig (chiar dacă numele ei ne duce cu gândul la acest lucru), ci de agenți patogeni numiți virusuri. Oamenii de stiință au identificat peste 200 de astfel de virusuri care declanșează afecțiunile sezonului rece. În acest sens, organismul nostru trebuie ajutat să-și construiască rezistenţa faţă de îmbolnăviri. Iar dacă deja ne-am îmbolnăvit, să nu deznădăjduim. Chiar în acest moment, Cineva se gândește la noi și ne poartă de grijă. Poate mai mult decât în orice alt răstimp al anului, maicile de la Mănăstirea Nera doresc să ne vină în ajutor cu siropurile, tincturile, oțeturile și uleiurile manufacturate cu suflet, dragoste și rugăciune în Laboratorul ,,Sfinții Doctori fără de arginți” al așezării monahale.

Venim în întâmpinarea gripei sau răcelii dumneavoastră mai întâi cu ceva dulce. Cu muguri de brad, cimbrişor, pătlagină și  soc, Siropul Nera Plant Gripinstop calmează iritaţiile căilor respiratorii, reduce febra, tratează răcelile și gripele însoțite sau nu de tuse. El este indicat și în cazul bronșitelor, astmului, faringo-amigdalitei și stărilor de uscăciune a mucoaselor. Se administrează câte 3-4 linguriţe pe zi pentru copii şi 3-4 linguri pe zi pentru adulţi, în cure de 3-4 săptămâni.

Un alt ajutor de nădejde este Siropul Nera Plant Echinofruct forte, un tonic general și un minunat stimulent al imunităţii. Indicat mai ales pentru profilaxia infecţiilor virale, asteniei și sindromului de oboseală cronică – care însoțește, de obicei, episoadele de gripă sau răceală, el conține decoct concentrat din frunze și rădăcină de brusture, coada-calului, urzică și măceșe, extract hidroalcoolic din muguri de brad, frunze și fructe de coacăz negru, echinacea și trei-frați-pătați, sirop de afine, pulpă de fructe de cătină și porumbe.

Potrivite pentru afecțiunile sezonului rece mai sunt și Siropul Nera Plant Multiplant –  antialergic și imunostimulator, calmant și emolient al căilor respiratorii – și Siropul Nera Plant Pneumovital, care susţine sănătatea plămânilor și a căilor respiratorii superioare. Primul tratează alergiile, virozele, amigdalitele, faringitele, laringitele, traheitele, bronșitele acute și cronice și astmul bronşic. Siropul Nera Plant Pneumovital, cu grindelia, isop, mentă, pătlagină și flori de salcâm, este recomandat mai ales pentru tuse convulsivă, afecțiuni ale sinusurilor, bronșite și pneumonie.

Comprese locale cu Bitter Nera Plant, pentru sinuzite

Oțeturile ajută mult la alungarea răcelilor și gripei. Dacă deja aveți febră, faceți frecții și împachetări cu Oţet Nera Plant de mere şi miere, pe care îl puteți consuma și intern, în ceai călduț, astfel: câte 1 linguriţă (copii) sau câte 1 lingură (adulţi) de 3 ori/zi înaintea meselor principale. Este antibacterian, tonic digestiv și energizant și, totodată, foarte eficient în cazul virozelor, avitaminozelor și circulaţiei periferice deficitare.

Oţeturile Nera Plant de mere cu cătină și de mere cu măceşe sunt energizante, vitaminizante și stimulează imunitatea. Ele sunt indicate în caz de gripe, viroze, febră și alte tipuri de infecții, dar și în convalescenţă sau oboseală fizică şi intelectuală.

Bitterul Nera Plant, obținut din 20 de plante aromatice și medicinale, se poate folosi atât intern, cât și extern. Pentru sinuzite, aplicați comprese locale; pentru dureri provocate de înfundarea trompelor auditive în gripe sau răceli – introduceți în ureche tampoane de vată îmbibate în bitter, stoarse bine.

Tinctura Nera Plant de propolis este benefică în cazul bolilor infecto-contagioase cu stări febrile, rino-faringo-laringo-traheitelor, amigdalitei, bronşitei, pneumoniei și tuberculozei pulmonare. Ea se administrează intern: câte 30 picături de 3 ori/zi, încorporate în miere de albine sau diluate în 50 ml de apă sau lapte, timp de 4-6 săptămâni.

