Într-o societate în care poluarea cunoaşte nu numai cote fizice, trupeşti, ci deopotrivă şi sufleteşti, n-am fi departe de adevăr spunând că trăim de fapt sub o „zodie” a toxicului, a intoxicării de orice fel. Toxinele produse de organism, aceste substanţe ce afectează întregul metabolism al omului, nu sunt singurele otrăvuri responsabile de multele boli la care suntem expuşi astăzi.

Cel mai adesea auzim sau suntem tentaţi să o spunem chiar noi răspicat: „Totul parcă este otrăvit”. Mâncarea, aerul, solul. Otrăvirea nu se opreşte, însă, numai la aspectul fizic al alimentaţiei şi al factorilor de mediu. Vorbim, deopotrivă, de factori de stres interior, de un dezechilibru lăuntric ce se concretizează în afecţiuni ale întregului organism, în virtutea strânsei legături dintre sistemele acestuia (digestiv, circulator, respirator şi excretor).

Intoxicarea omului contemporan nu este una exclusiv alimentară, la nivelul nutriţiei. Bolile psihosomatice despre care vorbesc încă din vechime Părinţii Bisericii, atent cercetate de duhovnicii şi teologii contemporani, vădesc o realitate a epocii noastre. Cunoscutul teolog francez Jean-Claude Larchet face distincţie între boli ale trupului (trupeşti), mintale (ce ţin de sfera psihicului uman) şi spirituale, pe care le defineşte drept „tulburări apărute în relaţia noastră cu Dumnezeu”. În ciuda acestei categorisiri, Larchet arată, însă, în chip lămurit strânsa întrepătrundere dintre aceste trei dimensiuni: „Bolile spirituale sunt boli ale relației noastre cu Dumnezeu, fiind incluse aici atât lucrarea trupească, cât și cea proprie psihismului nostru”. Această abordare pune în lumină marea însemnătate pe care o are tămăduirea deopotrivă a trupului şi a sufletului.

Leurda și țintaura, plante recomandate pentru curățarea organismului de toxine

Pentru eliminarea toxinelor şi reglarea metabolismului, omul de astăzi caută cel mai adesea soluţii naturale, aplecându-se  tot mai mult spre leacurile din farmacia naturii decât spre produsele de sinteză ale farmacologiei clasice. În acest context, preferinţa pentru vechile leacuri, în rândul cărora amintim şi binecunoscutele tincturi din plante, a devenit temeiul tot mai marii răspândiri a medicinii naturiste.

Între produsele naturale preparate în Laboratoarele Nera Plant ale Mănăstirii Nera, se numără şi o astfel de tinctură, un leac pentru trup şi pentru suflet. Suport pentru eliminarea substanţelor toxice din organism, tinctura Detoxi-complex din noua gamă „Complex” pregătită de maici, acţionează ca un depurativ sanguin, susţinând drenarea normală a lichidelor din corp şi buna funcţionare a aparatului urinar. Aceste proprietăţi se datorează concentraţiei mari de principii active pe care o asigură extrasele dintr-un număr însemnat de plante – un adevărat complex fitoterapeutic: coada-calului, coada-şoricelului, gălbenele, leurdă, merişor, frunze de mesteacăn, păpădie, sânziene, soc, ţintaură şi urzică.

Un dar către oameni şi un prinos de rugăciune adusă Domnului

Tratamentele naturiste sunt astăzi din ce în ce mai căutate, cu atât mai mult cu cât o serie de boli au devenit specifice pentru stilul de viaţă contemporan. Tinctura Detoxi-complex se recomandă în cazul afecţiunilor aparatului digestiv, ale ficatului şi bilei ori ale celui circulator (varice, hemoroizi), atât de des întâlnite în contextul stării de oboseală cronică pe care mulţi o acuză. La acestea se adaugă afecţiunile renale, infecţiile urinare, respectiv helmintiazele (în sfera parazitologiei), dar şi obezitatea, una dintre bolile secolului de care aminteam.

Împletind terapia pentru trup cu cea pentru suflet, prin rugăciunea care însoţeşte prepararea unor astfel de produse mănăstireşti, încă de la etapa de început, a culesului plantelor, până la cea a pregătirii tincturilor şi a ambalării propriu-zise, maicile de la Mănăstirea Nera continuă străvechea tradiţie a tămăduirii neputinţelor omeneşti cu ajutorul plantelor de leac, pe care călugării de pe aceste meleaguri româneşti au împlinit-o cu multă dragoste de Domnul şi de om. Tinctura Detoxi-complex este, alături de toate celelalte produse ale maicilor, un dar către oameni şi un prinos de rugăciune adusă Domnului, Care pe „toate” – atâta mulţime de leacuri – „cu înţelepciune le-a făcut”(Psami 103:25).