Dacă „ziua bună se cunoaște de dimineață”, tot dimineața este și reperul pentru hrănirea sănătoasă a organismului, care îi va oferi energia necesară pentru parcursul întregii zile. Micul dejun este o masă-cheie, pe care mulți, mai ales cei aflați în perioada de creștere – copiii, o neglijează. Industria fast-food a năvălit și aici, cu avalanșa produselor care îi atrag pe cei mici prin gustul dulce și ambalajul sclipitor. Cu atâtea „bunătăți” facile la îndemână, cine ar mai căuta alimente hrănitoare pentru micul dejun, precum laptele vegetal, fulgii de cereale, semințele, fructele sau sucurile de fructe? Totuși, în fața bolilor care ne macină încă de timpuriu, alegerea unui stil sănătos de viață, a unei hrane sănătoase nu rămâne o opțiune, ci o necesitate.
Vă prezentăm în articolul de față o parte a produselor alimentare din Cămara Nerei, pe care maicile Mănăstirii Nera le-au pregătit pentru cei mici și cei mari, alimente sănătoase potrivite pentru un început de zi și nu numai. Toate produsele sunt nemodificate genetic și neiradiate. Totodată, sunt produse de post, potrivite perioadei de pregătire pentru marea sărbătoare a Nașterii Domnului.
Laptele vegetal
Dincolo de disputele existente pe tărâmul nutriției (lapte animal vs. lapte vegetal), beneficiile laptelui vegetal sunt de necontestat. Deși într-o primă fază ar putea fi ales din „constrângeri” medicale (de către cei cu sensibilitate sau intoleranță la lactate), ajunge să fie căutat și îndrăgit pentru valențele sale nutritive și gustul îmbietor, paleta opțiunilor fiind una foarte largă: lapte de migdale, de caju, de alune de pădure, de arahide, de nucă de cocos, de susan, de soia, de ovăz ș.a. Persoanele cu alergie la gluten sau la alte substanțe vegetale din compoziție vor trebui să țină seama în alegerea laptelui vegetal de restricțiile propriei diete. De asemenea, în cazul afecțiunilor tiroidiene, vor trebui evitate alimentele ce au în compoziție goitrogeni, substanțe care pot inhiba absorbția locală de iod de către glanda tiroidă (soia, migdale, arahide ș.a.).
Laptele vegetal nu conține colesterol, se asimilează ușor în organism, fără a îngreuna digestia. Este mult mai sărac în calorii, grăsimi și carbohidrați față de laptele clasic, dar bogat în proteine și acizi grași esențiali, lipidele conținute fiind nesaturate, de origine vegetală.
Încurajăm prepararea în casă a tipului de lapte dorit pentru a evita consumul unor produse din comerț cu aditivi, agenți de îngroșare, conservanți, arome sau adaos de zahăr, ingrediente folosite pentru a potența gustul sau textura unui lapte vegetal.
Lapte de soia
Pentru prepararea acestui lapte bogat în proteine și fibre, în Cămara Nerei vă stau la îndemână:
Făina de soia neprajită ECO 1kg
Făină fără gluten, deosebit de bogată în proteine, fibre, grăsimi nesaturate, vitamine și minerale. Este obținută direct din boabele de soia decojite, nestoarse de ulei. Conține izoflavone, fitohormoni importanți care ajută la reglarea nivelului de estrogen la femei și ameliorează simptomele menopauzei. Sursă importantă de proteine, soia susține producția de celule musculare. Bogată în grăsimi nesaturate, reduce colesterolul și previne afecțiunile cardiovasculare. Calciul și magneziul stimulează dezvoltarea oaselor și combat osteoporoza.
Pentru obținerea laptelui de soia, la o parte de făină de soia se adaugă 5 părți de apă. Amestecul se fierbe până dă în clocot. Laptele astfel obținut se poate servi călduț sau rece. Trebuie amestecat bine înainte de a fi consumat pentru ca partea solidă (făina) să nu se separe de lichid.
Soia boabe ECO 1kg
Boabele de soia se spală și se lasă la înmuiat peste noapte. A doua zi se strecoară, se pun într-un bol și se adaugă la cantitatea de boabe o cantitate dublă de apă fierbinte. Se amestecă la blender sau cu mixerul 10-15 minute, până se omogenizează.
Lapte de migdale
Spre deosebire de laptele de soia, laptele de migdale este sărac în proteine. Dacă cel dintâi este preferat de persoanele care depun efort fizic și au un consum sporit de energie în organism, laptele de migdale este îndrăgit mai ales de persoanele care suferă de gastrite și alte afecțiuni gastro-intestinale. Bogat în potasiu, grăsimi solubile și insolubile, laptele de migdale ajută la protejarea pereților intestinali și a colonului. Ajută, totodată, la reglarea nivelului colesterolului în organism.