 Uleiul Nera Plant de cimbrişor şi oregan, bun pentru tuse convulsivă

Știați că și uleiurile aromate pot fi de folos pentru afecțiunile iernii? De exemplu, Uleiul Nera Plant de busuioc este antiseptic pulmonar, fiind indicat pentru răceală, gripă, bronșită, dar și crăpături ale buzelor. Dacă vă chinuiți cu o tuse convulsivă, dacă aveți bronşită sau pur și simplu ați răgușit, încercați Uleiul Nera Plant de cimbrişor şi oregan. Uleiurile pot fi consumate în salate, mâncăruri, la prepararea produselor de panificaţie, iar persoanele cu probleme de sănătate vor lua câte 1 linguriţă de 2-3 ori/zi, înaintea meselor principale.

Iarna, și pielea noastră are nevoie de o îngrijire mai specială. Pentru buzele crăpate din pricina vântului rece și uscat, pentru rănile ce ni se fac de la suflatul nasului, putem folosi cu încredere Crema Nera Plant Cicatris. E hidratantă și antioxidantă, fiind potrivită și pentru toate tipurile de ten, dar și pentru mâini și corp. Antiseptică și tonifiantă, Crema Nera Plant cu gălbenele regenerează pielea afectată de degerături.

*****

         Să reflectăm puțin și asupra câtorva măsuri pentru prevenirea afecțiunilor sezonului   rece:

  • Stresul, lipsa de somn, bolile cronice și tot ceea ce slăbește organismul ne fac vulnerabili la răceli. De aceea, de 2-3 ori pe an, e bine să ne îngrijim de imunizarea acestuia cu produse naturale care conțin cătină, echinacea, coacăze negre, afine, fructe de aronia și urzică. Siropul Nera Plant Echinofruct forte le conține pe toate.
  • Chiar dacă e frig afară și e foartă multă zăpadă, și iarna putem face mișcare. Ne vom căli și vom ajuta corpul să înfrunte cu bărbăție virusurile. Echipați corespunzător și însoțiți de cei dragi, vom descoperi cât de plăcute sunt plimbările în natură, săniușul cu cei mici, sesiunile de ski, iar pentru cei mai ,,viteji”, chiar alergările ușoare. Veți simți beneficiile chiar din prima zi. Atenție! Iarna nu facem sport afară când avem simptome serioase de gripă.
  • Nu încălziți excesiv camera în care dormiți, nici pe cea în care dorm copiii. Funcțiile organismului se desfășoară mai bine ,,la rece”. 18-22 de grade ne sunt suficiente.
  • Alimentația trebuie să fie bogată în antioxidanți, vitamine și minerale. După preferințe, vom consuma pește, nuci, semințe de in, pâine integrală, borș, tărâțe, miere, fructe, usturoi, ceapă, hrean, ghimbir.
  • Odihna este foarte importantă. Unul din primele lucruri pe care trebuie să le facem atunci când răcim este să dormim un pic mai mult, pentru a ajuta organismul să se refacă.

Ce ne poate învăța o banală răceală? Să prețuim sănătatea și s-o punem în slujba binelui și a celor cu adevărat bolnavi. Să nu fim mici la suflet și nerăbdători atunci când Domnul îngăduie ca boala să ne cerceteze, ci mai degrabă să ne rugăm: ,,Slavă Ție, Dumnezeul meu, pentru necazul pe care mi l-ai trimis sau pe care chiar eu mi l-am făcut cu mâna mea. Cele vrednice de faptele mele primesc! Pomenește-mă întru Împărăția Ta!” Veți simțiți că doar astfel sufletul vi se va odihni și mângâia. Mulțumindu-I lui Dumnezeu și slăvindu-L în suferințe și în greutăți, alungăm frământările lăuntrice și atragem harul ,,care întotdeauna tămăduiește cele neputincioase și le plinește pe cele cu lipsă”. Și inima ne va fi înnoită prin puterea credinței celei vii.

Să nu uităm că avem și o  mulțime de prieteni cu adevărat minunați: Sfinții care au dobândit de la Dumnezeu harul tămăduirii bolilor. Cu toții ne-așteaptă să-i chemăm pentru a ne fi alături în suferința noastră și pentru a ne mijloci vindecarea trupului și a sufletului: Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian, Chir și Ioan, Pantelimon și Ermolae, Nectarie, Spiridon, Haralambie, Ioan Rusul, Ioan Maximovici și Luca al Crimeii sunt doar câțiva dintre ei. Să avem parte de rugăciunile lor și ale tuturor celorlalți!