Ingredientele active ale cosmeticelor naturale provin din culturi organice, nu conțin alergeni, parabeni sau sulfați, nu sunt modificate genetic. Acesta este principalul motiv pentru care sunt din ce în ce mai căutate și folosite, fiindcă oamenii s-au convins de calitatea lor. Există în natură foarte multe plante recomandate pentru o îngrijire corespunzătoare a părului și a pielii, cu rol de protejare, hidratare, regenerare și hrănire a acestora.

Un nou produs Nera Plant este Șamponul pentru toate tipurile de păr, cu extracte de mentă, urzică și mesteacăn. Despre el și despre cele două tipuri de Apă de față Nera Plant, produse testate dermatologic, vom vorbi în acest articol, încercând să descifrăm pe înţelesul tuturor ingredientele conţinute.

Care este diferența dintre cosmeticele bio și cosmeticele convenţionale?

  • Produsele cosmetice naturale sunt realizate din ingrediente pe bază de plante care provin din culturi ecologice, adică nemodificate genetic, cultivate fără stimulatori de creştere şi netratate cu pesticide. În plus, la fabricarea acestor produse bio de îngrijire nu se folosesc parabenii sintetici şi sărurile de aluminiu, substanţe cu efecte toxice asupra organismului, prezente în cosmeticele obişnuite. Ingredientele cosmeticelor convenţionale sunt de sinteză, adeseori nocive: pot irita pielea și chiar declanșa numeroase afecțiuni. Potrivit unui studiu publicat în jurnalul „Environment International”, utilizarea lor repetată poate afecta fertilitatea femeilor şi chiar cauza cancer, deoarece schimbă nivelul hormonilor reproductivi.  Un alt studiu realizat în Marea Britanie concluzionează că femeile absorb anual, în medie, 3 kilograme de substanțe toxice prin intermediul produselor cosmetice folosite.
    De exemplu, parabenii se găsesc în 80% din cosmeticele obişnuite. Rostul lor este de a creşte perioada de valabilitate şi de a distruge bacteriile. Însă aceste substanţe sunt perturbatori endocrini și un factor de risc în apariţia cancerului mamar..
  • Ca agenți de curățare, produsele de îngrijire naturale folosesc substanțe blânde, neiritante, care nu usucă pielea: tenside vegetale, uleiuri saponificate etc. În produsele convenţionale, sulfații sunt agenții de curățare, care adesea lasă o senzație de mâncărime sau de uscăciune la nivelul pielii, după spălare.
  • Și sursa parfumului diferă. Dacă produsele convenţionale folosesc arome sintetice și uleiuri parfumate artificiale, cosmeticele naturale conțin uleiuri esențiale.
  • Culoarea cosmeticelor bio este datorată exclusiv pigmenților din plante sau fructe.
  • Cosmeticele bio nu folosesc ingrediente petrochimice (derivate din petrol brut), care se regăsesc în cele convenţionale, ci doar ingrediente fito-active: unt de cacao, ulei de jojoba, ulei din semințe de struguri etc.
  • Ca alternative la parabeni sau derivate de formaldehidă (conservanții chimici prezenți în cosmeticele convenţionale), cosmeticele bio folosesc pentru conservare extracte din semințe de citrice, de anason sau ingrediente antioxidante precum extractul de rozmarin sau vitamina E.
  • Cosmeticele bio mai au un plus: ingredientele din plante au darul de a stimula capacitatea proprie de vindecare şi de regenerare a pielii și părului.
  • Datorită ingredientelor deosebite, cosmeticele naturale sunt cel mai adesea manufacturate în loturi mici sau medii de mâini pricepute și harnice, o calitate a lor fiind prospețimea.
  • Cosmeticele bio nu sunt testate pe animale, dar sunt testate dermatologic. În Asia, de exemplu, pentru cosmeticele convenţionale, testarea pe animale este o cerință obligatorie.