Pentru prepararea laptelui de migdale, Cămara Nerei vă oferă produsul Migdale ECO coapte ECO 200 gr.
Sursă naturală de antioxidanți și acizi grași mononesaturați, susțin sănătatea inimii. Cantitatea mare de fibre protejează sistemul digestiv. Vitaminele B1, B2 și B6, calciul, potasiul și magneziul influențează în mod pozitiv sistemul nervos și susțin sănătatea oaselor și a dinților.
Rețetă pentru prepararea laptelui de migdale:
100 g migdale
1 litru de apă rece sau caldă
Migdalele se lasă la înmuiat peste noapte. A doua zi se strecoară și se clătesc. Se pun în blender și se adaugă o cantitate suficientă de apă care să le acopere. Se amestecă 1 minut, apoi se adăugă restul cantității de apă, amestecându-se în continuare pentru încă 2-3 minute. Pentru prepararea acestui lapte este nevoie de un blender de putere mare.
Nu recomandăm strecurarea amestecului astfel obținut pentru a nu pierde migdalele mărunțite ce formează grosul laptelui. Se amestecă bine înainte de consum.
În mod similar, urmând proporțiile și indicațiile de mai sus, se prepară și laptele vegetal din orice tip de de nuci. În Cămara Nerei vă stau la dispoziție:
Alune de pădure ECO coapte 200gr
Sursă excelentă de vitamina E, susțin funcțiile cerebrale, prevenind declinul cognitiv. Reduc nivelul de colesterol, datorită conținutului de acizi grași nesaturați și previn ateroscleroza. Îmbunătățesc intoleranța la glucoză și ajută în lupta împotriva diabetului prin conținutul ridicat de mangan.
Caju ECO copt 200gr
Bogat în grăsimi monosaturate și polinesaturate, ajută la reducerea colesterolului și la prevenirea afecțiunilor cardio-vasculare. Luteina și zeaxantina, antioxidanți de preț, protejează vederea și scad riscul de cataractă. Magneziul susține sistemul nervos și oasele, fierul reduce riscul de anemie, zincul întărește sistemul imunitar.
Fistic ECO decojit, copt și sarat 200gr
Sursă excelentă de proteine, antioxidanți (vitamina E), cupru, mangan și fosfor. Remediu eficient împotriva stresului și suport al sistemului nervos prin aportul de magneziu şi vitamina B6.
La mixarea fisticului, se pot adăuga, după preferință, și semințe de chia. Semințele de chia au proprietăți hidrofile, absorbind până de 12 ori greutatea lor în apă, astfel încât îngroașă laptele de fistic, dându-i textura unei paste gelatinoase. Nu lipsesc nici din Cămara Nerei:
Seminţe de chia ECO 200gr
Originare din Mexic și Guatemala, seminţele de chia (Salvia Hispanica) au fost folosite pentru consum încă din timpuri străvechi, „chia” însemnând în limba maya „putere”. Sunt apreciate pentru energia pe care dau organismului, dar și pentru cantitatea importantă de nutrienți pe care o dețin, conținutul de calciu fiind mai mare decât la majoritatea produselor lactate. Bogate în fibre, ajută organismul să echilibreze nivelul de insulină, reglează tranzitul intestinal și oferă, totodată, senzația de sațietate, crescând foarte mult în volum odată ce sunt ingerate. Ajută la eliminarea toxinelor din corp, contribuind, de asemenea, la îmbunătățirea aspectului pielii, unghiilor și părului. Au o aromă asemănătoare cu cea a nucilor și pot fi consumate atât crude, în stare naturală, cât și înmuiate în prealabil în apă.
Miez de nucă ECO copt 200gr
Considerat încă din Antichitate alimentul creierului, miezul de nucă reprezintă o sursă excelentă de potasiu, fosfor, zinc, microelemente şi vitamine, care îl recomandă celor ce depun un efort intelectual susținut. Are efect astringent, datorită conţinutului de taninuri şi contribuie la reglarea somnului prin aportul de melatonină.
Arahide decojite, coapte ECO 200gr
Bogate în niacină, sunt recunoscute pentru beneficiile aduse în rândul persoanelor care suferă de Alzheimer, încetinind declinul cognitiv. Consumate după masă, ajută la normalizarea nivelului de zahăr din sânge. Conțin triptofan, aminoacid care favorizează eliberarea serotoninei, și combat astfel simptomele depresiei.