Câteva principii pentru o îngrijire corporală sănătoasă:

  • Să evităm folosirea în același timp a cosmeticelor bio și a cosmeticelor convenţionale; să nu le combinăm.
  • Aspectul părului și al pielii noastre este o „oglindă” a stării interioare. Astfel, alimentația sănătoasă și hidratarea sunt foarte importante atât pentru piele, cât și pentru păr.
  • Uleiurile de ricin, de argan sau de măsline au efecte deosebite asupra părului. Periodic, timp de 5-10 minute, masați ușor scalpul cu uleiul ușor încălzit. Procedeul stimulează circulația și oxigenarea firelor de păr, asigură hidratarea acestora, reface firul de păr deteriorat și reglează secreția de sebum. Se lasă să acționeze aproximativ 20 de minute, apoi se șamponează și se clătește bine.

Șamponul Nera Plant – sănătate, vitalitate și prospețime

Acţionând blând şi eficient asupra pielii și părului, Șamponul Nera Plant pentru toate tipurile de păr, cu extracte de mentă, urzică și mesteacăn este fabricat manual, iar acțiunea, culoarea și parfumul acestuia se datorează în întregime ingredientelor naturale. Combinația între extractele din plante, uleiurile esențiale și keratina vegetală reduce căderea părului, netezește și întărește în profunzime firul de păr, curățindu-l eficient și conferindu-i strălucire și volum.

Ce beneficii pentru păr și piele are fiecare ingredient?

Keratina vegetală este o substanță microproteică din grâu, compusă din aminoacizi similari cu cei prezenți în păr. Proteinele de grâu sunt benefice datorită proprietății lor de a pătrunde în interiorul firului de păr și de a-l întări, protejându-l astfel de acţiuni agresive, cum ar fi: coafarea, periatul intens, expunerea prelungită la razele solare.

Uleiul esențial de mentă conține substanțe active ce stimulează circulația sanguină și toate celelalte procese din organism. Îmbunătăţirea circulației sanguine la nivelul scalpului conduce la creșterea cantităţii de nutrienţi și oxigen ce hrănesc rădăcina părului; astfel părul este ajutat să crească mai repede. Menta energizează, coferind părului vitalitate. Ea are și proprietăți antibacteriene.

Extractul de mesteacăn contribuie la sănătatea scalpului și combate mătreaţa, la regenerarea și întărirea rădăcinii firului de păr. Mesteacănul este recunoscut ca unul dintre leacurile tradiţionale împotriva căderii părului, care stimulează totodată și creşterea firelor de păr.

Extractul de urzică acţionează ca tonic, îndepărtează mătreaţa și redă părului rezistența și strălucirea. El inhibă producţia de hormoni DHT, responsabili de subţierea şi căderea firului de păr, îmbunătăţind astfel starea de sănătate a scalpului și întărind foliculii firelor de păr.

Fiind o sursă bogată de vitamina A și E, urzica este recunoscută pentru puterea ei de a stopa căderea părului și de a-i accelera procesul de regenerare. Mineralele valoroase pe care le conține hrănesc și protejează pielea și întăresc rădăcina firului de păr. Urzica degresează părul și normalizează funcția glandelor sebacee. Planta este recomandată și intern, sub formă de ceai, câte 2-3 căni pe zi, timp de şase săptămâni, cu scopul de a întări rădăcina părului şi de a-l face mai strălucitor.

Combinația de mesteacăn cu urzică îndeplinește funcția unui balsam, netezind firele de păr, conferindu-le suplețe și strălucire.

Extractul de brusture ajută la calmarea iritaţiilor scalpului și la îmbunătăţirea circulaţiei sanguine la nivelul foliculului pilos. De asemenea, contribuie la creşterea rapidă şi sănătoasă a firului de păr, previne căderea acestuia și combate eficient seboreea și mătreaţa.

Uleiul esențial de mușcată (geraniu), caracterizat de un miros floral intens, foarte plăcut, are efect antiseptic, stimulator și regenerant celular. Datorită calităților sale, el poate fi folosit pentru toate tipurile de piele (normală, uscată, matură, deshidratată, acneică, mixtă, cuperozică), precum și pentru toate tipurile de păr, deoarece reglează secreția de sebum, stopând căderea părului.