Nuci de Brazilia ECO coapte 200gr
Sursă importantă de seleniu şi grăsimi sănătoase, au efecte benefice asupra sănătății tiroidei, a inimii şi a creierului. Cu proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, antimutagene și anticancerigene, ajută la scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului, pot îmbunătăți dispoziția și preveni depresia.
Nuci Macadamia coapte ECO 200gr
Hrănitoare și energizante, reprezintă o sursă importantă de Omega 3 și Omega 7, cu rol antiinflamator și de susținere a sănătății inimii, oaselor și sistemului nervos. Conținutul de fibre favorizează digestia și ajută la reglarea tranzitului intestinal.
În funcție de preferințe, se poate obține și lapte vegetal din nuci asortate.
Lapte de cocos
În vederea preparării laptelui de cocos, Cămara Nera Plant vă pune la dispoziție Fulgi de cocos ECO 200gr.
Obţinuți prin uscarea și măcinarea pulpei de cocos (Cocos nucifera), păstrează toate calitățile și nutrienții în care aceasta este bogată: fibre, proteine, minerale. Au proprietăți antivirale și antibacteriene și întăresc sistemul imunitar datorită acizilor lauric și caprilic. Conținutul de arginină susține celulele pancreatice în producerea insulinei. Dau plus de aromă deserturilor, dar pot fi folosiți și în combinație cu pesmet pentru pane.
Laptele de cocos are un gust dulceag și o textură untoasă, fiind, la rândul său, destul de popular, între varietățile de lapte vegetal. Este bogat în calorii, care ajută la creșterea rezistenței organismului, mai ales în cazul antrenamentelor sportive intense.
Pentru prepararea laptelui de cocos, fulgii de cocos se mixează la blender până devin o pasta omogenă. Se adaugă apă fiebinte, clocotită, și se amestecă iarăși pentru alte 2-3 minute, la viteză maximă. Laptele obținut poate fi gros sau diluat, după preferință. Laptele cu textură groasă se folosește adeseori în rețetele de prăjituri. Pentru prepararea deserturilor și nu numai, în Cămara Nerei puteți găsi și Făina de cocos ECO 1kg, cunoscută pentru gustul aromat specific.
Lapte de susan
Prepararea laptelui de susan este simplă: aveți nevoie de 100 g semințe de susan și 1 litru de apă. Semințele se lasă la înmuiat de cu seară, urmând ca a doua zi să fie strecurate și clătite. Se pun în blender cu o cană de apă și se mixează aproximativ 1 minut. Se adaugă restul cantității de apă și se amestecă până la omogenizare.
În Cămara Nerei maicile Mănăstirii Nera v-au pregătit, alături de alte semințe, și Semințele de susan nedecorticate și coapte ECO 200gr
Bogate în proteine, calciu, fier, magneziu și vitamine (A, B și E), sunt recomandate copiilor în perioada de creștere, precum și adulților, mai ales în caz de efort fizic susținut. Susțin buna funcționare a glandelor endocrine. Sesamina și sesamolina protejează ficatul, iar conținutul de arginină favorizează detoxifierea lui și a rinichilor, ajută la întărirea sistemului imunitar. Ameliorează efectele radioterapiei asupra organismului și neutralizează acțiunea radicalilor liberi.
Întrucât alergia la susan este una dintre cele mai frecvente alergii alimentare, se recomandă precauție sau evitarea consumului de semințe de susan și de produsele derivate de către persoanele alergice.
Gustul laptelui vegetal se poate îmbunătăți prin adaosul de miere de albine, scorțișoară, cicoare, pudră de roșcove sau cacao, obținând astfel o băutură tonică.
Pudră de roșcove ECO 200gr
Obținută prin măcinarea păstăilor de roșcove coapte (denumite popular „pâinea Sfântului Ioan”), pudra de roşcove, sau carobul, este folosită ca îndulcitor natural, dar și ca înlocuitor pentru cacao şi ciocolată. Nu conţine nici cofeină şi nici gluten, ceea ce înseamnă că poate fi consumată fără probleme de persoanele cu intoleranţă la gluten. Reduce riscul de anemie şi ameliorează durerile de stomac, datorită conţinutului de fier şi fibre alimentare.
Cacao pudră ECO 200gr
Combate oboseala şi ajută la buna funcţionare a creierului, încetinind, în acelaşi timp, procesul de îmbătrânire a organismului. Bogată în minerale precum calciu, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, fier, ea conţine şi antioxidanţi ce reduc riscul afecţiunilor grave, precum diabetul zaharat, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau cancerul.