Uleiul esențial de cedru are miros proaspăt, de lemn de cedru și este recomandat în aplicații capilare pentru efectul de stimulare a creșterii părului, de echilibrare a secreției de sebum, de eliminare a mătreții.

Uleiul esențial de lavandă are proprietăți calmante, dezinfectante și stimulează circulația sangvină. Este folosit nu numai pentru a calma senzația de mâncărime a scalpului și a hidrata pielea uscată, dar și pentru a proteja de bacteriile dăunătoare sau ciupercile care atacă scalpul și pielea. În plus, contribuie la reglarea hormonilor care controlează producția de sebum.

Pe lângă uleiurile esențiale și extractele din plante, Șamponul Nera Plant conține și câteva ingrediente cu rol de curățare și hidratare.

Derivate din ulei de cocos și aprobate pentru utilizarea în produsele de igienă bio, Sodium Coco Sulfate și Cocamidopropyl betaine sunt agenți de curăţare cu acțiune blândă și bine tolerați, care îndepărtează eficient murdăria și grăsimea, potriviți pentru îngrijirea și igiena oricărui tip de piele și păr, chiar și cea a bebelușilor. Cel din urmă are rolul de a  împiedica electrizarea. Același rol îl are și Sodium Cocoyl Isethionate.

Glicerina este un agent hidratant care facilitează reținerea apei în țesutul cutanat. Are acțiune emolientă și catifelantă și ajută pielea să devină mai suplă și elastică.

Lactatul de sodiu este un agent umectant și hidratant ce contribuie la restaurarea barierei hidro-lipidice a pielii, micșorând pierderile de apă transepidermale. Sporește elasticitatea pielii.

Acidul lactic este un produs de origine naturală, obținut prin fermentarea glucozei. Este folosit în compoziții cosmetice pentru ajustarea pH-ului și are o acțiune eficientă asupra pielii și firului de păr. Îmbunătățește hidratarea cutanată, elimină celulele moarte și peliculele capilare (mătreața), conferă strălucire firelor de păr.

Benzoatul de sodiu este o sare a acidului benzoic care are o puternică acțiune fungicidă și bacteriostatică. Acidul sorbic are rol de conservant, acționând și el eficient împotriva fungilor. Alcoolul benzilic este un ingredient aromatic, dar și conservant. Acidul benzoic este un antiseptic folosit pentru proprietățile sale de conservant.

Cum se utilizează Șamponul Nera Plant: Se aplică pe părul umed, se masează ușor până la spumare, se lasă 2-3 minute să acționeze, apoi se clătește cu multă apă.

Apele de față Nera Plant se pot folosi în orice moment al zilei

Apa de față Nera Plant cu mentă și roiniță este calmantă, antiinflamatoare și regenerantă, contribuind la îngrijirea zilnică a pielii normale sau sensibile. Crește nivelul de hidratare a pielii și are efect antioxidant, acționând împotriva îmbătrânirii cutanate.

Ce beneficii pentru ten are fiecare ingredient al acesteia?

Apa de roiniță este obținută prin distilarea părților aeriene ale plantei. În produsele de îngrijire a pielii, aceasta are un efect de calmare a pielii iritate sau sensibile, este un bun antiinflamator, tonifiant cutanat, reparator, ușor cicatrizant și are acțiune antioxidantă asupra pielii mature sau ridate. Are un miros plăcut, erbaceu citric.

Apa de mentă împrospătează și tonifică pielea, ameliorează aspectul porilor, revitalizează tenul tern sau obosit, este răcoritoare pentru piele, reduce mâncărimile și stimulează circulația sanguină periferică. Este astringentă și ușor purifiantă.

Provitamina B5 sau panthenolul este recunoscut pentru efectul calmant, reparator, hidratant și antiinflamator al pielii. Este un bun cicatrizant, susține epitelizarea și repararea leziunilor, favorizând astfel vindecarea leziunilor și accelerarea regenerării pielii; în plus, crește nivelul de hidratare și are efect antiinflamator.