Pentru un mic dejun sănătos, laptele vegetal se poate consuma împreună cu fulgii de cereale, pentru asigurarea aportului de fibre alimentare necesare organismului. În Cămara Nerei maicile v-au pregătit:
Fulgi de porumb ECO 500gr
Una dintre cele mai îndrăgite opțiuni pentru micul dejun, aduc organismului un plus de energie și nutrienți: vitamine din complexul B (în special acid folic și vitamina B1), vitamina E, fier, magneziu, mangan, fosfor, calciu, potasiu. Bogați în carotenoizi, susțin sănătatea ochilor și a plămânilor. Consumarea lor alături de lapte, fructe proaspete sau deshidratate, nuci și semințe duce la creșterea aportului de proteine.
Fulgi de ovăz ECO 1kg
Fără gluten. Opțiune deosebit de sănătoasă pentru micul dejun și nu numai, stimulează metabolismul prin conținutul ridicat de mangan, mențin sănătatea oaselor prin aportul de fosfor, întăresc sistemul imunitar datorită zincului și seleniului. Beta-glucanul din compoziție ajută la scăderea nivelului de colesterol și reduce riscul bolilor coronariene.
Fulgi de secară ECO 1kg
Fie că sunt consumați ca atare, înmuiați în lapte, fie sunt integrați în alimente precum pâine, biscuiți, crackerși, aduc numeroase beneficii organismului uman. Susțin sănătatea inimii, contribuind la reducerea tensiunii arteriale. Ajută la îmbunătățirea profilului glicemic prin echilibrarea nivelului glucozei în sânge și creșterea sensibilității la insulină. Reprezintă o sursă bogată de seleniu.
Cerealele se consumă adeseori în amestec cu fructe uscate, precum curmale, smochine, stafide, merișoare ș.a. Le regăsiți și în Cămara Nerei, alături de alte fructe românești, precum caise, prune fără sâmburi și dude albe deshidratate.
Fructele sau sucurile de fructe reprezintă o altă opțiune de hrană sănătoasă, potrivită pentru un început de zi. Alături de cunoscuta gamă de Sucuri Eco Nera Plant (Suc de coacaze negre si afine ECO 3000ml, Suc de mere ECO 3000ml, Suc de aronia ECO 3000ml, Suc de mere cu afine ECO 3000ml, Suc de mere cu catina ECO 3000ml, Suc Multivitamin ECO 3000ml, Suc de struguri ECO 3000ml, Suc de struguri cu catina ECO 3000ml), obţinute prin presarea la rece a fructelor proaspete și sănătoase, atent selecționate, ce păstrează toate vitaminele, antioxidanţii şi mineralele fructelor, maicile de la Mănăstirea Nera au pregătit și un produs nou: Gemul de prune ECO 375gr.
Hrănitor și aromat, Gemul de prune Nera Plant este obținut din fructe proaspăt culese la sfârșitul acestei veri, fără adaos de zahăr sau îndulcitori. Sursă naturală de bor, prunele susțin sănătatea mușchilor și a oaselor prin metabolizarea calciului, magneziului, zincului și vitaminei D și aduc beneficii femeilor aflate la menopauză prin reglarea nivelului de estrogen și testosteron. Bogate în potasiu, magneziu, cupru, mangan, vitaminele A, E, K și C, au și efect laxativ datorită concentrației de sorbitol. Chiar și după încheierea sezonului de prune, când fructele proaspete nu mai sunt de găsit, gemul de prune rămâne o variantă sănătoasă de a beneficia de proprietățile acestor fructe prin excelență românești, dat fiind faptul că România ocupă locul de frunte în Europa la producția de prune.
Din îndemnul nutriționiștilor: „Mănâncă micul dejun ca un rege, prânzul ca un prinț și cina ca un cerșetor” putem desluși importanța micului dejun în tabloul zilei. În perioadele de post de peste an, hrana care să asigure necesarul nutrițional al organismului este cu atât mai mult căutată, știut fiind faptul că produsele „identic naturale”, așa-zise „de post” mai mult dăunează decât să aducă beneficiile adevăratei hrane de post. Pentru a-și putea asuma nevoințele mai mari ale înfrânării specifice perioadelor de post, creștinul trebuie să prețuiască darul sănătății, să-și întărească trupul cu discernământ și, am spune, mai ales în vremurile noastre, ale secolului „fast-food”, cu hrană sănătoasă, pentru a-l ajuta să se înjuge împreună cu sufletul la exersarea în nevoință. Post binecuvântat!
Comenteaza