Niacinamida, o formă a vitaminei B3, este un ingredient benefic în special pentru pielea problematică: acnee, roșeață asociată cu rozacee, inflamații. De asemenea, contribuie la menținerea hidratării și la reducerea ridurilor, îmbunătățind aspectul general al pielii. Este foarte bine tolerată de orice tip de piele.

Acidul ferulic este unul dintre cei mai eficienţi antioxidanți naturali, un fenol obținut din surse vegetale, cu acțiune de neutralizare a radicalilor liberi, ce acționează împotriva îmbătrânirii cutanate, este fotoprotector și contribuie la menținerea sănătății și frumuseții pielii. Acidul ferulic este prezent în cereale (orez, grâu, ovăz), în cafea, roșii, anghinare sau porumb. El sporește fermitatea pielii, inhibă ușor producția melaninei, luminează pielea și favorizează buna funcționare a membranelor celulare.

Uleiul esențial de lămâie verde este un bun agent antiseptic; este un bun stimulator şi drenor limfatic. Are efect antiseptic general și bactericid, ajută la curățarea în profunzime a pielii, este antioxidant și tonifiant, contribuie la întreținerea țesutului cutanat și stimulează microcirculația.

Alantoina este o biocomponentă de origine vegetală obținută din tătăneasă, cu efect de regenerare și reparare a pielii. Contribuie la sinteza colagenului, accelerează vindecarea și protejează pielea de factorii iritanți. Ajută la îmbunătățirea confortului și calmarea pielii după expunerea la soare, a structurii pielii afectate de acnee, cicatrici și arsuri și la ameliorarea inflamațiilor cutanate.

Apa de față Nera Plant cu neroli și hibiscus curăță delicat tenul și îl împrospătează, are efect revigorant și este potrivită pentru îngrijirea îndeosebi a tenului lipsit de vitalitate. Are un miros floral proaspăt, cu suave nuanțe citrice. Funcționează atât ca un tonic, cât și ca o loțiune de curățare a tenului fără clătire. Vitalizează și împrospătează tenul obosit.

Iată principalele ingrediente și beneficiile lor:

Apa de neroli (flori de portocal) este un eficient regenerator celular, calmează pielea și o împrospătează, îi sporește luminozitatea și strălucirea. Hidrolatul de neroli este folosit pentru îngrijirea și igiena oricărui tip de ten, îndeosebi a tenului uscat, ridat, lipsit de vitalitate. Este, de asemenea, potrivit și pentru pielea delicată și sensibilă. Are un miros floral intens şi proaspăt.

Pudra de hibiscus conține substanțe cu acțiune anti-aging, este bogată în antioxidanți, polifenoli, vitamina C, acizi AHA. Substanțele active din florile de hibiscus stimulează reînnoirea celulelor și sinteza colagenului, luminează tenul și îi conferă prospeţime.

Cum se utilizează apele de față Nera Plant: Se pulverizează pe tenul proaspăt curățat, zilnic, dimineața și seara. Nu necesită clătire.

Vă amintim că în portofoliul de cosmetice Nera Plant mai puteți găsi: loțiune pentru păr, loțiune pentru ten, deodorante pentru femei și bărbați, creme, săpunuri lichide și solide. În prezent, maicile de la Mănăstirea Nera lucrează la reţeta unui șampon pentru părul deteriorat, cât și a unui şampon dedicat în mod special copiilor.

*****

Starea societăţii de astăzi, prinsă ca într-un torent de o nouă idolatrie: cultul trupului, este surprinsă de Sfântul Nicolae Velimirovici într-un cuvânt rostit către un ucenic al său: „În fața trupului lor, miliarde de oameni tremură, îl răsfață, i se supun”. Iubirea de sine naște grija de sine exagerată. E o pantă periculoasă, care trebuie avută în vedere. Căci altfel vom pierde simțul adevărului care ne spune că adevărata frumusețea este chemarea omului la asemănarea cu Dumnezeul cel Viu.

Constantin Brâncuși: „trupul omenesc este frumos numai în măsura în care oglindeşte sufletul”.

Fericitul Augustin: „Dacă oferi dragoste, frumusețea va crește, iar aceasta pentru că dragostea este frumusețea sufletului.”

*****